Home / Werk Blog / Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer?

Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer?

Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer?

Veel mensen brengen tegenwoordig een groot deel van hun tijd door op kantoor of achter een bureau. Dit kan leiden tot verschillende fysieke klachten, zoals rugpijn, nekpijn en carpaal tunnelsyndroom. Fysieke klachten zijn een veelvoorkomend probleem geworden en langdurig zitten, staan of tillen draagt niet bij aan je gezondheid. Het is belangrijk om deze klachten te voorkomen, zodat je gezond en fit blijft. In deze blog beantwoorden wij de vraag: Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer.

Tip 1: Zorg voor een ergonomische werkplek

Een ergonomische werkplek is van groot belang om fysieke klachten te voorkomen. Een goede werkplek zorgt ervoor dat het lichaam in de juiste houding wordt geplaatst en dat er geen overbelasting van spieren en gewrichten ontstaat. Zo creëer je een gezonde en productieve werkplek. Zorg bijvoorbeeld voor een verstelbare bureaustoel en bureau, zodat de hoogte van de werkplek aangepast kan worden aan de persoon. Daarnaast is het belangrijk om de monitor op de juiste hoogte te plaatsen, zodat er geen nekklachten ontstaan.

Tip 2: Neem regelmatig pauze

Een lange tijd achter elkaar werken kan leiden tot overbelasting van spieren en gewrichten. Als je een tijd achter de computer zit, dan is dat nog ook eens zeer belastend voor je ogen. Het is daarom belangrijk om regelmatig pauze te nemen. Hierdoor krijgen de spieren en gewrichten de tijd om te herstellen. Daarnaast kan het nemen van pauze helpen om de focus te behouden en maak je minder fouten. Maak een wandeling buiten als je daar de mogelijkheid voor hebt, of sta even op en strek je benen door een rondje op kantoor te lopen. 

Tip 3: Beweeg regelmatig

Een gebrek aan beweging kan leiden tot stijfheid en spierpijn. Het is daarom belangrijk om regelmatig te bewegen. Dit kan door bijvoorbeeld een wandeling te maken tijdens de lunchpauze of door even op te staan en rond te lopen. Daarnaast kunnen oefeningen helpen om de spieren te versterken en de flexibiliteit te vergroten. Vergeet niet om af en toe te veranderen van houding, zodat je gewrichten en spieren weer even kunnen ontspannen en de andere spieren kunnen laten werken.

Tip 4: Til op de juiste manier

Tillen is een veelvoorkomende oorzaak van rugklachten op de werkvloer. Het is daarom belangrijk om op de juiste manier te tillen. Hierbij is het belangrijk om door de knieën te buigen en de rug recht te houden. Daarnaast is het verstandig om het gewicht zo dicht mogelijk bij het lichaam te houden en niet te draaien tijdens het tillen.

Tip 5: Vermijd langdurig zitten of staan

Langdurig zitten of staan kan leiden tot rug-, nek- en schouderklachten. Het is daarom belangrijk om afwisseling te hebben in de werkzaamheden en niet te langdurig in dezelfde houding te blijven zitten of staan. Wissel bijvoorbeeld af tussen zitten en staan. Combineer dat met af en toe een rondje te lopen.

Kinesio tape als hulpmiddel

Kinesio tape is een elastische tape die wordt gebruikt om de spieren en gewrichten te ondersteunen en te stabiliseren. De tape is ontworpen om op de huid te blijven zitten, zodat het kan worden gedragen tijdens het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en tijdens het sporten. Kinesio tape wordt vaak gebruikt door fysiotherapeuten en sporttrainers om blessures te behandelen en te voorkomen. Daarnaast kun je de tape gebruiken om fysieke klachten te voorkomen. Een slechte houding kan leiden tot verschillende fysieke klachten, zoals rug- en nekpijn. Kinesio tape kan helpen om de houding te verbeteren door de spieren te ondersteunen en de juiste houding te bevorderen. Het kan worden aangebracht op de rug en schouders om de houding te verbeteren en de spieren te ondersteunen. Daarnaast kan je ook spiergel gebruiken om je spieren te kalmeren bij pijnen zoals heupklachten, nekpijn en pijn aan de onderrug.

Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

30-05-2023 - Hoe ga je om met een werkgever die buiten werktijd om belt?
Het is tegenwoordig niet ongewoon dat werkgevers buiten werktijd om contact zoeken met werknemers. Dit kan soms een goede zaak zijn, bijvoorbeeld als er sprake is van een noodsituatie of een belangrij
Lees meer

16-05-2023 - Alles over de re-integratie van een zieke werknemer
Ieder bedrijf heeft er weleens mee te maken: verzuim. Er is bijna geen ontkomen aan en toch wil je dit als bedrijf zo goed mogelijk voorkomen. We spreken van verzuim als een werknemer op werk afwezig
Lees meer

24-04-2023 - Thuiswerken; Dit is het aandachtspunt voor werkgevers
Een aantal jaren geleden leek het nog onvoorstelbaar, maar vandaag de dag is het de standaard; een aantal dagen vanuit huis werken. In veel bedrijven is dit inmiddels de norm, variërend van de he
Lees meer

18-04-2023 - Hoe verhoog je veiligheid op de werkvloer?
Veiligheid op de werkvloer is van cruciaal belang voor zowel werknemers als werkgevers. Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken,
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap