Home / Werk Blog / Succesvol solliciteren met een eenvoudig cv

Succesvol solliciteren met een eenvoudig cv

Succesvol solliciteren met een eenvoudig cv

Een goed cv is de eerste manier om indruk te maken op een potentiële nieuwe werkgever. Hierin laat je zien welke kwaliteiten je in huis hebt en op welke relevante werkervaring je kunt bouwen. Het is dus belangrijk dat dit document goed in elkaar zit, maar hoe zorg je daarvoor? Ontdek hier welke 7 onderdelen niet aan je cv mogen ontbreken.

Succesvol solliciteren met een eenvoudig cv

1. Persoonlijke gegevens

Een werkgever wil weten met wie hij te maken heeft. Begin daarom altijd eerst met een aantal belangrijke persoonlijke gegevens. Vermeld hier niet alleen je naam en geboortedatum, maar ook je contactgegevens. Zo zijn je adres en telefoonnummer onmisbare elementen op je cv. Maak deze sectie compleet door ook persoonlijke links toe te voegen, bijvoorbeeld naar een website die je als portfolio gebruikt of je persoonlijke LinkedIn-pagina. Een professionele foto is vaak ook een must.

2. Opleidingen

Na je persoonlijke gegevens deel je je gevolgde opleidingen. Denk hierbij niet alleen aan je studie, maar ook aan je basisschool en middelbare school. Zo kan een werkgever je hele studietraject zien. Je schrijft dit op in omgekeerde volgorde. De meest recente opleiding staat dus bovenaan en de basisschool staat onderaan de lijst. Vergeet ook niet om stages toe te voegen aan dit lijstje, want ze zijn vaak de plek waar je al veel werkervaring hebt opgedaan.

3. Werkervaring

Relevante werkervaring is cruciaal voor veel werkgevers. Daarom zet je in dit gedeelte duidelijk uiteen waar je allemaal gewerkt hebt. Noem niet alleen de naam van je werkgever, maar ook je functie en een aantal kerntaken die je op je nam. Ook deze lijst krijgt een omgekeerde volgorde. De meest recente werkervaring staat dus bovenaan.

4. Vaardigheden

Je opleidingen en werkervaring zeggen nog niet alles over wat je in huis hebt. Daarom kun je bij dit onderdeel je belangrijkste vaardigheden onderstrepen. Je kunt je vaardigheden in twee categorieën verdelen: hard skills en soft skills. Noem eerst relevante hard skills, zoals kennis over bepaalde software of een vreemde taal die je vloeiend spreekt. Daarna volgen de belangrijkste soft skills die je hebt, van een echte teamplayer zijn tot goede leiderskwaliteiten.

5. Behaalde certificaten

Heb je naast je opleiding ook nog een cursus gevolgd of een training succesvol afgerond? Dan is dit de plek om die behaalde diploma's en certificaten op een rij te zetten. Dit kan een EHBO-diploma zijn, maar ook een certificaat dat aantoont dat je bepaalde software tot in de puntjes kent. Houd het wel bij certificaten die relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

6. Relevante hobby's

Het is niet de bedoeling dat je uitgebreid uitweidt over je persoonlijke leven, maar het benoemen van relevante hobby's kan je cv wel laten opvallen. Kijk kritisch naar al je hobby's en wat ze over je vaardigheden zeggen. Zit je in het bestuur van een vereniging? Grijp deze kans aan om je leiderschapskwaliteiten te benadrukken. Een hobbyist die graag schildert kan juist zijn creativiteit in de schijnwerpers zetten.

7. Referenties

Het doel van een cv is om jezelf zo goed mogelijk te verkopen. Daarnaast is het belangrijk dat andere mensen al je kwaliteiten en successen kunnen beamen. Heb je dus een voormalige werkgever die altijd erg tevreden over je was? Wees niet bang om te vragen of je diegene als referentie op mag geven. Zo kunnen potentiële werkgevers ook van een ander horen wat je allemaal te bieden hebt.

Algemene tips

Je weet nu wat een cv allemaal moet bevatten, maar hoe ga je dit vormgeven? De basisregel is dat je cv duidelijk, overzichtelijk en niet te lang moet zijn. Gebruik een overzichtelijk, modern template en formuleer je zinnen kort en krachtig en maak slim gebruik van bulletpoints. Zo maak je het document makkelijk scanbaar en zorg je ervoor dat een werkgever meteen de hoogtepunten weet te vinden. Op deze manier laat je jezelf meteen van je beste kant zien.

Succesvol solliciteren met een eenvoudig cv

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

04-05-2022 - Dit is hoe jij altijd geconcentreerd kunt werken in ieder ka
Als jij jezelf herkent in het volgende kunnen we zelfs nu al niets anders zeggen dan dat je bij dit blog helemaal aan het juiste adres bent: je bent aan het werk in wat voor kantoor dan ook en je bent
Lees meer

14-04-2022 - Is jouw bedrijf klaar voor het nieuwe werken?
De wereld verandert, en snel ook. De manier waarop we pakweg tien jaar geleden werkten, is inmiddels alweer achterhaald, terwijl we ons bij twintig of dertig jaar geleden al helemaal niets meer kunnen
Lees meer

29-03-2022 - Hoe kun je verzuim op het werk voorkomen?
Ziekteverzuim kost veel geld, als werkgever ben je namelijk verplicht om het loon door te betalen. Daarnaast komen er ook indirecte kosten kijken bij ziekteverzuim, zoals de kosten voor tijdelijke ver
Lees meer

16-03-2022 - Alle meldingen van je werknemers op een plek
Als je een bedrijf hebt met een hoop werknemers dan komt hier vaak ook een hoop administratie bij kijken. Het is dan ook een goed idee om er voor te zorgen dat alle administratie op een plek te vinden
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap