Home / Werk Blog / Roken of dampen op de werkvloer

Roken of dampen op de werkvloer

Roken of dampen op de werkvloer

Vanaf 2022 is er duidelijkheid over het roken op de werkvloer, dat is nergens meer toegestaan. Dat geldt ook voor dampen (gebruik maken van een elektrische sigaret). Vooralsnog maakt de wet geen onderscheid tussen roken en dampen. Is dat terecht? Er zijn duidelijke verschillen tussen het roken van een sigaret met tabak en een elektrische sigaret. Hieronder zetten we de verschillen op een rijtje.

Het grote verschil tussen roken en dampen 

Vaak wordt nicotine als de grote boosdoener aangemerkt bij het roken. Deze stof is ook verslavend en heeft geen positieve invloed op ons lichaam. Bij het verbranden van tabak komen ongeveer 4.000 verschillende stoffen vrij in de rook die wordt ingeademd. Daarvan zijn er vele die kankerverwekkend zijn, denk bijvoorbeeld aan teer. Ook is ondanks tientallen jaren van studie nog niet bekend wat andere stoffen in de rook voor invloed hebben op het menselijk lichaam, maar de realiteit is dat roken gewoon slecht is voor de gezondheid. Roken is echter niet te vergelijken met dampen, daarbij wordt er namelijk niets verbrand en ontstaan er ook geen nieuwe onbekende  stoffen.

Hoe werkt dampen eigenlijk?

Bij een elektrische sigaret is er geen sprake van verbranding maar wordt er vloeistof verdampt middels een klein gloeidraadje. Die damp krijgt de gebruiker binnen. In de vloeistof zit vaak nicotine, maar er zijn ook vloeistoffen zonder nicotine en vaak met een smaakje. Bij dampen ontstaan geen nieuwe stoffen en uiteraard zit er geen teer in de vloeistof. Ook wordt er geen koolmonoxide gevormd omdat dit een bijproduct van verbranding is. Het is dus duidelijk wat de damper en eventueel mensen in diens omgeving binnen krijgen. Nicotine blijft uiteraard een gevaarlijke stof. 

Ook de wetenschap is er echter van overtuigd dat dampen veel minder bezwaren voor de gezondheid oplevert dan roken. Het wordt ook aangeraden om liever te stoppen met roken en over te gaan op een elektrische sigaret. De Nederlandse overheid bevestigt ook dat dampen een methode kan zijn on te stoppen met roken. Wat is dan het bezwaar tegen dampen, zeker als er geen nicotine in de vloeistof zit? Dat is eigenlijk volledig gebaseerd op onbekendheid.

Waarom wordt dampen gelijkgesteld met roken? 

De elektrische sigaret bestaat nog maar een periode van ongeveer 10 jaar en dat betekent dat de wetenschap nog geen conclusies heeft kunnen trekken wat betreft de invloed op het menselijk lichaam gedurende een periode van bijvoorbeeld 30 jaar. 

Van nicotine is bekend dat deze behalve de verslavende werking ook de bloeddruk beïnvloedt. In hoeverre dat een probleem kan worden op lange termijn zonder de negatieve andere stoffen die zich in tabaksrook bevinden, weet nog niemand. Dat geldt ook voor de andere stoffen in de damp. Vooralsnog zijn er dus geen wetenschappelijke feiten bekend. Wat betreft het dampen zonder nicotine wordt verondersteld dat dit (met name) jongeren die niet eerder hebben gerookt zou kunnen aanzetten dit uit nieuwsgierigheid te gaan doen. Er zijn echter geen cijfers die deze aanname kunnen onderbouwen.

Stoppen met roken staat in ieder geval altijd hoog op lijstjes met goede voornemens. Ook op die van jou? Let op: indien je besluit te gaan dampen, kies dan een betrouwbare leverancier voor je elektrische sigaret en vloeistof.





Roken of dampen op de werkvloer

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

19-03-2024 - Wat is Food Recruitment?
Ben je ondernemer en werk je binnen de voedingsindustrie? Wanneer het al jarenlang een grote passie is, kun je vast beamen dat het hard werken is en discipline vergt. Het is dus niet gek dat je wat ex
Lees meer

14-03-2024 - Hoe werkt factoring: Een stap-voor-stap uitleg
Factoring is een financiële praktijk die steeds populairder wordt, vooral onder freelancers en kleine bedrijven. Het biedt een handige manier om cashflow te verbeteren en financiële stabilit
Lees meer

01-03-2024 - Alle voordelen van een technisch beroep
Er zijn tal van redenen om voor een technisch beroep te kiezen. Toch heerst er nog altijd een nijpend personeelstekort in de technische sector. Jongeren kiezen steeds minder vaak voor technische oplei
Lees meer

30-01-2024 - De poort naar professionele kansen in Gelderland
In de dynamische wereld van arbeid en werkgelegenheid is Abeos Uitzendbureau een toonaangevende speler die zich onderscheidt door zijn toewijding aan het verbinden van talent met kansen. Met een uitge
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap