Home / Woningbouwvereniging Blog / Werken bij een woningcorporatie of als verhuurmakelaar: wat past bij mij?

Werken bij een woningcorporatie of als verhuurmakelaar: wat past bij mij?

Werken bij een woningcorporatie of als verhuurmakelaar: wat past bij mij?

Als je in de vastgoedsector wilt werken, heb je veel mogelijkheden. Twee carrièrepaden die er echt uitspringen zijn echter het werk bij een woningcorporatie en als verhuurmakelaar. Beide beroepen hebben hun eigen unieke karakter, verantwoordelijkheden en uitdagingen en staan in sommige opzichten zelfs lijnrecht tegenover elkaar. In dit artikel gaan we dieper in op deze twee functies en helpen we je ontdekken welke het beste bij jou past.

Hoe ziet het werk bij een woningcorporatie eruit?

Alle vacatures bij woningcorporaties hebben een paar kenmerken met elkaar overeen. Om te beginnen is het werken bij een woningcorporatie meer dan alleen een baan; het is een vorm van maatschappelijke dienstverlening. Woningcorporaties zijn namelijk organisaties zonder winstoogmerk die sociale huurwoningen beheren en betaalbare huisvesting bieden aan mensen met een laag inkomen of specifieke behoeften.

Als medewerker van een woningcorporatie draag je dus direct bij aan het verbeteren van de levenskwaliteit van de mensen in je gemeenschap. Je zorgt ervoor dat iedereen aan een passende woning kan komen en maakt zo een diepe maatschappelijke impact. Daarbij werk je in een team met je collega’s om een breed scala aan taken op te pakken, zoals:

 • Het beheren en onderhouden van huurwoningen;
 • Het afsluiten van huurcontracten;
 • Het bevorderen van gemeenschapsinitiatieven;
 • Het zorgen voor naleving van de regelgeving.

Iets wat voor velen een pre is, is dat het werk bij een woningcorporatie een gevoel van emotionele voldoening kan bieden, aangezien je bijdraagt aan het verbeteren van de levensomstandigheden van kwetsbare mensen in de samenleving.

Hoe ziet het werk als verhuurmakelaar eruit?

Verhuurmakelaars, aan de andere kant, zijn actieve spelers in de vastgoedmarkt die bemiddelen tussen huurders en verhuurders. Zij hebben wél een winstoogmerk en streven naar commissies uit hun vastgoedtransacties.

Verhuurmakelaars zijn vaak zelfstandig ondernemers, hoewel ze ook voor een makelaarskantoor kunnen werken. In ieder geval moeten ze een ondernemersgeest en een proactieve houding hebben om aan de commerciële vereisten van hun baan te kunnen voldoen. Dit werk kan heel lucratief zijn, omdat je commissies ontvangt op basis van het aantal en de waarde van de transacties die je voltooit, maar hiervoor moet je zeker op je strepen kunnen staan. Bij deze functie kun je de volgende taken verwachten:

 • Het opbouwen van een netwerk;
 • Het leggen van contact tussen huurders en verhuurders;
 • Het afsluiten van huurcontracten.

Welk pad past bij jou?

Nu je een beter beeld hebt van zowel werken bij een woningcorporatie als het zijn van een verhuurmakelaar, kun je gaan overwegen welk pad het beste bij jou past. Hier zijn enkele vragen die je kunnen helpen bij het maken van je keuze:

 1. Wat motiveert je? Ben je gemotiveerd door een diepe wens om je steentje bij te dragen binnen de samenleving en maatschappelijke impact te hebben, of ben je meer gericht op zakelijk succes?
 2. Welke vaardigheden bezit je? Overweeg je sterke en zwakke punten goed. Heb je goede verkoopvaardigheden en een commerciële mindset, of ben je meer bedreven in administratie en het bieden van klantenservice?
 3. Hoe ziet je ideale werkomgeving eruit? Wil je onafhankelijk werken, je eigen schema beheren en ondernemer zijn, of geef je de voorkeur aan een gestructureerde organisatie met collega’s?
 4. Wat is je langetermijndoel? Wil je je specialiseren in vastgoedtransacties, doorgroeien naar een leidinggevende functie of misschien ooit je eigen makelaarskantoor starten?

Het antwoord op deze vragen zal je helpen bepalen welk pad het beste bij jou past. Onthoud dat beide carrièremogelijkheden hun eigen aanlokkelijke en minder aanlokkelijke kanten hebben, en kies vooral het pad dat aansluit bij jouw passies, vaardigheden en langetermijndoelen.

Werken bij een woningcorporatie of als verhuurmakelaar: wat past bij mij?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap