Home / Woningstoffeerder Blog / Je slaapkamer verduisteren met goede gordijnen

Je slaapkamer verduisteren met goede gordijnen

Je slaapkamer verduisteren met goede gordijnen

Voor de meeste mensen geldt dat ze graag goede verduisterende gordijnen in hun slaapkamer willen hebben voor een perfecte nachtrust. Je wilt in de vroege ochtend niet wakker worden door een volledig opgelichte kamer door het zonlicht. Maar hoe verduister je je slaapkamer nu goed met gordijnen, welke gordijnen moet je kiezen en waar moet je op letten? Wist je bijvoorbeeld dat er zelfs gordijnstoffen zijn die van zichzelf al helemaal verduisterend zijn? Deze stoffen worden ook wel dim-outs of black-outs genoemd. In dit artikel lees je meer over het verduisteren van je slaapkamer.

Dim-out gordijnen

Dim-out gordijnen zijn gemaakt van een stof die wordt geweven met een zwarte tussenlaag. Doordat de stof zo goed dicht geweven is, zullen de gordijnen een ruimte bijna volledig verduisteren. Belangrijk om te weten is dat gordijnen met een donkere kleur beter verduisteren dan gordijnen van een lichte kleur. De Dim-out gordijnen zijn niet 100% verduisterend maar komen hier wel bij in de buurt. Wanneer je een gratis staal besteld kun je eenvoudig een testje doen door een zaklamp achter de stof te houden om te kijken hoeveel licht er door de stof heen komt. Zo krijg je alvast een goede indicatie. De dim-out gordijnen zijn doorgaans uitermate geschikt voor het verduisteren van een slaapkamer.

Black-out gordijnen

Black-out gordijnen zijn in tegenstelling tot dim-out gordijnen wel 100% verduisterend. Dit komt doordat de stof is gemaakt met een speciale coating waardoor de gordijnen licht dicht worden. De gordijnen voelen door de speciale coating een beetje stugger aan en de achterkant van het gordijn is vaak wit. Een ander handig voordeel hiervan is dat het ook tegen de warmte van de zon helpt.

Verduisterende voering aan je gordijnen toevoegen

Heb je een gordijnstof gevonden die perfect past bij het interieur van je slaapkamer maar is deze stof niet verduisterend? Geen paniek, er is dan de optie om je gordijn toch verduisterend te laten maken door een verduisterende voering aan de stof toe te voegen. De verduisterende voering is een extra laagje stof die aan de achterkant van je gordijn wordt bevestigd en ervoor zorgt dat je slaapkamer alsnog verduisterd wordt. Door deze handige truc kun je vrijwel elk gordijn verduisterend maken. Een fijne bijkomstigheid is dat je gordijnen ook automatisch voller worden hierdoor. Het extra laagje stof toevoegen aan een inbetween of een vitrage is echter niet aan te raden, omdat je de extra laag er dan doorheen zult zien.

Gordijnen op de juiste manier ophangen

Wanneer je een donkere slaapkamer wilt met verduisterende gordijnen, is het belangrijk dat aan de zijkant en bovenkant van het gordijn geen lichtstroken tevoorschijn komen. Probeer daarom je raam zoveel mogelijk te bedekken. Dit doe je door het gordijn te laten overlappen met de muur naast je raam, minimaal 20 centimeter. Kies daarnaast voor geplooide gordijnen met een dubbele of enkele plooi en zoek de juiste gordijnrails of gordijnroedes uit. Hang de gordijnen voor de rails of roedes.

Je slaapkamer verduisteren met goede gordijnen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap