Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Zo verklein je de kans op een bedrijfsongeval

Zo verklein je de kans op een bedrijfsongeval

Zo verklein je de kans op een bedrijfsongeval

Twee jaar lang lag de nadruk voor wat betreft zorg en gezondheid volledig op het coronavirus. Zo moesten medewerkers van bedrijven zoveel mogelijk thuiswerken en waren hele sectoren een of meerdere keren gesloten tijdens lockdowns. Je zou daardoor bijna vergeten dat er – niet-gerelateerd aan corona - jaarlijks duizenden medewerkers ‘ziek’ zijn na een ernstig bedrijfsongeval. Nu alle coronamaatregelen opgeheven zijn en mensen steeds vaker weer op locatie werken, is het belangrijk het risico op bedrijfsongevallen weer eens onder de aandacht te brengen.

Zo verklein je de kans op een bedrijfsongeval

Bedrijven moeten meer dan ooit efficiënt en effectief werken

Er zijn heel wat mensen geweest die de coronacrisis begin 2020 zagen als de veroorzaker van een wereldwijde economische recessie. Gelukkig is dat scenario geen werkelijkheid geworden. De vraag  naar goederen en diensten liep eigenlijk alweer vrij snel op, waardoor veel sectoren nu, begin 2022, alweer het niveau van vóór de coronapandemie gehaald hebben.

Voldoen aan de gestegen vraag is overigens eenvoudige gezegd dan gedaan. Aan diverse grondstoffen en materialen is een tekort, waardoor de prijzen fors zijn gestegen. Daarnaast kennen veel bedrijven nog steeds een hoog ziekteverzuim, zowel door coronabesmettingen als door een ‘gewone’ griep. Dit zorgt ervoor dat het toch al aanwezige personeelstekort alleen nog maar verder is opgelopen. Bedrijven moeten daarom meer dan ooit efficiënt en effectief werken. Een stijging van het aantal bedrijfsongevallen zou daarvan een gevolg kunnen zijn. 

Ook postcorona veilig werken met VCA

Binnen veel bedrijven kan momenteel echt geen enkel personeelslid gemist worden. Het laatste waar je dan als bedrijf op zit te wachten is een bedrijfsongeval. En zoals de coronamaatregelen afgelopen twee jaar het risico op een besmetting moesten verkleinen, zijn er ook dingen die je als bedrijf kunt doen om het risico op een bedrijfsongeval te verkleinen. VCA speelt hier een belangrijke rol bij. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. 

Bij VCANederland kun je terecht voor zowel persoonscertificeringen als hulp bij een bedrijfscertificering. Bij een bedrijfscertificering is het allereerst nodig een risico-inventarisatie en -evaluatie uit te voeren. Aan de hand van de uitkomsten wordt een VCA-systeem opgezet en geïmplementeerd. Vervolgens checkt een onafhankelijke audit-organisatie of je bedrijf aan de gestelde eisen voldoet.

Daarnaast zijn er VCA-persoonscertificaten. Mensen die een VCA examen met succes hebben afgesloten, tonen aan dat ze basiskennis bezitten als het gaat om VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu). Ze weten alles over veilig werken en hoe ze daarbij rekening moeten houden met het milieu en de gezondheid van zichzelf en van anderen. De twee meest voorkomende soorten VCA-persoonscertificering zijn VCA Basis (voor uitvoerende medewerkers) en de VCA VOL (voor leidinggevenden en zzp’ers). Beide certificaten kunnen worden behaald door een klassikale of online cursus te volgen of door zelfstudie met behulp van het cursusboek.

Zo verklein je de kans op een bedrijfsongeval

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

23-06-2022 - 3 manieren om bedrijfsprocessen te verbeteren
Bij het runnen van een eigen bedrijf komt soms meer kijken dan je in eerste instantie zult denken. Het onderhouden, begeleiden en verbeteren van nodige processen binnen een bedrijf is dan ook voor vee
Lees meer

23-06-2022 - Wat kost factoring?
Ben jij een ondernemer die op zoek is naar een alternatieve financiering? Dan is factoring misschien wel iets voor jou. Misschien ben je nog niet bekend met factoring en vraag je je af: wat is fa
Lees meer

22-06-2022 - 3 dingen waar je op moet letten bij het verkopen van zilver
Zilver is weliswaar minder kostbaar dan goud, maar verkoop van dit edelmetaal kan je nog steeds een leuk bedrag opleveren. Heb je zilver in de kast liggen en kijk je hier eigenlijk nooit naar om? Dan
Lees meer

23-05-2022 - Bedrijven en een gezonde werkomgeving creeren
De werkomgeving heeft op verschillende manieren invloed op de menselijke gezondheid. Werk is natuurlijk goed voor de geestelijke gezondheid, maar een negatieve werkomgeving kan leiden tot lichamelijke
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap