Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Zo verklein je de kans op een bedrijfsongeval

Zo verklein je de kans op een bedrijfsongeval

Zo verklein je de kans op een bedrijfsongeval

Twee jaar lang lag de nadruk voor wat betreft zorg en gezondheid volledig op het coronavirus. Zo moesten medewerkers van bedrijven zoveel mogelijk thuiswerken en waren hele sectoren een of meerdere keren gesloten tijdens lockdowns. Je zou daardoor bijna vergeten dat er – niet-gerelateerd aan corona - jaarlijks duizenden medewerkers ‘ziek’ zijn na een ernstig bedrijfsongeval. Nu alle coronamaatregelen opgeheven zijn en mensen steeds vaker weer op locatie werken, is het belangrijk het risico op bedrijfsongevallen weer eens onder de aandacht te brengen.

Zo verklein je de kans op een bedrijfsongeval

Bedrijven moeten meer dan ooit efficiënt en effectief werken

Er zijn heel wat mensen geweest die de coronacrisis begin 2020 zagen als de veroorzaker van een wereldwijde economische recessie. Gelukkig is dat scenario geen werkelijkheid geworden. De vraag  naar goederen en diensten liep eigenlijk alweer vrij snel op, waardoor veel sectoren nu, begin 2022, alweer het niveau van vóór de coronapandemie gehaald hebben.

Voldoen aan de gestegen vraag is overigens eenvoudige gezegd dan gedaan. Aan diverse grondstoffen en materialen is een tekort, waardoor de prijzen fors zijn gestegen. Daarnaast kennen veel bedrijven nog steeds een hoog ziekteverzuim, zowel door coronabesmettingen als door een ‘gewone’ griep. Dit zorgt ervoor dat het toch al aanwezige personeelstekort alleen nog maar verder is opgelopen. Bedrijven moeten daarom meer dan ooit efficiënt en effectief werken. Een stijging van het aantal bedrijfsongevallen zou daarvan een gevolg kunnen zijn. 

Ook postcorona veilig werken met VCA

Binnen veel bedrijven kan momenteel echt geen enkel personeelslid gemist worden. Het laatste waar je dan als bedrijf op zit te wachten is een bedrijfsongeval. En zoals de coronamaatregelen afgelopen twee jaar het risico op een besmetting moesten verkleinen, zijn er ook dingen die je als bedrijf kunt doen om het risico op een bedrijfsongeval te verkleinen. VCA speelt hier een belangrijke rol bij. De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. 

Bij VCANederland kun je terecht voor zowel persoonscertificeringen als hulp bij een bedrijfscertificering. Bij een bedrijfscertificering is het allereerst nodig een risico-inventarisatie en -evaluatie uit te voeren. Aan de hand van de uitkomsten wordt een VCA-systeem opgezet en geïmplementeerd. Vervolgens checkt een onafhankelijke audit-organisatie of je bedrijf aan de gestelde eisen voldoet.

Daarnaast zijn er VCA-persoonscertificaten. Mensen die een VCA examen met succes hebben afgesloten, tonen aan dat ze basiskennis bezitten als het gaat om VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu). Ze weten alles over veilig werken en hoe ze daarbij rekening moeten houden met het milieu en de gezondheid van zichzelf en van anderen. De twee meest voorkomende soorten VCA-persoonscertificering zijn VCA Basis (voor uitvoerende medewerkers) en de VCA VOL (voor leidinggevenden en zzp’ers). Beide certificaten kunnen worden behaald door een klassikale of online cursus te volgen of door zelfstudie met behulp van het cursusboek.





Zo verklein je de kans op een bedrijfsongeval

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

22-04-2024 - Deze vijf apps zijn onmisbaar op de werkvloer
In de moderne wereld van het werk is efficiëntie essentieel. Gelukkig biedt de iPhone een scala aan krachtige apps die je kunnen helpen om je werk te coördineren, taken te beheren en product
Lees meer

19-04-2024 - Bedrijfsprocessen optimaliseren met OrangeSpot
Bedrijfsprocessen vormen de ruggengraat van elke organisatie, maar zonder regelmatige evaluatie en aanpassing kunnen ze inefficiënt worden en groei gaan belemmeren. In dit blog gaan we dieper in
Lees meer

28-03-2024 - Duurzaam online kopen en verkopen: zo doe je dat
We kopen vandaag de dag steeds meer online. Niet meer naar de supermarkt maar de boodschappen worden thuisbezorgd. Niet meer sjouwen met zware spullen maar de bezorger die ze netjes voor je op een kar
Lees meer

26-03-2024 - 3 tips om de juiste strategische partner te vinden
Tegenwoordig werken bedrijven veel vaker samen dan vroeger. Vroeger probeerden we alles zelf te doen, maar nu zien we dat meer bedrijven de handen ineenslaan. Ze vormen samenwerkingsverbanden die de s
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap