Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Tips voor duurzaamheid op de werkvloer

Tips voor duurzaamheid op de werkvloer

Tips voor duurzaamheid op de werkvloer

Het woordje duurzaamheid vliegt je tegenwoordig om de oren. Duurzaam ondernemen is dan ook helemaal hot! Vrijwel elk bedrijf voelt op het moment de noodzaak om mee te gaan in het verduurzamen van het bedrijfspand, inboedel of de manier van werken. Met duurzaam werken wordt er voornamelijk bedoeld dat het bedrijf en de medewerkers zich bewust worden van de vervuiling die zij produceren, en hier actie tegen ondernemen. Gelukkig zijn er genoeg manieren om als ondernemer in te spelen op duurzaamheid. Een aantal tips om een mooie basis op te bouwen geven wij jou in dit artikel!

Tips voor duurzaamheid op de werkvloer

Neem afscheid van plastic bekers

Het gebruik van plastic bekers is natuurlijk ontzettend vervuilend voor het milieu. Tegenwoordig worden plastic bekers al niet of nauwelijks meer verkocht. en wordt er vaak gekozen voor een kartonnen variant. Het probleem met kartonnen bekers is echter dat deze vaak alsnog een laagje plastic bevatten. Hierdoor is het moeilijk om ze te recyclen en wordt er daardoor toch vaak gekozen om deze producten te verbranden. Ontzettend vervuilend voor het milieu natuurlijk. Gelukkig is er een hele eenvoudige oplossing te vinden voor dit probleem. Schaf kopjes en mokken aan voor het personeel! Een mok bedrukken is daarbij ontzettend leuk en persoonlijk. Zo heeft iedereen een eigen mok en hoeft er nooit meer naar plastic of karton gegrepen te worden. Op deze manier zou er in het jaar 2026 een vermindering van maar liefst 40% in het gebruik van plastic te zien moeten zijn. Om het gebruik van mokken te stimuleren heeft Europa al vele maatregelen getroffen waar bedrijven zich aan moeten gaan houden.

Afval scheiden

Duurzaamheid op de werkvloer begint heel eenvoudig met het scheiden van afval. Toch gebeurd dit bij veel bedrijven niet, of amper. Er is op dit gebied dus nog ontzettend veel winst te behalen. Zorg ervoor dat er aparte bakken of vuilcontainers zijn voor plastic afval, papier afval en overig afval. Op deze manier stimuleer je personeel om het afval meteen op de juiste plek te deponeren.

Maak gebruik van energiezuinige apparatuur

Wist je dat een desktop maar liefst zo’n 70% meer energie verbruikt dan een laptop? En wist je dat veel apparaten in de stand-by modus alsnog veel energie verbruiken. Zorg ervoor dat je gebruik maakt van energiezuinige apparaten. Door alle computers te vervangen voor laptops kun je al een stap in de goede richting zetten. Let daarnaast ook eens op de helderheid van het scherm. Dit heeft namelijk ook een enorm effect op het energieverbruik. Natuurlijk moet je wel nog goed kunnen kijken op het scherm, maar de scherpste stand is ook zeker onnodig!

Thuiswerken & flexibele werktijden

Waar mogelijk is het ontzettend goed voor het milieu om thuiswerken te stimuleren. Op deze manier hoeven mensen geen gebruik te maken van hun auto of het openbaar vervoer dat ontzettend belastend is voor het milieu. Natuurlijk is het altijd zo dat dit bij sommige bedrijven simpelweg niet mogelijk is. Kijk dan eens naar de mogelijkheden van flexibele werktijden. Door flexibele werktijden in te voeren kunnen mensen de spits en de files vermijden. Dat scheelt weer enorm aan uitstoot.

Creëer bewustzijn

Het allerbelangrijkste is misschien wel het creëren van bewustzijn onder het personeel. Wat is de impact van hun gedrag, en hoe kan ik dit verbeteren? Zorg ervoor dat iedereen zich simpele gewoontes aanleert zoals het uitschakelen van licht, het afsluiten van de PC en het scheiden van afval. Dan kom je al een heel eind met duurzaamheid op de werkvloer. 

Tips voor duurzaamheid op de werkvloer

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

17-02-2024 - De Beste Online Betalingsproviders Voor Uw Bedrijf
Het vinden van de juiste betalingsprovider is cruciaal voor het succes van uw bedrijf in dit digitale tijdperk. Of u nu een start-up heeft waarmee u naamsbekendheid probeert te krijgen of  e
Lees meer

13-02-2024 - De sleutel tot succes: het vinden van passend interim manage
Het vinden van een passend interim management team kan cruciaal zijn voor het succes van jouw bedrijf. Of je nu te maken hebt met een tijdelijke afwezigheid van een of meerdere belangrijke medewerkers
Lees meer

12-02-2024 - 10 Tips om je zakelijke kosten in de hand te houden
Als ondernemer heb je met allerlei kosten te maken. Wil jij je zakelijke kosten beter in de hand hebben en je winst of cashflow verhogen? Alles begint dan natuurlijk met een goed budgetplanning en inz
Lees meer

31-01-2024 - Werkplekbeheer in het moderne bedrijf
In de dynamische wereld van informatietechnologie (ICT) is effectief werkplekbeheer van essentieel belang voor een soepel verlopende bedrijfsvoering. Het vormt het kloppende hart van een bedrijf en sp
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap