Keurmerken: wat moet je weten voor certificering?
Keurmerken: wat moet je weten voor certificering?
Steeds meer bedrijven willen een keurmerk behalen van de Stichting Normering Arbeid (SNA) of de Stichting Normering Flexwonen (SNF). Beide keurmerken zijn handig om aan stakeholders aan te tonen dat je volgens de regels werkt. Bij SNA gaat het om inleners van arbeid, terwijl het bij SNF gaat om de woonomstandigheden van buitenlandse arbeiders. Hoe kun je deze keurmerken behalen, waarom zijn ze belangrijk en waarop wordt gecontroleerd?
Waarom zijn keurmerken belangrijk?
Allereerst: met een keurmerk toon je aan dat je met de beste wil aan het ondernemen bent. Het SNA keurmerk is breed gedragen en staat voor fatsoenlijk werkgeverschap. Wanneer je het keurmerk in bezit hebt, betekent dat dat je het risico op boetes en naheffingen door identiteitsfraude, illegale tewerkstelling en boetes door inleners- en ketenaansprakelijkheid drastisch beperkt.
Met een SNF-keurmerk laat je zien aan gemeenten, woningcorporaties, opdrachtgevers, werknemers en omwonenden, dat de huisvestingslocaties van buitenlandse werknemers voldoen aan de gestelde normen. Op die manier win je vertrouwen.
Bij SNA speelt ook nog iets anders mee: een belastingvoordeel. Je krijgt fiscale vrijwaring van aansprakelijkstelling door de Belastingdienst, als je na 2012 een certificaat behaalt. Voor veel bedrijven is ook dat een reden om aan een SNA-keurmerk te werken.
Aandachtspunten SNA-keurmerk
Bij het SNA-keurmerk wordt gekeken naar de verplichtingen uit arbeid. Dat zijn de volgende aandachtspunten:
- De identificatie van de onderneming;
- De aangifte en afdracht van de verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting;
- Conformiteit met de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag;
- Gerechtigd zijn tot het verrichten van arbeid in Nederland. Hiervoor voert een inspecteur identiteitscontroles uit;
- Het voorkomen van risico’s op aansprakelijkstelling en boetes.
Om al deze zaken te kunnen controleren, is het belangrijk dat bedrijven hun administratie op orde hebben en de vereiste documenten kunnen aanleveren. Daarom moeten ze worden bewaard.
Aandachtspunten SNF-keurmerk
Bij het SNF keurmerk wordt er vooral naar de woonomstandigheden van arbeidsmigranten gekeken. Daarbij wordt gekeken of de woningen aan de gestelde normeisen voldoen. Zo moeten de woningen bijvoorbeeld veilig zijn. Ook kijkt de inspecteur naar de sanitaire voorzieningen en de veiligheid hiervan. Ook brandveiligheid is een beoordelingscriterium. Arbeidsmigranten moeten veilig kunnen wonen en op tijd weg kunnen komen in het geval van brand. Wanneer een locatie aan deze kernpunten voldoet, kan een certificerende instelling een SNF-keurmerk uitreiken.
Het SNF-keurmerk is voor alle ondernemingen die arbeidsmigranten huisvesten. Denk bijvoorbeeld aan vastgoedorganisaties en uitzendondernemingen, maar ook ondernemingen die werkzaam zijn in de agrarische sector. Particulieren kunnen het keurmerk ook aanvragen, als er maximaal één locatie naast de eventuele eigen woning in bezit is, en deze aan arbeidsmigranten wordt verhuurd.
Reacties
Geef als eerste jouw mening.
Het is natuurlijk logisch dat je duidelijke en informatieve product- en prijsetiketten moet hebben als je een bedrijf runt dat producten verkoopt. Deze kleine, maar krachtige marketingtools hebben tal
Lees meer
31-05-2023 - Ouderschapsverlof voor DGAs
Ouderschapsverlof is een essentieel recht dat werknemers in staat stelt om tijd te besteden aan de zorg voor hun kinderen. Het biedt ouders de mogelijkheid om werk en gezin in evenwicht te brengen en
Lees meer
30-05-2023 - 4 redenen om als bedrijf te investeren in lockerkasten
Als bedrijf kun je in allerlei voorzieningen voor werknemers investeren, maar dat heeft niet altijd de hoogste prioriteit. Hoewel het een goede service naar je medewerkers is, is ook niet alles altijd
Lees meer
30-05-2023 - Handige apps voor de ondernemer
Je telefoon staat er waarschijnlijk bomvol mee; apps. Van social media tot het nieuws, overal is tegenwoordig wel een app voor. Het is vaak ook een lastig dilemma wanneer je je telefoon aan het opscho
Lees meer
Auteur
Ralf Boer