Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Keurmerken: wat moet je weten voor certificering?

Keurmerken: wat moet je weten voor certificering?

Keurmerken: wat moet je weten voor certificering?

Steeds meer bedrijven willen een keurmerk behalen van de Stichting Normering Arbeid (SNA) of de Stichting Normering Flexwonen (SNF). Beide keurmerken zijn handig om aan stakeholders aan te tonen dat je volgens de regels werkt. Bij SNA gaat het om inleners van arbeid, terwijl het bij SNF gaat om de woonomstandigheden van buitenlandse arbeiders. Hoe kun je deze keurmerken behalen, waarom zijn ze belangrijk en waarop wordt gecontroleerd?

Waarom zijn keurmerken belangrijk?

Allereerst: met een keurmerk toon je aan dat je met de beste wil aan het ondernemen bent. Het SNA keurmerk is breed gedragen en staat voor fatsoenlijk werkgeverschap. Wanneer je het keurmerk in bezit hebt, betekent dat dat je het risico op boetes en naheffingen door identiteitsfraude, illegale tewerkstelling en boetes door inleners- en ketenaansprakelijkheid drastisch beperkt.

Met een SNF-keurmerk laat je zien aan gemeenten, woningcorporaties, opdrachtgevers, werknemers en omwonenden, dat de huisvestingslocaties van buitenlandse werknemers voldoen aan de gestelde normen. Op die manier win je vertrouwen.

Bij SNA speelt ook nog iets anders mee: een belastingvoordeel. Je krijgt fiscale vrijwaring van aansprakelijkstelling door de Belastingdienst, als je na 2012 een certificaat behaalt. Voor veel bedrijven is ook dat een reden om aan een SNA-keurmerk te werken.

Aandachtspunten SNA-keurmerk

Bij het SNA-keurmerk wordt gekeken naar de verplichtingen uit arbeid. Dat zijn de volgende aandachtspunten:

  • De identificatie van de onderneming;
  • De aangifte en afdracht van de verschuldigde loonheffingen en omzetbelasting;
  • Conformiteit met de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag;
  • Gerechtigd zijn tot het verrichten van arbeid in Nederland. Hiervoor voert een inspecteur identiteitscontroles uit;
  • Het voorkomen van risico’s op aansprakelijkstelling en boetes.

Om al deze zaken te kunnen controleren, is het belangrijk dat bedrijven hun administratie op orde hebben en de vereiste documenten kunnen aanleveren. Daarom moeten ze worden bewaard.

Aandachtspunten SNF-keurmerk

Bij het SNF keurmerk wordt er vooral naar de woonomstandigheden van arbeidsmigranten gekeken. Daarbij wordt gekeken of de woningen aan de gestelde normeisen voldoen. Zo moeten de woningen bijvoorbeeld veilig zijn. Ook kijkt de inspecteur naar de sanitaire voorzieningen en de veiligheid hiervan. Ook brandveiligheid is een beoordelingscriterium. Arbeidsmigranten moeten veilig kunnen wonen en op tijd weg kunnen komen in het geval van brand. Wanneer een locatie aan deze kernpunten voldoet, kan een certificerende instelling een SNF-keurmerk uitreiken.

Het SNF-keurmerk is voor alle ondernemingen die arbeidsmigranten huisvesten. Denk bijvoorbeeld aan vastgoedorganisaties en uitzendondernemingen, maar ook ondernemingen die werkzaam zijn in de agrarische sector. Particulieren kunnen het keurmerk ook aanvragen, als er maximaal één locatie naast de eventuele eigen woning in bezit is, en deze aan arbeidsmigranten wordt verhuurd.





Keurmerken: wat moet je weten voor certificering?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

22-04-2024 - Deze vijf apps zijn onmisbaar op de werkvloer
In de moderne wereld van het werk is efficiëntie essentieel. Gelukkig biedt de iPhone een scala aan krachtige apps die je kunnen helpen om je werk te coördineren, taken te beheren en product
Lees meer

19-04-2024 - Bedrijfsprocessen optimaliseren met OrangeSpot
Bedrijfsprocessen vormen de ruggengraat van elke organisatie, maar zonder regelmatige evaluatie en aanpassing kunnen ze inefficiënt worden en groei gaan belemmeren. In dit blog gaan we dieper in
Lees meer

28-03-2024 - Duurzaam online kopen en verkopen: zo doe je dat
We kopen vandaag de dag steeds meer online. Niet meer naar de supermarkt maar de boodschappen worden thuisbezorgd. Niet meer sjouwen met zware spullen maar de bezorger die ze netjes voor je op een kar
Lees meer

26-03-2024 - 3 tips om de juiste strategische partner te vinden
Tegenwoordig werken bedrijven veel vaker samen dan vroeger. Vroeger probeerden we alles zelf te doen, maar nu zien we dat meer bedrijven de handen ineenslaan. Ze vormen samenwerkingsverbanden die de s
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap