Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Ziekteverzuim op de werkvloer voorkomen en verminderen doe je zo

Ziekteverzuim op de werkvloer voorkomen en verminderen doe je zo

Ziekteverzuim op de werkvloer voorkomen en verminderen doe je zo

Een hoog ziekteverzuim is nooit goed voor je bedrijf. In de eerste plaats heb je er als bedrijf zelf veel last van. Door ziekteverzuim moeten bepaalde taken namelijk aan andere medewerkers worden gedelegeerd. En daar zijn die niet altijd blij mee. En vaak kun je dan opdrachtgevers ook niet optimaal bedienen. 

Een paar dagen ziek zijn door een verkoudheid is natuurlijk niet zo’n probleem, maar dit geldt wel voor werknemers die in de ziektewet terechtkomen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om ziekteverzuim te verminderen of te voorkomen. 

Rekeningen houden met de bedrijfsveiligheid 

Een veilige werkomgeving is in iedereens belang. Aan de ene kant voldoe je daarmee aan de Arbowet en zo voorkom je boetes, controles en andere problemen. Veiligheid minimaliseert daarnaast ook het risico op bedrijfsongevallen. 

Voorzie je personeel om die reden ook van de juiste veiligheidsmiddelen en kleding. De noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen verschillen natuurlijk per branche, maar goede werkschoenen van drworker.nl kunnen werknemers van vrijwel elk bedrijf wel gebruiken!

Structurele aandacht aan de werkomstandigheden besteden 

Natuurlijk kan elke werknemer voor een korte periode ziek worden. Denk bijvoorbeeld aan een griepje, verkoudheid en verscheidene andere milde klachten waar iedereen wel mee te maken krijgt. Op zich is dit niet een heel groot probleem, want de meeste mensen zijn na een paar dagen wel weer beter. Maar als meerdere mensen in je bedrijf zich langdurig ziek melden, dan is er misschien wel wat anders aan de hand.

Verzuim kan namelijk verschillende oorzaken hebben. Het heeft echt niet alleen te maken met fysieke problemen. Ook psychische problemen, zoals chronische stress op het werk, kunnen leiden tot verzuim. Een burnout komt vaak voor tegenwoordig en dit kan verschillende redenen hebben.

Misschien moet de werknemer werkzaamheden verrichten die niet bij zijn functie passen. Het kan echter ook zijn dat het werk te saai is. Of dat er sprake is van pesten op de werkvloer. 

Een veilige werkplek voor alle werknemers is zeker in deze tijd belangrijk en in het nieuws zien we helaas dat dit bij veel organisaties en bedrijven nog niet goed geregeld is.

Wil je verzuim tegengaan? Dan doe je er goed aan om constant structurele aandacht aan de werkomstandigheden te besteden. Stel bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon aan. Dan kunnen werknemers ergens terecht met klachten over het werk, collega’s of andere zaken. 

De drempel om ziek te melden verhogen

Het klinkt misschien vreemd, maar je moet het personeelsleden ook niet te gemakkelijk maken om zich ziek te melden. Als je bijvoorbeeld alleen hoeft te mailen of iets in te vullen op een website, dan zijn mensen sneller geneigd om zich ziek te melden. Vaak terecht, maar soms ook om andere redenen en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg voor goede protocollen en laat de werknemers bij ziekte altijd telefonisch contact opnemen.

Ziekteverzuim op de werkvloer voorkomen en verminderen doe je zo

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

28-03-2024 - Duurzaam online kopen en verkopen: zo doe je dat
We kopen vandaag de dag steeds meer online. Niet meer naar de supermarkt maar de boodschappen worden thuisbezorgd. Niet meer sjouwen met zware spullen maar de bezorger die ze netjes voor je op een kar
Lees meer

26-03-2024 - 3 tips om de juiste strategische partner te vinden
Tegenwoordig werken bedrijven veel vaker samen dan vroeger. Vroeger probeerden we alles zelf te doen, maar nu zien we dat meer bedrijven de handen ineenslaan. Ze vormen samenwerkingsverbanden die de s
Lees meer

26-03-2024 - Exit strategie: 4 vragen voor een succesvolle bedrijfsverkoo
Waar werknemers vaak van baan wisselen, worden ondernemers steeds vaker serie-ondernemers. Veel ondernemers denken al snel aan één ding: hun bedrijf verkopen. Met een goed plan in samenw
Lees meer

20-03-2024 - 5 zaken die je als startende ondernemer zeker moet weten
Ons land heeft nog nooit zoveel ondernemers gekend als nu. In deze groep van ondernemers zijn wel grote verschillen waarneembaar. Zo vind je in deze groep ondernemers terug met een eigen holding en me
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap