Home / Zakelijke dienstverlening Blog / 5 tips voor startende ondernemers

5 tips voor startende ondernemers

5 tips voor startende ondernemers

Je gaat voor jezelf beginnen. Leuk en spannend tegelijk. Want een eigen bedrijf zet je niet zomaar even op. Het vraagt het nodige denk- en regelwerk om een vliegende start te kunnen maken. Hoe ga je te werk? Waar moet je allemaal aan denken? Hier volgen vijf handige tips voor startende ondernemers op een rij.

1. Focus

Er is geen absolute succesformule voor ondernemers. Wat voor je beste vriend werkt, werkt voor jou misschien wel helemaal niet. Richt je daarom op je eigen droom. Waarom start je een eigen bedrijf, wat wil je doen en wie wil je bereiken? Van alles wat doen is een valkuil. Focus is de boodschap.

2. Droom groots

Je ambities mogen groots zijn. Je begint niet voor niets voor jezelf. Je wilt iets bereiken. Je wil niet doen wat alle anderen doen, je wil het beter of anders doen. Maak het jezelf dus niet te makkelijk. Droom je grootste droom en knip de weg er naar toe op in kleinere, haalbare stappen om er te komen. Stel jezelf daarbij concrete en meetbare doelen. Op die manier geef je op een gestructureerde manier richting aan de koers voor je bedrijf voor de komende drie tot vijf jaar.

3. Ken de markt

Jij hebt je mooie droom, maar het moet natuurlijk ook realistisch zijn. Onderzoek daarom van tevoren goed of er wel markt is voor wat jij wil doen. Waag je je in een bestaande markt? Dan doe je er goed aan om helder te maken wat jou onderscheidt en uniek maakt. Heb jij een gat in de markt ontdekt? Dat is fantastisch. Het betekent alleen wel dat je die markt nog moet zien te creëren. En dat zal tijd, geld en energie kosten.

4. Pas op jezelf

Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je ook goed voor een ander zorgen. Bedenk van tevoren wat je nodig hebt om gezond en veilig te kunnen ondernemen. Heb je een passende zorgverzekering? Hoe ga je pensioen opbouwen? Wat gebeurt er als je arbeidsongeschikt wordt? Het zijn misschien een hoop zaken om over na te denken. Maar een aanvullende zorgverzekering kan zomaar het verschil maken, als je bepaalde risico's loopt bij de uitoefening van je beroep. Denk bijvoorbeeld aan een zelfstandig sportinstructeur. 

5. De eerste klant

Het gaat bijna beginnen. Je maakt een afspraak bij de Kamer van Koophandel en loopt de deur uit als zelfstandig ondernemer. Hoe kom je aan opdrachtgevers en hoe hou je je bestaande contacten blij en tevreden? Zeker voor startende ondernemers, is het erg belangrijk om voldoende tijd te besteden aan acquisitie. Het is misschien niet het leukste werk, het zal je wel leuk werk opleveren. Klaar voor de start? Ga ervoor!

5 tips voor startende ondernemers

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

0 van 5 sterren gebaseerd op 0 reviews

05-02-2020 - Op zakenreis? Volg deze tips voor succes!
Of je nu een conferentie gaat bezoeken of een bespreking hebt met een (potentiële) klant in het buitenland: als je op zakenreis gaat, wil je natuurlijk wel dat alles zo goed mogelijk verloopt. En
Lees meer

26-07-2019 - 5 duurzame tips voor ondernemers
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. En ook als ondernemer kun je je steentje bijdragen aan een beter milieu. Elke kleine verbetering draagt bij daarbij aan een duurzamere onde
Lees meer

24-07-2019 - Bereikbaarheid tijdens de vakantie
Hoe bereikbaar bent u tijdens de vakantie? Alles geregeld voor de vakantieperiode? Hoe is uw bereikbaarheid tijdens de vakantie geregeld? Staat er iemand uw klanten te woord? Of heeft u noodgedwonge
Lees meer

09-11-2017 - Medewerkers tevreden houden
Het meest belangrijk voor het succes van een bedrijf? Tevreden klanten. Niet alleen ten tijde van de economische crises zoals de afgelopen jaren, maar ook natuurlijk nu het veel bedrijven in Nederland
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap