Home / Makelaar / Makelaar Delwijnen / Makelaardij de Wit / Let the sun shine!

Let the sun shine!

Duurzaam wonen

Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Waarom gebruiken we deze bron dan niet massaal voor het opwekken van energie? Voordat overgegaan wordt tot de aanschaf van zonne-panelen is het wellicht goed antwoord te geven op de meestgestelde vragen.

Duurzaam wonen
We worden ons allemaal steeds meer bewust van de wereld om ons heen en dat wij, als bewoners, de aangewezen personen zijn om hier duurzaam mee om gaan. Gelukkig worden we een handje geholpen door innovaties vanuit de markt. Slimme energiemeters, spaarlampen en groene stroom zijn slechts enkele voorbeelden van innovaties die ons huis een beetje ?groener? kunnen maken. Ook zonnepanelen zijn hier een goed voorbeeld van.

Hoe werkt een zonnepaneel eigenlijk?
Zonnecellen zijn meestal gemaakt van silicium. Silicium bestaat uit twee lagen. Onder invloed van licht gaat er tussen de twee lagen silicium een elektrische stroom lopen. Zonnepanelen zetten dus de energie van de zon (daglicht) om in energie. In een zonnepaneel worden een aantal zonnecellen geschakeld en bij elkaar geplaatst tussen een glasplaat en een kunststof plaat, die vaak blauw of zwart van kleur zijn.

Wat levert een zonnepaneel financieel op?
Berekend over de levensduur van zonnepanelen is de prijs per kilowattuur goedkoper dan de prijs die u per kilowattuur betaalt aan de energieleverancier. Op termijn bent u dus goedkoper uit. Momenteel is de terugverdientijd ongeveer 13 jaar, maar dit rendement verbetert nog iedere dag. Voer altijd een vergelijking van zonnepanelen uit om een beeld te krijgen van de kosten en opbrengsten van een zonnestroom-installatie in jouw situatie.

Heeft zonne-energie in Nederland wel zin?
Nederland is natuurlijk niet een land met heel veel zonuren, dus een terechte vraag. Zonnepanelen werken echter niet alleen wanneer de zon volop schijnt, maar wekken al energie op van het daglicht. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest van de stralen verspreiden zich. Een zonnepaneel werkt dus ook bij bewolkt weer. De opbrengst is wel het hoogst bij helder weer. Wekt u meer stroom op dan dat u gebruikt? Dan wordt deze opgeslagen in een accu of kan worden teruggeleverd aan de energiemaatschappij. In Nederland kunt u op dit moment met vier zonnepanelen ruim 400 kWh per jaar opwekken, goed voor ongeveer 15% van het gemiddeld huishoudelijk energieverbruik. Een aanvullende aansluiting op het net is daarom wel raadzaam.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Dat is afhankelijk van hoeveel stroom u wilt opwekken en hoeveel ruimte (fysiek en financieel) u daarvoor beschikbaar hebt. Een zonnestroominstallatie is bovendien modulair op te bouwen. U kunt klein beginnen en later (stapsgewijs) uitbreiden.

Wat is de beste plaats voor een zonnepaneel?
De opbrengst van een zonnepaneel is niet alleen afhankelijk van de grootte van de installatie. Ook de hellingshoek van het dak en de ligging van het dak ten opzichte van de zon zijn bepalend. Als de hellingshoek tussen de twintig en zestig graden ligt en de collector op het zuiden is gericht, is de opbrengst optimaal. Andere hellingshoeken en ori?ntaties leiden tot opbrengstverliezen. Daarnaast moet het dakvlak vrij zijn van schaduw (denk aan bomen, schoorstenen, dakkapellen, etc). Schaduwwerking be?nvloedt de opbrengst van het gehele systeem negatief. Zorg dat de installateur hiernaar kijkt voordat er een offerte wordt uitgebracht.

Hoe worden zonnepanelen geplaatst?
Er wordt een elektriciteitskabel -vanuit de panelen- door het dakbeschot gevoerd naar de omvormer. Vervolgens gaat de elektriciteitskabel naar de meterkast. Wanneer er een opbrengstsubsidie is gegeven, wordt een brutoproductmeter geplaatst. Deze registreert hoeveel energie is opgewekt. De teruglever-/elektrameter registreert alleen de energie die gevraagd is van het elektriciteitsnet.

Zonnepanelen zijn een mooie vorm van duurzaam wonen en er gelden zelfs een aantal subsidieregelingen voor het plaatsen van zonnepanelen. Informeer hier eens naar, het kan u een hoop geld besparen. Het gebruiken van zonne-energie heeft absoluut de toekomst!





Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerd nieuws in de regio

16-09-2013 - Open huis, mis het niet!
Bent u op zoek naar een nieuwe woning? Op zaterdag 5 oktober heeft u de mogelijkheid om u te orienteren op de huizenmarkt! Tijdens de VBO Open Huizen Route kunt u zonder afspraak woningen bezichtigen.

12-08-2013 - Liesbeth de Wit beantwoordt de vraag van de maand
Voor de financiering van mijn nieuwe woning heb ik een taxatierapport nodig. Kan mijn aankoopmakelaar dit verzorgen? Liesbeth, Nee, dat kan niet. De makelaar/taxateur die de taxatie voor de financi

17-06-2013 - Goedkoop is duokoop
U herkent het vast wel. U heeft h￿huis van uw dromen gezien en al helemaal ingericht. Het enige probleem is dat u de financiering nooit rond kunt krijgen, aangezien het ver boven uw budget ligt

26-04-2013 - Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek met NHG meenemen naar
Op 1 januari 2013 zijn er een aantal nieuwe regels van kracht met betrekking tot het afsluiten van nieuwe hypotheken. Een daarvan is dat de rente over nieuwe aflossingsvrije hypotheken vanaf heden nie




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap