Home / Organisatie structuur / Organisatie structuur Lelystad / F.E.G. Zomerman h.o.d.n. Claassen, Moolenbeek & Partners / Financieringsrapport

Financieringsrapport

Een aantal praktijkvoorbeelden


Voorbeeld 1:

Bij toeval kwamen we in contact met een logistieke dienstverlener, waarvan de DGA voor het eerst zijn hart echt kon uitstorten over de ontwikkelingen binnen zijn bedrijf. Het ging niet goed voelde hij en merkte hij aan de liquiditeitsdruk. De oorzaken lagen (toen nog) waarschijnlijk in 3 vrijwel gelijktijdig gestarte nieuwe activiteiten:

1. het binnenhalen van een nieuwe buitenlandse klant (opslag, orderverwerking en distributie)
2. het overnemen van pakketvervoerder met 10 tallen nieuwe busjes en medewerkers, naast het reeds bestaande vervoer van grotere volumes met behulp van bakwagen en trailers en
3. het implementeren van een nieuw ERP systeem.

De activiteiten van de nieuwe buitenlandse klant bleken van meet af aan tegen te vallen, waardoor de gedane investering (hal huren, inrichten met logistieke systemen / voorraad en het opleiden van de medewerkers) nooit heeft gerendeerd en al vrij snel weer moest worden afgestoten. Het resultaat was een verlies van enkele € tonnen.

Het overnemen van een pakketvervoerder is één maar het integreren van de activiteiten ervan in je eigen bedrijf (commerciële aandacht voor je nieuwe klanten, externe en interne processen erin slijpen en tenslotte het integreren ervan in het nauwelijks geïmplementeerde ERP pakket) is heel nadrukkelijk vers twee.

Dat nieuwe ERP pakket was nodig en werd ook volgens het boekje geïmplementeerd maar de timing was erg ongelukkig, gelet op beide bovenstaande feiten.

Toen we aan de slag mochten in het bedrijf bleek, na de gespreksronde met de sleutelfiguren van het bedrijf, ook de personele organisatie niet goed te functioneren. Het was geen team met duidelijke taak- en verantwoordelijkheidsverdelingen, voldoende vertrouwen in elkaar en open en goede onderlinge communicatie. Er was nauwelijks sprake van een passend management informatie systeem (MIS). Ook werd er niet begroot want “mijn bedrijf valt niet te budgetteren”.

Dit geheel had inmiddels tot vele € tonnen verlies geleid.

Nadat de onderlinge samenwerking (na veel indringende gespreksrondes) was verbeterd, een passend budgetterings- en managementinformatie systeem was ingevoerd, het liquiditeitstekort was opgelost d.m.v. een aanvullende bankfinanciering en de klanten weer de aandacht konden krijgen die ze nodig hadden ging het bedrijf geleidelijk aan weer beter renderen.

De ondernemer was weer goed onderweg. Enkele jaren later rendeert het bedrijf stabiel en werden / worden met enige regelmaat logistieke awards in ontvangst genomen.

Natuurlijk een tevreden klant, maar ook plezierig om daar als CM&P een bijdrage aan te hebben kunnen leveren


Voorbeeld 2:

Deze MKB-ondernemer was er van overtuigd dat zijn plannen gedegen waren. Een bancaire financiering mocht geen probleem zijn. Immers 30% van het benodigde geld bracht hij zelf in. Hij toonde zijn plannen aan de CM&P-partner.

Opstellen plan
Samen met de ondernemer beoordeelden wij de financieel-economische kant van het plan. Hierbij keken we niet alleen naar de financierbaarheid, maar bijvoorbeeld ook naar subsidie- en of staatsgarantie mogelijkheden. In overleg werd het plan bijgesteld. Jazeker, ambitieuzer, maar de kans op financiering zelfs voor een groter bedrag was mogelijk. In deze fase namen wij ook de financieringsstrategie door. Samen met de ondernemer besloten wij welke financieringsmogelijkheden (participatie, bankfinanciering, factoring, lease) het beste paste.

Contact met financiers
Het complete rapport was “financieringsrijp”. Banken zijn kritisch en in veel gevallen krijgt de ondernemer maar één kans om het plan te presenteren. De gehele financieringsaanvraag was door ons verzorgd. Het financieringsplan bevatte alle voor de financier relevante informatie. Wij assisteerden bij de kredietbespreking, waardoor er binnen 1 week een voorstel van de bank op tafel lag.

Keuze financier
De kredietaanvraag werd bij twee verschillende financiers neergelegd. Beiden waren bereid tot kredietverlening. Natuurlijk beoordeelden wij de condities, voorwaarden en zekerheden. Wij voerden enkele onderhandelingen met de financiers, maakten samen met de ondernemer een bewuste keuze. Daarbij heeft de conditiestelling zeker niet alleen de doorslag geven.

In de praktijk blijkt dat door onze gerichte aanpak de financiering wordt verstrekt. Regelmatig voor een hoger bedrag dan de ondernemer in eerste instantie mogelijk acht én tegen scherpe tarieven.

Sinds 1983 zijn al onze financieringsaanvragen gehonoreerd met een financieringsofferte!





FinancieringsrapportFinancieringsrapportFinancieringsrapport

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerde portfolio in de regio

Herstructurering Herstructurering
Voorbeeld 1, machinefabriek: De bank en de accountant maakten zich steeds meer zorgen over de neergaande financiële ontwikkeling bij een middelgrote machinefabriek van fijnmechanische onderdelen...

Management-begeleiding Management-begeleiding
Eigenlijk liep het best “lekker” bij deze ondernemer. De klanten waren tevreden. Personeel was goed gemotiveerd. Toch was er onrust bij de ondernemer. Door de dagelijkse beslommeringen, het ...

Verkoop van bedrijven Verkoop van bedrijven
Een bedrijfsoverdracht kan alleen slagen als er een prima samenspel is tussen de verkopende ondernemer, de accountant, de fiscalist, de jurist en de notaris: de partner van Claassen,Moolenbeek&Partner...

Aankoop van bedrijven Aankoop van bedrijven
Een ondernemer (industrie, > 25 FTE) wilde graag groeien. Dan komt de keus: op eigen kracht of een bedrijf overnemen? Wij hebben een methode ontwikkeld, waarbij wij die beslissing omtrent eventuele aa...




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap