Home / Vacatures / Vacatures Deurne / 100% Talent Oost-Brabant / Ontslag vanwege gebruik Social Media

Ontslag vanwege gebruik Social Media

Wat is er gebeurd?
Het was een grapje, een spontane actie, wellicht een beetje ondoordacht. Hoewel het onschuldig bedoeld was, kan het enorme gevolgen hebben! Enkele voorbeelden:
– een chauffeur van PostNL werd ontslagen na racistische opmerkingen over een aanslag in Istanbul (‘jammer dat er maar 29 doden zijn’).
– een Blokker-medewerker hoefde niet meer terug te komen nadat hij zijn werkgever een ‘hoerebedrijf’ had genoemd.
Het gevolg: deze werknemers verloren hun baan. Mag dat wel, mag je ontslagen worden door een post op Social Media?
Ook als je hierna moet gaan solliciteren, kan het een lastige kwestie worden voor je nieuw beoogde werkgever. De vacature met jouw beoogde droombaan lijkt ineens onbereikbaar geworden.

Volgens de expert(s)
Het is niet zomaar een geval op zich, want in 10% van de ontslagen is er wel een aanleiding te vinden waarbij er Social Media in het spel is. De vraag blijft dan natuurlijk: is het wel rechtvaardig dat ontslag het gevolg is? Een moeilijke kwestie, zoals zoveel zaken in het arbeidsrecht, want alles is afhankelijk van de omstandigheden.

In het algemeen:
Je moet het als werknemer behoorlijk bont hebben gemaakt op je LinkedIn, Facebook of Twitter-account om ontslagen te worden. Iedereen heeft weleens een rotdag op het werk en als je dan post “dat je je baas wel de hersens in zou kunnen slaan”, lijkt dat te weinig grond voor een ontslag op staande voet. Je zult natuurlijk wel “op het matje geroepen worden” en krijg je een waarschuwing.
Ga je hierna toch door dan is de kans groot dat er wel een gerechtvaardigde grond is voor ontslag, want bij de meeste zaken waar zo’n ontslag wél lukt, zijn werknemers al een keer gewaarschuwd over hun social media-uitingen. Ander voorbeeld: je meldt je ziek, maar post wel op Facebook dat je een dagje lekker bent wezen shoppen.

Toch ontslagen op staande voet?
Ontslag op staande voet is een zware maatregel, ook financieel gezien! Na een ontslag op staande voet heb je geen rechten meer, ook niet op een WW-uitkering. De rechter zal dan ook lang niet altijd instemmen met een ontslag op staande voet. Een voorbeeld: je meldt je ziek, maar post wel op Facebook dat je een dagje lekker bent wezen shoppen. Afhankelijk hoe snel erop gereageerd wordt door jouw werkgever zal de rechtbank in haar oordeel mee laten wegen. Als de werkgever je hiermee pas na 2 jaar confronteert, zal het ontslag zomaar niet doorgaan.
De rechter zal kijken naar de omstandigheden. Want heeft jouw werkgever wel in een “Social Media-protocol” geregeld wat (wel en) niet van werknemers verwacht wordt? Is er überhaupt een Social Media protocol? Dit kan vastgelegd zijn in een personeelsreglement, of organisaties plaatsen dit tegenwoordig ook op hun site om te kunnen downloaden (bijvoorbeeld CNV Vakcentrale). Het argument hiervoor: ”Zo’n protocol schept duidelijkheid. Social media is een ingewikkeld terrein dat zich tussen het openbare en het privédomein afspeelt. Mocht het tot een arbeidsconflict komen, dan heb je iets om op terug te grijpen.” Dit geldt zowel voor werkgever als voor de werknemer.
Zaken die gemeld worden in zo’n protocol lijken veelal vooraf al helemaal duidelijk, maar toch, het kan maar genoemd worden. Meestal komt het neer op: Je mag geen vertrouwelijke informatie delen, of schadelijke informatie over het bedrijf of een klant verspreiden.” Ondanks dat jij dit als werknemer waarschijnlijk al lang weet, zit een ongeluk vaak in een klein hoekje en post je iets voor je connecties, je klikt op “plaatsen” en weg is het. Maar zodra iemand heraan een like geeft, of een reactie plaatst, zien diens connecties het ook! Voordat je het weet gaat jouw uiting een eigen leven leiden en verdwijnt niet zomaar van het web. Voorzichtigheid is echt geboden.”

Wat kun je dan wel doen?
Iedereen maakt weleens wat mee, iedereen wil dan “zijn/haar gram” even kwijt over die uiterst onbekwame collega, of over je manager en diens opmerkingen. Doe dit dan niet op Social Media!
Het beste is natuurlijk als je betrokkene zelf informeert dat je niet gediend bent van zijn/haar gedrag en/of uitlatingen, ga de dialoog aan en los de kwestie op. Als je dat niet durft, lucht dan je hart bij een collega, al moet je daar óók mee uitkijken! Als je op het werk heftige chatberichten stuurt, bijvoorbeeld via Skype for business, naar een bevriende collega, kan dit toch een grond zijn voor ontslag wegens “haat zaaien en bedreigen.” Een scherm blijft per ongeluk even open staan, iemand anders leest dit toevallig en geeft dit door aan betrokke(n). Dus wees beducht op dit soort langslopende collega’s, maar beter nog: bedenk je twee keer voordat je iets op online de wereld in helpt. Het is te risicovol om het er maar op te wagen. Ook dan: ga in gesprek, hiermee laat je in ieder geval “geen sporen na”.
Zelf een prangende kwestie op de werkvloer? Laat het ons weten via de mail.

uw mail naar: [email protected]

Kijk voor meer nieuws en kwesties op onze website: https://www.talentgroepnederland.nl/



Ontslag vanwege gebruik Social Media

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerde visies in de regio

Visie MKB Flex Personeel Visie MKB Flex Personeel
Het is de bedoeling de kosten voor het inhuren omlaag te brengen door middel van gerichte inkoop bij leveranciers. Het is de bedoeling om de kwaliteit van levering te verhogen door middel van toetsin...

De kracht van ervaring De kracht van ervaring
Als voormalig international PA weten wij wat het vak van een meertalige Personal Assistant inhoudt. Wij kennen alle 'ins and outs'. Vanuit die visie is PA Online - Secretaressepool opgericht. Wij b...

Uitzendbranche Uitzendbranche
Ruim 70% van de uitzendkrachten geeft aan met plezier naar zijn werk te gaan. Meer dan de helft is trots op het werk dat men doet. Daarnaast heeft ruim tweederde van de onderzochte uitzendkrachten h...

Passend voor werkgever en werknemer Passend voor werkgever en werknemer
Veluwe65plus zoekt werk voor enthousiaste en gemotiveerde 65plussers die willen doorwerken, in de regio Veluwe. Onze uitzendkrachten zijn mannen en vrouwen die na hun 65e zinvol en actief bezig wil...




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap