Home / Advocaat Blog / Zo onderhandel je succesvol over je transitievergoeding

Zo onderhandel je succesvol over je transitievergoeding

Zo onderhandel je succesvol over je transitievergoeding

Word je ontslagen met wederzijds goedvinden? Dan kom je waarschijnlijk in aanmerking voor een transitievergoeding. Het is een wijdverbreid misverstand dat je genoegen moet nemen met de transitievergoeding zoals voorgesteld door je werkgever. In veel gevallen kun je onderhandelen over een hogere ontslagvergoeding. In dit artikel leggen we uit hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Wat is een transitievergoeding?

De transitievergoeding is een financiële vergoeding die een werkgever aan een werknemer moet betalen bij onvrijwillig ontslag. De overheid heeft de transitievergoeding met de Wet Werk & Zekerheid (1 juli 2015) ingevoerd en bij de aanpassing naar de Wet Arbeidsmarkt in Balans (1 januari 2020) in stand gehouden. Het doel van de transitievergoeding is om werknemers gedurende een tijdelijk inkomensgat in staat te stellen een nieuwe baan te vinden of zich te laten omscholen. 

Wanneer heb je recht op een transitievergoeding?

Iedere werknemer die in loondienst werkt en door toedoen van diens werkgever ontslagen wordt, komt in de basis in aanmerking voor een transitievergoeding. Meestal zal het stoppen van je contract op één van de volgende manieren gebeuren:

  • Je werkgever zegt je contract op met toestemming van het UWV;
  • Je werkgever krijgt toestemming van de kantonrechter om je contract te ontbinden;
  • Je werkgever wil van je af en doet je (ondanks je vaste contract) een voorstel;
  • Je werkgever besluit je tijdelijke contract niet te verlengen.

Je kunt ook recht hebben op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt. Bijvoorbeeld door in overleg met je werkgever tot ontslag met wederzijds goedvinden te komen. Ook in ernstige situaties die je werkgever kwalijk genomen kunnen worden, heb je recht op een transitievergoeding. Denk aan seksuele intimidatie, discriminatie of geweldpleging.

Je hebt geen recht op een transitievergoeding als het ontslag jouw schuld is. Als je iets gestolen hebt en je om die reden op staande voet wordt ontslagen, heb je pech.

Hoeveel is de transitievergoeding?

De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van je salaris en hoe lang je in dienst bent. Het verschilt dus voor iedereen op hoeveel transitievergoeding je recht hebt. Per gewerkt dienstjaar krijg je 1/3 deel van je bruto maandsalaris. Je kunt ook rekenen met 1/36 deel van je bruto maandsalaris per gewerkte maand.

Je bruto maandsalaris zie je terug op je loonstrookje. Het betreft het salaris vóór aftrek van belastingen. Om de hoogte van de transitievergoeding correct te kunnen berekenen, mag je ook je vakantiegeld en vaste looncomponenten (toeslagen of bonussen) meetellen.

Hoe kan je de transitievergoeding berekenen?

Je kunt de hoogte van de transitievergoeding berekenen via deze online rekenhulp. Na invoering van je bruto salaris en de duur van je dienstverband, heb je binnen 30 seconden inzicht in de wettelijke transitievergoeding. De berekening is kosteloos. 

Onderhandel over je transitievergoeding

Om tot ontslag met wederzijds goedvinden te komen, is een vaststellingsovereenkomst nodig. In dit contract maak je samen met je werkgever bindende afspraken over hoe je ontslag afgewikkeld wordt. Het is belangrijk om te beseffen dat de eerste vaststellingsovereenkomst die je van je werkgever ontvangt, slechts een concept betreft. Het is, ondanks de juridische termen en eventuele druk vanuit je werkgever, slechts een voorstel tot ontslag. Je hoeft die dus niet te ondertekenen als de inhoud je niet bevalt. Bekijk het als een start van de onderhandeling.

Tips onderhandeling vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst biedt de kans om invloed uit te oefenen op je ontslag. Hoe sterker je rechtspositie, hoe meer ruimte je hebt in de onderhandeling. Vraag na het ontvangen van een vaststellingsovereenkomst om enkele dagen bedenktijd. Zet je eisen en wensen op een rij en en laat de inhoud van je vaststellingsovereenkomst controleren door een arbeidsjurist. Ook dat kan gratis. We geven je een paar tips:

  1. Teken nooit de eerste vaststellingsovereenkomst die je aangeboden wordt. Vaak is zo'n ontslagvoorstel veel te eenzijdig opgesteld;
  2. Onderhandel over je transitievergoeding. De wettelijke transitievergoeding betreft een minimumbedrag. Na onderhandeling is er vaak een hogere ontslagvergoeding mogelijk;
  3. Stel je WW-uitkering veilig door het initiatief aan de zijde van je werkgever te leggen en je aan de wettelijke opzegtermijn te houden;
  4. Onderhandel over andere voorwaarden, waaronder vrijstelling van werkzaamheden en het laten vervallen van een relatie- of concurrentiebeding.

Onderhandelen door een jurist

Je kunt zelf onderhandelen over je ontslag, maar het is vaak effectiever om dat aan een gespecialiseerde jurist over te laten. Een arbeidsjurist voert namens jou de communicatie, dicht eventuele gebreken, stelt de formele WW-eisen veilig en zal je ontslagvergoeding waarschijnlijk kunnen verhogen. Laat je vaststellingsovereenkomst gratis controleren, dan weet je vaak dezelfde werkdag al waar je aan toe bent.





Zo onderhandel je succesvol over je transitievergoeding

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

18-08-2023 - Wanneer heb je als bedrijf een advocaat nodig?
Het opzetten en runnen van een bedrijf is een uitdagende onderneming die gepaard gaat met een breed scala aan verantwoordelijkheden en complexiteiten. Of je nu een beginnende ondernemer bent of een ge
Lees meer

17-08-2023 - Wat is Filmrecht? Alles wat je moet weten over juridische as
Inleiding Film is een krachtig medium dat mensen over de hele wereld vermaakt, informeert en inspireert. Achter de schermen van deze creatieve industrie gaan echter complexe juridische kwesties sch
Lees meer

20-06-2022 - Waar kan een ondernemingsrecht advocaat mij bij ondersteunen
Advocaten heb je in vele verschillende rechtsgebieden. Iedereen specialiseert zich op een rechtsgebied. Ondernemingsrecht is daar één van. Ondernemingsrecht is breed en niet altijd even
Lees meer

25-08-2021 - Modelrecht: relatief goedkoop voor brede bescherming zorgen
Er bestaan verschillende manieren om je intellectueel eigendom te beschermen. Door de bank genomen bescherm je je uitvindingen via het octrooirecht en je designs via het modelrecht. Waar octrooirecht
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap