Home / Arbeidsrecht Blog / Arbeidsconflictbemiddeling

Arbeidsconflictbemiddeling

Mediation en begeleiding bij (dreigend) ontslag

Doorgaans gaan de werkgever en de werknemer vol goede moed een arbeidsrelatie aan. Meestal gaat dat erg goed, maar soms valt het tegen of blijkt na verloop van tijd dat de verwachtingen niet uitkomen en/of dat de werkrelatie niet (meer) passend is.

Vaak leidt dit vervolgens tot arbeidsconflicten die hoog kunnen oplopen. Onbegrip, menings-verschillen, irritaties en emoties staan dan een oplossing in de weg. Soms kan bemiddeling (mediation) nog een oplossing bieden. Belangrijk is dan wel dat professionele externe hulp vroegtijdig wordt ingeschakeld.

Indien partijen er zelf niet uitkomen, maar ook geen ondersteuning van buitenaf inschakelen, is veelal een (langdurige) ziekmelding van de medewerker het gevolg. Geen van beide partijen is daarbij gebaat en bovendien kost dit natuurlijk geld en tijd en leidt e.e.a. doorgaans tot stress.Wanneer, al dan niet na mediation, duidelijk is dat een beëindiging van de arbeidsovereenkomst de enig resterende uitkomst is, kan men de kwestie voorleggen aan een advocaat. In het uiterste geval legt men de zaak voor aan het UWV of de rechter, dit naar gelang de ‘ontbindingsgrond’.

In de dagelijkse praktijk blijkt regelmatig dat men liever niet de juridische weg wenst of durft te bewandelen. Ook vreest men een langdurige, kostbare procedure. Werkgevers proberen dan zelf een vaststellingsovereenkomst op te stellen voor een ontslag met wederzijdse instemming. De ervaring laat echter zien dat daarin veelvuldig nietige bepalingen of soms zelfs grove fouten worden opgenomen.

Zodoende luidt het dringende advies; laat u tijdig en professioneel adviseren en ondersteunen, maar wel tegen een passend tarief. Arbeids-Conflict-Bemiddeling Ede kán en wil daarin graag een actieve rol op zich nemen.


Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

0 van 5 sterren gebaseerd op 0 reviews

26-09-2019 - Bespaar op juridische en zakelijke documenten
Je hoeft al lang niet meer voor al je juridische of zakelijke documenten naar een advocaat, accountant of notaris. Door de opkomst van legal tech bedrijven kun je zelf gemakkelijk rechtsgeldige zakeli
Lees meer

11-05-2017 - Het opstellen van een koopovereenkomst blijft vakwerk en maa
  We leven in een tijd waarin uit efficiency oogpunt veel processen worden gestandaardiseerd en veel zaken via internet door de consument geregeld kunnen worden. Nog niet zo lang geleden werden
Lees meer

26-09-2016 - Bedrijf starten
Wanneer je een bedrijf wilt starten begin je natuurlijk met het inschrijven bij de kamer van koophandel. Vervolgens als je eenmaal een bedrijf bent moet je er voor zorgen dat je klanten kunt werv
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap