Home / Advocaat Blog / Juridisch conflict? Zo los je het op!

Juridisch conflict? Zo los je het op!

Juridisch conflict? Zo los je het op!

Onenigheid op je werk, ruzie met de buren of een kat in de zak gekocht… een juridisch conflict kan je op allerlei manieren overkomen. Jammer, en je wilt hier natuurlijk zo snel mogelijk oplossen. Maar hoe pak je dat aan en wanneer schakel je bijvoorbeeld professionele rechtshulp in?

Voordat je een conflict krijgt…

Om te voorkomen dat je bij een juridisch conflict in de problemen komt, is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Je hoopt nooit dat je ‘m nodig hebt, maar als het toch zover komt ben je er maar wat blij mee. Er staan juristen voor je klaar, die je bijstaan met advies en helpen om tot een oplossing te komen.

Betekent dit dat je zonder verzekering kansloos bent bij een conflict? Gelukkig, want tegenwoordig kun je ook rechtshulp on demand inschakelen. je hebt dan geen verzekering maar betaalt eenmalig een vast bedrag voor juridische hulp op maat. Dat bedrag is natuurlijk wel iets hoger dan je maandelijkse premie, maar je kunt wel rekenen op professionele juridische hulp.

Probeer eerst zelf tot een oplossing te komen

Voordat je aanklopt voor juridische hulp, is het de moeite waard om zelf te proberen om tot een oplossing te komen. Helemaal als de andere partij iemand is met wie je daarna ook nog te maken krijgt. Burenruzies zijn hier een bekend voorbeeld van, net zoals geschillen met je werkgever.

Je kunt namelijk via een juridische procedure wel je gelijk halen, maar dat is meestal niet erg bevorderlijk voor de onderlinge relatie. Soms kan dat ervoor zorgen dat je jarenlang last hebt van problemen, ondanks dat je in dat ene conflict gelijk hebt gekregen. Maak dus eerst je probleem kenbaar en probeer of je samen tot een oplossing kunt komen.

De volgende stap

Kom je er samen niet uit? Dan wordt het tijd om hulp in te schakelen. Dat kan een jurist zijn, maar soms biedt een mediator ook nog uitkomst. Dit is een neutrale partij die bemiddelt tussen jullie. Soms kan zo’n onafhankelijke buitenstaander helpen om elkaars standpunt beter te begrijpen en zo tot een overeenkomst te komen.

Lukt dat niet, dan wordt het tijd voor juridische hulp. Raadpleeg in zo’n geval je jurist om de juiste stappen te zetten. Op die manier vergroot je de kans dat je het conflict oplost op de voor jou meest gunstige manier.

Juridisch conflict? Zo los je het op!

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

26-09-2019 - Bespaar op juridische en zakelijke documenten
Je hoeft al lang niet meer voor al je juridische of zakelijke documenten naar een advocaat, accountant of notaris. Door de opkomst van legal tech bedrijven kun je zelf gemakkelijk rechtsgeldige zakeli
Lees meer

14-09-2017 - Arbeidsconflictbemiddeling
Doorgaans gaan de werkgever en de werknemer vol goede moed een arbeidsrelatie aan. Meestal gaat dat erg goed, maar soms valt het tegen of blijkt na verloop van tijd dat de verwachtingen niet uitkomen
Lees meer

11-05-2017 - Het opstellen van een koopovereenkomst blijft vakwerk en maa
  We leven in een tijd waarin uit efficiency oogpunt veel processen worden gestandaardiseerd en veel zaken via internet door de consument geregeld kunnen worden. Nog niet zo lang geleden werden
Lees meer

26-09-2016 - Bedrijf starten
Wanneer je een bedrijf wilt starten begin je natuurlijk met het inschrijven bij de kamer van koophandel. Vervolgens als je eenmaal een bedrijf bent moet je er voor zorgen dat je klanten kunt werv
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap