Home / Advocaat Blog / Wie is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?

Wie is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?

Wie is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?

Wanneer je een ongeluk hebt gehad op je werk heb je te maken met een bedrijfsongeval. Dit kan op een bouwplaats, magazijn of werkplaats zijn. Jaarlijks raken er ongeveer 230.000 mensen gewond door een bedrijfsongeval. De meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Struiken of vallen van een hoogte
  • Geraakt worden door voorwerpen, producten of andere onderdelen
  • Contact met machines, gereedschappen en voertuigen

Dit is vaak niet jouw schuld, maar het is wel verstandig om zelf een letselschade advocaat bij bedrijfsongeval in te schakelen. Deze kan je helpen bij eventuele schadevergoeding. De meest voorkomende bedrijfsongevallen zijn:

  • Heftruckongeval
  • Laad- en losongeval
  • Ongeval met machines
  • Verkeersongeval tijdens werktijd
  • Ongeval tijdens werken op hoogte
  • Ongeval tijdens bedrijfsuitje

Veilig werken

Wanneer je aan het werk bent ga je er van uit dat je altijd veilig werken kan. Dit moet je werkgever verzorgen, zo staat het in de Arbowet beschreven. Wanneer je met machines werkt mag je erop rekenen dat deze regelmatig gekeurd worden zodat jij veilig kan werken. Het is wel de bedoeling dat je zelf ook de machine bedient zoals dat bij de instructies aangegeven is.

De meeste ongelukken gebeuren door routine en de instructies die niet meer worden nageleefd. Door de zorgplicht van je werkgever ben jij niet snel aansprakelijk, ook niet wanneer het jouw schuld is of door onoplettendheid.

Op een bouwplaats zijn vaak extra veiligheidsmaatregelen. Op een bouw moeten beschermingsmiddelen gebruikt worden en valgevaar voorkomen worden door bijvoorbeeld steigers.

Volgens de Arbowet moet een bedrijfsongeval altijd gemeld worden bij de inspectie SZW als er een ziekenhuisopname of blijvend letsel is. Er wordt dan gekeken naar wat er gebeurd is en of de wet is overtreden.

Letsel bij een collega

Wanneer je letsel oploopt door een fout van een collega ben jij er zelf ook niet snel verantwoordelijk voor. Ook als ZZP'er, uitzendkracht of freelancer bent je niet gauw zelf verantwoordelijk. Wanneer je een ongeluk krijgt met een auto of fiets tijdens werktijden, een ongeluk met heftruck of shovel of tijdens een bedrijfsuitje ligt de verantwoordelijkheid meestal niet bij jou.

Aansprakelijk stellen

Wanneer je een bedrijfsongeval hebt gehad is het nooit fijn om iemand aansprakelijk te stellen. Een arbeidsrelatie wil je wel graag goed houden. Na een bedrijfsongeval heb je recht op een schadevergoeding. Er wordt dan eerst een vergelijking gemaakt tussen de situatie voor en na het ongeval. Wanneer eruit komt dat je niet meer kunt werken kan de hoogte van de schadevergoeding aardig oplopen. Vanaf het moment dat het ongeluk gebeurd is neemt een advocaat je zoveel mogelijk uit handen.

De advocaat komt bij je thuis en zorgt er voor dat je geinformeerd wordt over de mogelijkheden. Eerst wordt de aansprakelijkheid vastgesteld. Het rapport van de inspectie speelt daar een belangrijke rol in. Als de aansprakelijkheid vaststaat kan de vergoeding plaats vinden. Bij de schadevergoeding zitten ook de kosten van de advocaat berekend. Na dit alles is het de tijd voor herstel, de re-integratie en de schade.

Vertrouwen is het belangrijkste wat er tussen de client en de advocaat aanwezig moet zijn. Soms wordt dit vertrouwen geschaad of maakt de advocaat een fout waardoor je niet meer op hen kan bouwen. Of de advocaat lijkt niet het resultaat te behalen wat jij voor ogen hebt. Wanneer dit aan de orde is, kan je altijd second opinion advocaat in de arm nemen. Ook wanneer je een rechtsbijstandsverzekeraar hebt en toch over wilt stappen naar een externe advocaat. Voor je de overstap maakt informeer dan wat een andere advocaat voor je kan betekenen. Een second opinion is altijd mogelijk. Er volgt dan een persoonlijk gesprek waarbij de zaak besproken wordt en krijg je advies. Daarna kan je zelf beslissen wat je wilt gaan doen.

Wie is aansprakelijk bij een bedrijfsongeval?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

25-08-2021 - Modelrecht: relatief goedkoop voor brede bescherming zorgen
Er bestaan verschillende manieren om je intellectueel eigendom te beschermen. Door de bank genomen bescherm je je uitvindingen via het octrooirecht en je designs via het modelrecht. Waar octrooirecht
Lees meer

26-01-2021 - Juridisch conflict? Zo los je het op!
Onenigheid op je werk, ruzie met de buren of een kat in de zak gekocht… een juridisch conflict kan je op allerlei manieren overkomen. Jammer, en je wilt hier natuurlijk zo snel mogelijk oplosse
Lees meer

26-09-2019 - Bespaar op juridische en zakelijke documenten
Je hoeft al lang niet meer voor al je juridische of zakelijke documenten naar een advocaat, accountant of notaris. Door de opkomst van legal tech bedrijven kun je zelf gemakkelijk rechtsgeldige zakeli
Lees meer

14-09-2017 - Arbeidsconflictbemiddeling
Doorgaans gaan de werkgever en de werknemer vol goede moed een arbeidsrelatie aan. Meestal gaat dat erg goed, maar soms valt het tegen of blijkt na verloop van tijd dat de verwachtingen niet uitkomen
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap