Home / Boeken Blog / 4 manieren om je eigen boek uit te geven

4 manieren om je eigen boek uit te geven

4 manieren om je eigen boek uit te geven

Het aantal schrijvers in Nederland zit al een hele tijd in de lift, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. En dat terwijl er steeds minder boekwinkels en uitgeverijen in ons land te vinden zijn. 

Wanneer je als schrijver van plan bent om een boek uit te geven, lijken de mogelijkheden ineens beperkter te zijn. Toch moet je je daardoor niet uit het veld laten slaan. Met de tips in dit artikel weet je meer over je eigen boek drukken en in zee gaan met een grote uitgeverij.

1. Stuur je boek naar een kwaliteitsuitgeverij

Het grootste doel van een boek schrijven is natuurlijk dat mensen je schrijfwerk willen lezen. Daarom is het ideaalbeeld van de meeste schrijvers dan ook dat een grote uitgeverij hun boek uitbrengt. Omdat er steeds minder uitgeverijen en meer schrijvers zijn, is de kans klein dat je boek direct aangenomen wordt, maar: de kans is er zeker. In dat geval moet je er rekening mee houden dat zo'n uitgeverij alles betaalt: de vormgeving, het redactiewerk en de promotie van je boek. Maar: daarover heb je als schrijver vaak maar een beperkte vorm van zeggenschap.

2. Je eigen boek drukken in eigen beheer

Wat je ook kunt doen, is aan de slag gaan met je boek uitbrengen in eigen beheer. Hierbij moet je al het werk wat een uitgeverij anders had gedaan zelf doen. Denk aan het correctiewerk en de spellingcheck, de vormgeving van het boek en het uitgeven ervan. Dit kost je zeker meer tijd (en geld) dan de eerste optie, maar geeft je wel de zekerheid dat je in ieder geval een boek kúnt uitbrengen. Het enige nadeel is dat je zelf waarschijnlijk geen groot netwerk hebt om je boek te promoten. Zorg er daarom voor dat je in het begin niet te veel boeken laat drukken om een overschot te voorkomen.

3. Publiceer je eigen e-book via de digitale weg

De meest voordelige manier om je eigen boek uit te geven, is om dit via de digitale weg te doen in de vorm van een e-book. E-books kun je namelijk volledig online samenstellen én verspreiden via je eigen website of sociale media kanalen. Daarbij kun je je boek aanbieden bij grote winkels waarna het verkopen van je e-book kan beginnen. Je moet in dit geval wel rekening houden met het feit dat er over het algemeen nog steeds minder publiek is voor digitaal lezen dan voor lezen vanaf papier. Maar: het is in ieder geval beter iets dan niets en je houdt zelf de touwtjes in handen.

4. Printing on demand via internetuitgever

Tot slot kun je nog kiezen voor een zogeheten internetuitgever. Dat is een bedrijf dat je boek uitgeeft zonder oplage, maar op basis van printing on demand. Je boek wordt dus pas gedrukt wanneer het boek verkocht wordt om zo overschot tegen te gaan. Het boek wordt namens de schrijver op de website van de uitgever verkocht en in sommige gevallen zelfs door de uitgeverij betaald. Bij deze vorm van je boek drukken moet je er rekening mee houden dat zo'n internetuitgeverij wel verschillende verplichtingen kan stellen tegenover deze diensten.





4 manieren om je eigen boek uit te geven

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

15-09-2017 - Boeken, boeken en nog meer boeken
Boeken, boeken en nog meer boeken. De honderden uitgevers die Nederland rijk is, blijven dapper stapels nieuwe boeken op de markt brengen. Kijkend naar ons grootste opslagruimte, de Koninklijke Biblio
Lees meer

14-09-2017 - Spannend eBook: ?Wanneer zie ik je weer??
Boeken, boeken en nog meer boeken. De honderden uitgevers die Nederland rijk is, blijven dapper stapels nieuwe boeken op de markt brengen. Kijkend naar ons grootste opslagruimte, de Koninklijke Biblio
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap