Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Waar moet je aan denken als je een bedrijf wilt overnemen?

Waar moet je aan denken als je een bedrijf wilt overnemen?

Waar moet je aan denken als je een bedrijf wilt overnemen?

Ben je van plan een bedrijf over te nemen? Een bedrijf overnemen doe je niet zomaar. Het is complex en kan tijdrovend zijn. Als je een bedrijf gaat overnemen dan kun je op een aantal punten letten. Deze punten kunnen je helpen om een goede keuze te maken in een bedrijf. Een bedrijf overnemen doe je niet dagelijks en met deze aandachtspunten kun je een overwogen beslissing maken.

Een financiële scan uitvoeren

Als je een bedrijf hebt gevonden waar je interesse in hebt is het belangrijk dat je een financieel onderzoek laat uitvoeren. Je moet nooit afgaan op de cijfers die je van de huidige eigenaar ontvangt. De cijfers kunnen kloppen maar het even controleren of het zo is kan wel goed zijn. Je kunt dit laten doen door een eigen accountant. 

Waar moet je aan denken als je een bedrijf wilt overnemen?

Als je een bedrijf overnemen wilt en de cijfers wilt laten onderzoeken dan kan de accountant in de boeken kijken. Je zult dan weten hoe het bedrijf ervoor staat en je weet dan wat je koopt. De cijfers van alle jaren kunnen je al een goede indicatie geven.

Check de toekomst van het bedrijf dat je wilt overnemen

Je wilt een bedrijf overnemen die je geschikt vindt. Een bedrijf is niet altijd succesvol. Misschien het bedrijf dat je wilt overnemen ook niet meer. Het kan zijn dat het bedrijf in het verleden succesvol is geweest. Dat zul je in de cijfers ook terugzien. Echter kan het zijn dat het nu anders is want de tijden veranderen. Je kunt dan kijken of het bedrijf een solide en strategisch plan heeft van het bedrijf. Het kan zijn dat je iets wilt weten over het klantenbestand van het bedrijf. 

De ontwikkeling van het klantenbestand is ook belangrijk. Je kunt vragen wat de verwachtingen zijn in de jaren die nog komen. Het bedrijf wordt je toekomst en dan is het belangrijk om te onderzoeken hoe het bedrijf zijn zaken op orde heeft en wat die er mee nog allemaal van plan was. Het geeft je een duidelijk beeld. Een bedrijf overnemen kun je sneller op grond van deze gegevens omdat je weet waaraan je toe bent.

Ben extra voorzichtig met bedrijf overnemen van familie of vrienden

Het is een leuk idee om een bedrijf over te nemen van familie of vrienden. Toch moet je hier voorzichtig mee zijn. Je hebt dan niet alleen een persoonlijke kant eraan maar ook een zakelijke kant bij de overname van het bedrijf. Dat kan in sommige gevallen op weerstand stuiten. De familie of vrienden kunnen een bepaald beeld hebben namelijk van het bedrijf en willen dat in die trend voortgezet zien. 

Wil je alles anders aanpakken dan zouden ze dit vervelend kunnen vinden. De familie of vrienden van het bedrijf hebben bepaalde verwachtingen erover en zitten niet te wachten op vernieuwingen ervan. Als je besluit om toch het bedrijf te willen overnemen dan is communicatie belangrijk. Praat met de familie of vrienden over de twijfels, de verwachtingen en de plannen die je er mee hebt. Dat houdt de persoonlijke relatie goed die je met hun al hebt.

Een bedrijf overnemen: maak een zoekprofiel

Als je op zoek wilt gaan naar een bestaand bedrijf kan dat overweldigend zijn. Vooral op internet krijg je dan een hele lijst. Dat kan ervoor zorgen dat je niet weet wat je precies zoekt. Je moet aan allerlei dingen denken zoals bijvoorbeeld. Het soort bedrijf maar ook welke branche. 

Je zou dan een zoekprofiel kunnen opstellen zodat het aanbod een stuk minder wordt in de zoekmachine. Je maakt een specifiek zoekprofiel. Om te beginnen stel je een plan op waarin staat welke branche je zoekt en in welke regio. De omvang en de levensfase van het bedrijf zijn van belang om vooraf te weten. 

De producten en diensten die je wilt aanbieden kun je in het zoekprofiel plaatsen. Het juiste bedrijf overnemen zal door een specifiek zoekprofiel eenvoudig gaan. Je kunt dan beter zoeken naar een ideaal bedrijfspand. In een zoekprofiel kun je alles plaatsen wat je belangrijk vindt. De zoekmachine zal alle zaken vinden die je waardevol vindt aan het bedrijf. 

Een relatie opbouwen met de eigenaar en de werknemers

De eigenaar van een bedrijf verkoopt zijn levenswerk. Dat is belangrijker voor de eigenaar want deze is gehecht aan zijn bedrijf. De eigenaar wilt het aan iemand verkopen die hij ook sympathiek vindt en die hij kan vertrouwen. Teveel vertellen over nieuwe plannen die je zou willen doorvoeren is dan geen goed idee. Een eigenaar vindt het ook belangrijk dat je met de werknemers door een deur kunt van het bedrijf.

Als nieuwe eigenaar zul je eerst een plekje moeten veroveren en ze moeten je leren vertrouwen. Als nieuwe toekomstige eigenaar kun je het beste je bescheiden opstellen. De werknemers zullen je ook adviezen willen geven over het bedrijf. Een tip luister naar de werknemers want je hebt ze hard nodig. Als de werknemers merken dat je ook luistert naar hun zullen ze graag voor je willen werken.

Kies voor een snelle overdrachtsperiode

Als je een bedrijf overnemen wilt is het gebruikelijk dat de verkoper na overname nog een tijd in het bedrijf aanwezig is. Je bent nieuw en kunt nog veel leren van de oude eigenaar. Je leert het netwerk kennen en kunt met de verkoper meelopen bij bedrijfsprocessen. De werknemers hebben dan ook tijd om aan je te wennen wanneer de oude eigenaar er nog bij is. Als nieuwe eigenaar wil je graag dingen veranderen in het bedrijf of alles op je eigen manier doen. 

De oude eigenaar zou dat niet zo leuk kunnen vinden. Dat kan ertoe leiden dat die dwars gaat liggen. Een overnameperiode is belangrijk om alles aan te leren maar laat het niet lang duren. Zorg dat de overdrachtsperiode niet langer duurt dan een half jaar. In het half jaar kun je alles geleerd hebben. Je kunt zelf verder gaan met het bedrijf. Het is jouw beurt om er een succes van te maken.

Waar moet je aan denken als je een bedrijf wilt overnemen?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

02-12-2022 - 4x waarom innovatie belangrijk is voor je bedrijf
Als ondernemer is het van belang om te blijven groeien om een succes te maken van je bedrijf. Innovatie is onmisbaar om dat voor elkaar te krijgen. Het is daarom goed om daarmee aan de slag te gaan. M
Lees meer

28-11-2022 - Belang van schone en frisse bedrijfskleding
Het is bewezen dat het hebben van een uniform je bedrijf helpt bloeien. Niet alleen helpt het de betrokkenheid van werknemers, wat een positief effect heeft op de betrokkenheid van klanten, maar het s
Lees meer

28-11-2022 - De projectie-oplossing: TheNextShop heeft alles onder een da
Zodra je, voor welk doeleinde dan ook, op zoek bent naar een beamer of ander projectie-vraagstuk, zul je snel uitkomen bij TheNextShop. Waar deze specialist eerder uit meerdere webshops bestond, heeft
Lees meer

24-11-2022 - Mkb bedrijven benaderen voor jouw dienst, hoe doe je dat?
Je hebt een product of dienst die je wilt verkopen. Het is nodig om dan bedrijven te benaderen die interesse hebben. Er zijn verschillende manieren om de mkb bedrijven te benaderen. Hoe je dat doet? D
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap