Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

Als je spreekt over een eenmanszaak wil dat zeggen dat je de enige verantwoordelijk bent voor het bedrijf dat je hebt of start. Je bent zelf aansprakelijk voor alles wat er met je eenmanszaak gebeurt. De inkomsten bijvoorbeeld worden belast. Je draagt zelf de financiële risico’s. Het oprichten of hebben van een eenmanszaak heeft ook zijn voordelen. In dit artikel zullen we je alles erover vertellen.

Waarom kies je voor een eenmanszaak?

Een eenmanszaak oprichten kan verschillende redenen hebben. Het eerste voordeel van een eenmanszaak is dat je het gemakkelijk kunt oprichten. Een notaris is niet nodig. Je gaat naar een ondernemingsloket en vraagt dan een ondernemingsnummer in eigen naam aan. Een eenmanszaak begin je wanneer je iets voor jezelf wilt oprichten en niet iets wilt starten met anderen. 

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

Je bent de enige persoon die verantwoordelijk is voor het bedrijf. Een eenmanszaak oprichten betekent gewoon dat er maar een persoon de eigenaar kan zijn. Als eigenaar ben je wettelijke aansprakelijk voor alles wat er gebeurt. 

Een eenmanszaak oprichten. Hoe doe je dat?

Een eenmanszaak oprichten gaat eenvoudig. Je gaat eerst een afspraak maken bij de Kamer van Koophandel in jouw buurt. Je hebt een geldig identiteitsbewijs nodig. Binnen een afspraak zou je al een zelfstandig ondernemer kunnen worden. Voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel zijn kosten aan verbonden. Deze kosten zijn laag. Je betaalt deze om je in te schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. 

Je krijgt dan van de Kamer van Koophandel een Kvk inschrijfnummer en een btw-nummer. Je bent nu eigenaar van een onderneming. Je kunt vervolgens een zakelijke rekening openen en je eenmanszaak starten. Een eenmanszaak is gemakkelijk op te zetten. 

Een eenmanszaak mag personeel aannemen

Als je een eenmanszaak beslis je over alles. Je hoeft niet als enige erin te werken. Een eenmanszaak mag natuurlijk wel personeel aannemen als daar behoefte voor is. De term eenmanszaak geeft alleen aan dat je de enige eigenaar bent. Personeel in je eenmanszaak is geoorloofd.

Een startkapitaal is niet nodig 

Voor een eenmanszaak hoef je geen startkapitaal neer te leggen. De reden hiervoor is dat je zelf de financiële risico’s draagt. Het enige waarvan je kosten moet betalen zijn die bij de Kamer van Koophandel. Het oprichten van een eenmanszaak gaat eenvoudig en snel omdat je niet naar een notaris hoeft te gaan. Je hoeft niet een akte of statuten af te geven bij de rechtbank van koophandel. 

Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

Je bent baas over je eenmanszaak

Je bent eigen baas over je bedrijf. Alles wat geregeld moet worden voor je eenmanszaak beslis je zelf. Je hakt alle knopen door zonder verantwoording hoeven af te leggen aan anderen. Je kunt efficiënter en effectiever werken omdat je direct kunt beslissen over alles. Er is niet eerst overleg nodig. Als eigenaar van de eenmanszaak heb je alle beslissingsmacht. De winst die je boekt als eigenaar is alleen voor jezelf. 

De administratie is gemakkelijker

Voor een eenmanszaak moet je ook administratie doen. Je hebt met een eenmanszaak geen last van een hoop papierwerk. Voor een eenmanszaak is een eenvoudige boekhouding genoeg. Een boekhouding waar alleen de inkomsten en uitgaven worden bijgehouden voldoet aan de eisen. De administratie bijhouden voor je eenmanszaak is gemakkelijk.

Een eenmanszaak heeft ook belastingvoordelen

Als je start met een eenmanszaak kun je profiteren van een aantal belastingvoordelen. Als je een eenmanszaak hebt valt deze onder box 1 van de inkomstenbelasting. Fiscaal gunstige regelingen kun je krijgen met een eenmanszaak. Je hebt de startersaftrek, de MKB-winstvrijstelling en de ondernemersaftrek waar je gebruik van kunt maken. De startersaftrek duurt een paar jaar. 

Na verloop van tijd kunnen op dit aspect enkele voordelen weer verdwijnen. Als startende ondernemer kan jouw fiscale voordeel oplopen tot zo’n 10.000 euro jaarlijks. Dat is een groot voordeel waarvan je kunt profiteren bij een eenmanszaak. De zelfstandigenaftrek en mkb-winstvrijstelling krijg je wanneer je voldoet aan een urencriterium. 

Als je per jaar 1225 uur in je onderneming hebt gewerkt geeft dat je recht op deze belastingvoordelen. Een zelfstandigenaftrek is het bedrag dat je kunt aftrekken van de winstmarge. Je verlaagt het belastbaar inkomen hiermee, waardoor je minder belasting gaat betalen. De mkb-winstvrijstelling is een vastgelegde aftrekpost die wettelijk vast staat. 

Deze aftrekpost gaat over de winst van je eenmanszaak. De mkb-winstvrijstelling is van toepassing op alle ondernemers die winst halen uit hun onderneming. Het maakt niet uit hoeveel uren ze gewerkt hebben in de onderneming. De startersaftrek is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Het is een extra belastingvoordeel voor starters. Een starter mag deze aftrek in de eerste 5 jaar drie keer toepassen.

Een eenmanszaak betaalt twee soorten belastingen

Er zijn twee soorten belasting die een eenmanszaak betaalt. Veel starters vinden dit ook spannend om te doen. De belastingen die gelden voor een eenmanszaak zijn:

  • De btw/omzetbelasting
  • De inkomstenbelasting

De btw/omzetbelasting

Als je spreekt over de btw/omzetbelasting dan wordt de btw van je bedrijf berekend over alles wat je verkoopt. Standaard is deze percentage 21%. Het verlaagde percentage zal 9% zijn. Sommige producten of diensten die je levert zijn vrijgesteld en hebben 0 percentage. De aangifte van de btw/omzetbelasting wordt meestal ieder kwartaal gedaan. Het kan soms voorkomen dat het per maand of per jaar gebeurt. 

De inkomstenbelasting

Als ondernemer van een eenmanszaak betaal je belasting over de winst, min de ondernemersaftrek. Voor je bedrijf is het in de regel genoeg om een derde van je winst apart te zetten. Dat gaat dan naar de inkomstenbelasting. Je betaalt de inkomstenbelasting een keer per jaar. Soms worden ondernemers niet gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Deze groep betalen dan over het resultaat uit overige werkzaamheden.

Een jaarrekening is niet verplicht bij een eenmanszaak

Als je een eenmanszaak hebt ben je niet verplicht om elk jaar een jaarrekening op te sturen naar de belastingdienst. Het enige dat de belastingdienst nodig heeft is een balansrekening en een winst en verliesrekening. Je kunt de boekhouding zelf bijhouden of je schakelt een boekhouder in om dit voor je te regelen en op te maken.





Wat zijn de voordelen van een eenmanszaak?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

19-04-2024 - Bedrijfsprocessen optimaliseren met OrangeSpot
Bedrijfsprocessen vormen de ruggengraat van elke organisatie, maar zonder regelmatige evaluatie en aanpassing kunnen ze inefficiënt worden en groei gaan belemmeren. In dit blog gaan we dieper in
Lees meer

28-03-2024 - Duurzaam online kopen en verkopen: zo doe je dat
We kopen vandaag de dag steeds meer online. Niet meer naar de supermarkt maar de boodschappen worden thuisbezorgd. Niet meer sjouwen met zware spullen maar de bezorger die ze netjes voor je op een kar
Lees meer

26-03-2024 - 3 tips om de juiste strategische partner te vinden
Tegenwoordig werken bedrijven veel vaker samen dan vroeger. Vroeger probeerden we alles zelf te doen, maar nu zien we dat meer bedrijven de handen ineenslaan. Ze vormen samenwerkingsverbanden die de s
Lees meer

26-03-2024 - Exit strategie: 4 vragen voor een succesvolle bedrijfsverkoo
Waar werknemers vaak van baan wisselen, worden ondernemers steeds vaker serie-ondernemers. Veel ondernemers denken al snel aan één ding: hun bedrijf verkopen. Met een goed plan in samenw
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap