Home / Financiele instellingen Blog / Regels bij een DNB-registratie

Regels bij een DNB-registratie

Regels bij een DNB-registratie

De cryptosector is een sector die een ongelofelijk sterke groei kent. Het hoeft niet te verbazen dat er in Nederland steeds meer cryptobedrijven worden opgericht. Het is belangrijk om te weten dat cryptomunten gevoelig zijn voor criminaliteit, manipulatie, witwassen en het financieren van terrorisme en dat er daarom strenge regels zijn voor sommige bedrijven in deze sector. Mogelijk is het verplicht om je bedrijf bij de DNB (De Nederlandsche Bank) te registreren. We leggen uit hoe zo'n registratie verloopt en wat het kost.

Registratieplicht voor bepaalde bedrijven

Door de registratie bij het DNB komt je onderneming onder toezicht te staan. De DNB controleert op de naleving van de antiwitwaswetgeving. Aanbieders van bewaarportemonnees of zogeheten exchanges dienen zelf de transacties te monitoren en ongebruikelijke activiteiten op te merken. Daarnaast moet je de identiteit van klanten controleren. De DNB gaat na of je dat allemaal goed doet. Wie niet geregistreerd is bij de DNB mag geen cryptowisseldiensten of -opslagdiensten aanbieden. Dat is zelfs strafbaar (artikel 23c, derde lid WWft).

De registratieplicht geldt enkel voor aanbieders van bewaarportemonnees en brokers waar het mogelijk is om cryptomunten naar wettige munten om te wisselen en andersom. Ook buitenlandse cryptobrokers die actief zijn op de Nederlandse markt moeten zich verplicht registreren. Bedrijven als bitcoin profit - waar je niet de cryptomunten zelf koopt, maar handelt in crypto-CFD's - vallen niet onder deze regelgeving. Uiteraard zijn deze bedrijven wel aan andere regels onderhevig. De bescherming van de belegger staat daarbij centraal.

Indienen van een registratie- en toetsingsverzoek

Ondernemers dienen zelf een registratiedossier samen te stellen en in te dienen bij de DNB. Daarvoor wordt er een registratieformulier aangeboden. Er moet aanvullend ook extra informatie worden overgemaakt. Het gaat dan bijvoorbeeld niet alleen om de algemene bedrijfsinformatie, de statuten en een uittreksel van het KVK, maar ook om een bedrijfsplan, een overzicht van het bestuur en een beschrijving van de bedrijfsvoering. Per bestuurder dient er bovendien een dossier te worden samengesteld waaruit moet blijken dat deze bestuurder betrouwbaar en geschikt is. Ten slotte moet de bedrijfsvoering met betrekking tot de wet- en regelgeving volledig worden uitgewerkt. Via bijvoorbeeld uitgewerkte meldingsprocedures, geplande trainingen, bestelde audits en dergelijke meer kan men het alvast aannemelijk dat men aan de regelgeving zal voldoen.

Nadat er een registratieverzoek is ingediend, moet er ook een toetsingsverzoek worden ingediend. Binnen twee maanden na het indienen van een volledige en juiste aanvraag zal de DNB de registratie uitvoeren, op voorwaarde dat er aan de wettelijke eisen is voldaan.

Kosten voor de registratie

De behandeling van de aanvraag kost 5.000 euro. Wanneer er later nieuwe bestuurders toetreden, moeten deze bestuurders door de DNB worden getoetst. Hetzelfde geldt wanneer het takenpakket of de functie van een bestuurder wijzigt. In dat geval moeten er opnieuw kosten worden gemaakt. Een geschiktheidstoetsing kost 1.100 euro, een betrouwbaarheidstoetsing kost 2.000 euro. Het is aan te raden om bij het indienen van een aanvraag de hulp in te schakelen van een accountant en/of een juridisch adviseur. Deze experts zullen onder andere helpen bij het ontwikkelen van passende bedrijfsvoeringprocedures. Hierdoor kunnen de kosten uiteraard verder oplopen.

Regels bij een DNB-registratie

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

16-03-2022 - Hoe werkt een zakelijke tankpas?
Heb jij een eigen bedrijf en moet je hier veel voor rijden? Dan kunnen de benzinekosten elk jaar weer erg hoog liggen. Een deel van de benzinekosten die je betaald zijn voor btw. Je hebt het geluk dat
Lees meer

16-02-2022 - Wat heb je nodig om een zakelijk rekening te openen?
Om ervoor te zorgen dat zakelijk geld en privégeld niet door elkaar lopen, open je een zakelijke rekening als je voor jezelf begint. Hiervoor richt jij je tot een bank. Als je nog niet eerder e
Lees meer

07-02-2022 - De ins en outs van cryptomunten voor Nederlandse bedrijven
Cryptomunten zijn niet alleen het speeltje van investeerders en van mensen die digitale kunstwerken kopen. Ook bedrijven kunnen namelijk de vruchten van cryptomunten plukken. In een recent verschenen
Lees meer

26-01-2022 - Wat is Bitcoin Prime voor handelssoftware?
Geïnteresseerden in de crypto handel zijn ongetwijfeld wel eens de term Bitcoin Prime tegengekomen. De organisatie achter deze handelssoftware profileert zich immers flink en er wordt ook door an
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap