Home / Hovenier Blog / Tuin overwoekerd? Dit moet je doen

Tuin overwoekerd? Dit moet je doen

Tuin overwoekerd? Dit moet je doen

Met het natte voorjaar en de regenachtige start van de zomer is een ding zeker: De planten en het onkruid buiten hebben de tijd van hun leven. Waar je een paar maanden geleden misschien nog maar een paar verdwaalde dorre sprieten de grond uit zag steken, lijkt het op dit moment meet op een oerwoud in Zuid-Amerika. In korte tijd weten sommige distels wel meters hoog de grond uit te schieten. Als je niet oplet overkomt jou dit ook. Sterker nog: mij is het overkomen. Dus leer van mij en lees deze blog om het komende jaar jezelf veel gezweet, geploeter en wat strijdwonden te voorkomen.

De last die iedereen deelt

Oke, als je alleen een balkon op drie hoog hebt zul je er waarschijnlijk geen last van hebben. Maar iedereen met een voordeur, een achterdeur, of zelfs een hele tuin weet dat de grassen en het onkruid je overal tussen de stenen en tegels doorschieten. Sommige planten in je perk lijden onder het snel groeiende onkruid en sommige leggen het er zelfs door af. Ieder jaar is er dus een moment dat je op de knieen moet gaan en onkruid moet wieden.

De tegelkruipers

Krabbertje pakken, even flink schrapen en klaar zou je denken. Helaas valt dat zeker niet aan te raden. Als je namelijk de wortels van het onkruid in de grond laat zitten, heb je grote kans dat je dit seizoen een tweede of zelfs een derde keer jezelf op de bodem moet gaan bewijzen. Laat het krabbertje daarom liggen voor wat het is en probeer zo veel mogelijk al het onkruid met de hand in zijn geheel tussen de tegels uit te trekken. Oh ja, trek een paar handschoenen aan als je knokkels je lief zijn.

Gelukkig is er wel een luie optie om dit groene gekwel te bestrijden, te vinden in je keuken. Baking soda! Niet te verwarren met bakpoeder of schoonmaak soda. Stooi een beetje baking soda op het onkruid, zo dicht mogelijk bij de wortels, en het gaat binnen de korste keren vanzelf kapot. Daarnaast zorgt deze manier er ook voor dat er uit de wortels niet opnieuw onkruid groeit.

Geen licht, geen onkruid

Onkruid heeft een paar dingen nodig om te kunnen groeien: Voedzame grond, ruimte en wat zonlicht. Door te zorgen dat een of alle flink beperkt worden zul je ook minder snel last van de begroeiing hebben. Dit kun je natuurlijk doen door meer tegels neer te leggen, maar ook door bijvoorbeeld meer woekerplanten te plaatsen. Hoewel deze wat minder effectief zijn.

Wil je wel graag groen in de tuin, maar toch minder tijd eraan besteden? Kunstgras is een uitstekende optie. Professionele leggers plaatsen dit altijd op een bodem van zand. Dit in combinatie met het bodemdoek van het kunstgras zorgt ervoor dat er geen enkele soort onkruid zich meer weet te tonen. En je hebt altijd en perfect groen gazon!

De laatste optie raad ik voornamelijk aan wanneer je (helemaal opnieuw) moet beginnen met de tuin. Ik heb het dan over het plaatsen van een worteldoek. De planten die je wel graag in de tuin wil hebben, kun je namelijk het beste tegelijkertijd plaatsen. Anders zul je ze eerst uit de grond moeten halen om ze op een later moment terug te zetten.

Tuin overwoekerd? Dit moet je doen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

24-08-2022 - Meest gemaakte fouten bij het inrichten van je border
Ben je van plan om jouw tuin te veranderen? Dan wil je hier wellicht ook borders bij plaatsen. Hiermee zorg je er namelijk voor dat je altijd planten hebt staan, waardoor jouw tuin een geheel nieuwe u
Lees meer

14-08-2017 - Tips bij het starten van je eigen hoveniersbedrijf
Een eigen bedrijf beginnen is niet iets dat je van de één op andere dag kan beslissen. Er komt erg veel kijken bij het opstarten van je eigen bedrijf en daarbij zitten er ook erg veel ko
Lees meer

10-03-2017 - Tuinaanleg; hekwerk, sierhekwerk of inrij/looppoorten laten
Bent u op zoek naar hekwerk, sierhekwerk of inrij/looppoorten? Dan zijn wij u graag van dienst. Met onze jarenlange ervaring in de regio van Arnhem, Nijmegen, Zutphen of Apeldoorn kunnen wij u al
Lees meer

19-10-2016 - Dubbelstaafmatten hekwerk laten plaatsen
Dubbelstaafmatten hekwerk Op dit moment zijn van alle verkrijgbare hekwerksystemen de dubbelstaafmatten zeker de sterkste en daardoor ook de meest duurzame optie. Dubbelstaafmat hekwerken w
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap