Home / Industrie machines Blog / De essentiele onderdelen voor het installeren van een automatische smeertechniek

De essentiele onderdelen voor het installeren van een automatische smeertechniek

De essentiele onderdelen voor het installeren van een automatische smeertechniek

Door gebruik te maken van een goede automatische smeertechniek kunnen jouw bedrijfskosten verlaagd worden. Smering is erg belangrijk om te garanderen dat jouw machines en apparaten blijven bewegen. Zonder genoeg smering kunnen jouw apparaten last hebben van slijtage of stilstand. Het zal daarnaast ook een kortere levensduur hebben, wat van invloed is op de algehele bedrijfsresultaten. Het gebruiken van automatische smeertechnieken is het antwoord om deze problemen te voorkomen.

Waarom gebruik maken van automatische smering?

Automatische smeertechnieken zorgen voor een consistente smering op een frequente basis. Te weinig of te veel smering leidt tot extreme wrijving en oververhitting van de apparatuur, waardoor er ongewenste weerstand ontstaat en de afdichtingen van een lager beschadigd raakt. Bovendien is de beste tijd om een lager te smeren, terwijl de apparatuur in beweging is. De apparaten te smeren terwijl deze nog in beweging is, is een onveilige en bijna onmogelijke taak voor operators om uit te voeren. Automatische smeertechnieken bieden een veiligere methode om de juiste hoeveelheid smering aan lagers, bussen en andere smeerpunten te leveren wanneer het nodig is.

De basisonderdelen van een automatische smering

De basisonderdelen om een automatische smeertechniek te maken zijn een meter, pomp, controller, slang en een koppeling die je aansluit op het smeerpunten. Andere onderdelen zijn ook beschikbaar om toe te voegen aan het systeem. Bij Ancotech kan je terecht om alle nodige materialen voor een automatische smeertechniek te vinden. De producten van automatische smering zijn toepasbaar voor allerlei soorten apparaten voor allerlei industrieën, bijvoorbeeld bouw, voedsel en dranken, energie en industriële productie.

Een manometer

De meter is wellicht het belangrijkste onderdeel voor ieder automatisch smeersysteem. Mensen vragen met regelmaat waarom dit element zo essentieel is. Een olie of andere vloeistof voor het smeren van een dergelijk systeem zal standaard de kortste weg kiezen wat resulteert in dat de vloeistof alleen maar naar een punt zou gaan. Om te zorgen dat deze vloeistof terecht komt bij alle smeerpunten, gebruikt men een meetapparaat.

De essentiele onderdelen voor het installeren van een automatische smeertechniek

Een pomp

Een pomp levert vloeistof aan de smeerpunten onder de juiste druk om de dosering te bedienen. Verschillende pompen bieden verschillende stroomsnelheden en druk aan, zodat de selectie van de pomp wordt aangepast aan de behoeften van de systemen die het bedient en de stroombronnen die tot beschikking zijn. Een pomp die voorzien is van een injector, moet altijd een ontluchtingsklep bevatten die zorgt dat injectoren worden gereset. Sommige pompen zijn vergelijkbaar met een manometer, zoals een zuigerpomp die wordt gebruikt in een kast smering, maar in de meeste gevallen functioneert de pomp als een individu.

De controller

Een controller zorgt dat er een planning wordt aangehouden om smering met regelmaat te laten gebeuren. Pompen kunnen soms al voorzien zijn van een controller, maar de meeste systemen functioneren met een controller die apart staat van een pomp. De controllers zijn programmeerbaar, waardoor ze erg veelzijdig in gebruik zijn. Een belangrijke zaak waar je rekening mee moet houden, is de aanwezigheid van de sensoren en spanningen in het systeem. De controller moet namelijk ingangen hebben voor de aangesloten sensoren.

Slangen en leidingen

De correcte slang moet worden gebruikt bij het selecteren van materialen voor een automatische smeertechniek. De slang moet sterk genoeg zijn om te functioneren onder de druk die aanwezig is in de systemen. De diameter moet ook genoeg zijn om olie of vet te transporteren zonder overmatige druk te creëren. Als een slang niet sterk genoeg is, kan deze scheuren en zorgen voor een grote puinhoop. Als een slang te dun is, werkt het systeem mogelijk helemaal niet omdat er een te hoge druk aanwezig is waardoor een vloeistof niet kan verplaatsen. Het is van belang om de benodigdheden van de machines te begrijpen voordat je het materiaal in huis haalt om ongewenste problemen te voorkomen.

De essentiele onderdelen voor het installeren van een automatische smeertechniek

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

23-09-2023 - Waarom wordt de industriesector niet duurzamer?
Nederland verduurzaamt op alle gebieden, de circulaire economie draait op volle toeren en neemt steeds een stukje toe. Een goed voorbeeld hiervan is het onlangs ingevoerde statiegeld op blikjes en fle
Lees meer

02-08-2023 - Hoogwaardige smeermiddelen voor de industrie
Hoogwaardige smeermiddelen spelen een essentiële rol in de industrie. Ze zorgen niet alleen voor het soepel functioneren van machines, maar bieden ook bescherming tegen slijtage en corrosie. Indu
Lees meer

29-03-2023 - Dit zijn de 5 voordelen van een mobiele luchtcompressor voor
De industrie heeft behoefte aan constante luchttoevoer voor hun machines en apparatuur. Een luchtcompressor biedt hier een efficiënte oplossing. Deze compressoren zijn klein, draagbaar en energie
Lees meer

17-11-2021 - Duidelijke identificatie kan ongelukken voorkomen
Je zou het maar net verkeerd begrepen hebben.... Identificatie van gevaarlijke stoffen is al jaren gangbaar. We labellen flesjes en grote opslagvaten en we voorzien leidingen van de juiste leidingcode
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap