Home / Onbekend Blog / De samenwerking en invloed van de BRICS landen

De samenwerking en invloed van de BRICS landen

De samenwerking en invloed van de BRICS landen

De BRICS landen vormen een invloedrijke groep van opkomende economieën. Deze landen spelen een alsmaar groeiende rol in het wereldwijde economische en politieke klimaat. In eerste instantie bestond de samenwerking uit vier landen, namelijk Brazilië, Rusland, India en China. In 2010 werd de afkorting BRIC uitgebreid naar BRICS, want toen kwam ook Zuid-Afrika erbij. De BRICS landen vormen een aanzienlijk deel van de wereldbevolking en daarmee van de wereldwijde economie en hulpbronnen. Daarom werken de landen samen om hun gemeenschappelijke belangen te bevorderen en om de wereldorde te handhaven. De samenwerking bevordert daarmee de multipolariteit in de wereld, wat betekent dat er meerdere machtscentra bestaan die allemaal ongeveer evenveel macht hebben en evenveel invloed hebben. In dit artikel gaan we daar verder op in en lees je alles wat je moet weten over de BRICS-landen.

De samenwerking en invloed van de BRICS landen

Anti-westerse samenwerking

BRICS is een samenstelling van de voorletters van de volgende landen: Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De afkorting of term BRIC werd als eerste door Jim O’Neill in 2001 gebruikt. O’Neill was toentertijd bestuurder van de Goldman Sachs, een internationaal opererende investeringsbank. Op dat moment waren Brazilië, Rusland, India en China de vier grootste opkomende markten in de wereld. Deze landen hadden dan ook een gemeenschappelijk kenmerk: een snelle economische groei en een toenemende invloed op het wereldtoneel. Dat resulteerde in een samenwerking onder de naam BRIC. In 2009 kwamen de vier landen voor het eerst bij elkaar. Sindsdien organiseren de landen jaarlijks een bijeenkomst. Zoals gezegd, sloot in 2010 Zuid-Afrika aan bij de samenwerking en werd de term uitgebreid naar BRICS. De BRICS landen streven naar samenwerking op gebieden als handel, investeringen, ontwikkeling en klimaatverandering. Daarnaast hebben de landen gemeenschappelijke doelen zoals het bevorderen van duurzame ontwikkeling en het hervormen van internationale financiële instellingen. Dat laatste is al gelukt: samen hebben de landen de NBD (New Development Bank) opgezet, als alternatief voor de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, die beide vooral door de VS en Europa worden gedomineerd.

Economische en politieke samenwerking

De economische groei van de BRICS-landen heeft sinds de introductie van de term door Jim O’Neill aanzienlijk een aanzienlijke impact op de wereldeconomie gehad. Vooral de economie van China is de afgelopen decennia ontzettend hard gegroeid en is nu de tweede grootste economie van de wereld. India heeft op dit moment de grootste bevolking van de hele wereld en maakt grote sprongen op het gebied van technologie. Brazilië en Rusland profiteren op het gebied van economie vooral van de wereldwijde vraag naar hun grondstoffen. Zuid-Afrika kwam als laatste bij de samenwerking en heeft dan ook de kleinste economie van de BRICS-landen. 

De handel tussen de landen heeft sinds de samenwerking ook een flinke groei doorgemaakt. China is daarbij de grootste handelspartner van de meeste BRICS-landen, wat niet zo gek is, gezien het enorme scala aan goederen en diensten dat het land levert. Sinds een paar jaar nemen de onderlinge investeringen tussen de landen ook toe, met gezamenlijke projecten in infrastructuur, energie en technologie. Ook dat heeft weer een positief effect op de economische groei binnen de samenwerking, maar ook op de onderlinge banden.

Naast de steeds verder groeiende economische samenwerking, werken de BRICS-landen ook op politiek niveau samen. Zoals we eerder hebben benoemd, streven de BRICS-landen naar een multipolaire wereldorde waarin niet alleen de traditionele westerse machten de dienst uitmaken. Dit komt tot uiting in hun gezamenlijke standpunten in internationale organisaties zoals de Verenigde Naties, de Wereldhandelsorganisatie en de Wereldbank. Ze pleiten voor hervormingen die meer representatie en invloed geven aan opkomende en ontwikkelingslanden.

Gezamenlijke munt?

De BRICS landen vinden het in hun samenwerking belangrijk om zich zo financieel onafhankelijk mogelijk te maken van het westen en westerse instellingen. Dit heeft er al enige tijd voor gezorgd dat er soms wordt gesproken over een gezamenlijke munt, net zoals bijvoorbeeld de euro. Voor de BRICS landen zou een speciale BRICS-munt interessant kunnen zijn. De gedachte achter de BRICS-munt is dat de landen hierdoor minder afhankelijk worden van met name de Amerikaanse dollar. De BRICS-munt zou een alternatieve valuta kunnen zijn. In praktijk heeft dit idee nog geen concrete vorm aangenomen, maar het onderstreept wel de wens van de BRICS-landen om meer controle te hebben over hun eigen financiële toekomst en het verlangen naar meer diversiteit op de economische markt wereldwijd.

Uitbreiding en invloed op het Westen

Het antwoord op die vraag is snel beantwoord, want een uitbreiding van de samenwerking van de BRICS-landen heeft afgelopen januari nog plaatsgevonden. Op 1 januari traden Egypte, Ethiopië, Iran, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten toe bij de niet-westerse samenwerking. Dat maakt dat de samenwerking van de BRICS-landen vanaf afgelopen januari maar liefst 3,6 miljard inwoners representeert. Deze laatste toegevoegde landen zijn gekozen uit meer dan 40 landen. Een grote stap richting onafhankelijkheid van het westen, werd al genomen met het opzetten van de NDB als alternatief voor onder andere de Wereldbank. Ook in Nederland kunnen we de veranderende wereldorde merken. Kijk bijvoorbeeld naar de dagelijkse producten die we gebruiken. Die beginnen steeds vaker onderdeel te worden van geopolitiek. Het succes van de BRICS-landen en de economische en politieke ontwikkelingen op het wereldtoneel zijn niet meer te onderschatten.

De samenwerking en invloed van de BRICS landen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap