Home / Ouderen zorg Blog / Twijfelt u aan uw gehoor?

Twijfelt u aan uw gehoor?

Twijfelt u aan uw gehoor?

Geluid maakt de wereld mooi! Kunt u de geluiden die de vogels maken niet horen? Komt het vaker voor dat u steeds moet navragen wat iemand gezegd heeft? Of dat u muziek steeds luid moet zetten? Als u twijfelt aan uw gehoor kunt u een gratis hoortest doen. Als u een hoortest doet zult u weten hoe slecht uw gehoor is of welke type gehoorverlies u heeft. Wij zullen u wat informatie geven over slechthorendheid.

Verschillende type gehoorverlies

Er bestaan verschillende typen gehoorverlies. Een type van gehoorverlies is mild gehoorverlies. Bij mild gehoorverlies hoort u zachte geluiden niet, als u in drukte bent is het moeilijk om anderen te verstaan wanneer die praten. Een ander type van gehoorverlies is matig gehoorverlies. Dat houdt in dat je matige geluiden niet kan horen wanneer er geluid op de achtergrond is. Ernstige gehoorverlies is ook een type van gehoorverlies. Bij deze type moet er luid gepraat worden om toch te kunnen begrijpen wat men zegt.

Oorzaken van slechthorendheid

Uw oor is een heel belangrijk orgaan daarom moet u nooit grappen indien u merkt dat u een oorprobleem heeft. Er zijn verschillende oorzaken van slechthorendheid. Als u minder geluid hoort kan de oorzaak hiervan erfelijkheid, verouderingsprocessen, lawaai, medicijnen, ziekte, of slecht functionerende gehoorzenuw zijn.

Klachten die voor komen bij slechthorendheid

Uit onderzoek is gebleken dat slechthorendheid niet alleen bij oudere mensen voorkomt, maar ook bij jongeren. Maar hoe weet u dat u slechthorend bent? Hier hebben wij enkele klachten die u bij slechthorendheid heeft:

- U kunt gesprekken niet volgen als u het onderwerp niet meekrijgt.
- U moet steeds navragen wat er gezegd wordt.
- Als u in grote groep zit kunt u niet alles verstaan.
- De tv of radio moet steeds luid staan.
- U vindt altijd dat mensen onduidelijk of zacht praten.

Slechthorendheid is niet alleen het niet hard horen van geluiden. Bij bepaalde gehoorverlies kunt u doffer horen wanneer de geluiden vervormd worden en bij bepaalde kunt u juist scherper horen. Het is daarom niet raadzaam om te gillen wanneer u tot een slechthorende praat. Zij ervaren dit als pijnlijk.

Wat kun je doen bij slechthorendheid?

Zoals eerder aangegeven zijn er verschillende soorten slechthorendheid. Om slechthorendheid een beetje te verhelpen kunt u een hoortoestel gebruiken. Niet alle hoortoestellen zijn hetzelfde. Een hoortoestel wordt gebruikt om het geluid te versterken. Bepaalde van de hoortoestellen versterken de lage tonen of verlagen de hoge de hoge tonen. Er zijn ook hoortoestellen die de midden tonen versterken. Er zijn gehoortoestellen die weinig versterken. Deze zijn voor mensen met een licht gehoorverlies.

Om mensen die slecht horen te helpen moet u goed met ze communiceren. Dit kunt u doen door:

- Af te spreken dat maar 1 persoon gaat praten.
- Rustig en duidelijk te praten.
- Korte zinnen te maken.
- Ervoor te zorgen dat uw gezicht te zien is tijdens het praten.
- Af en toe te vragen als die slechthorende persoon u heeft verstaan.

Twijfelt u aan uw gehoor? Wij adviseren u om zo snel mogelijk een gehoortest te doen!
 





Twijfelt u aan uw gehoor?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

24-02-2020 - Ben jij al voorbereid voor de nieuwste ontwikkelingen met de
Dit zijn de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hoortoestellen. Waar vroeger de hoortoestellen saai, groot en lelijk waren, komen er nu steeds hippere exemplaren op de markt met de nieuwste t
Lees meer

14-10-2019 - 24 uur inwonen zorgverlener
Wij zijn inwonen zorgverlener bureau met 16 jaar ervaring in de zorg voor jong en oudere mensen.Wij hebben op verschillende dragen vakken ervaringen opgedaan waarbij wij ervan zijn overtuig dat de bes
Lees meer

12-04-2018 - Het begin!
Eef Zorgt Ervoor! – Praktische hulp en gezelschap in één!   Het begin Ik had een goede baan. Een baan, waar ik mezelf kon zijn. Waar ik met mensen van alle leeftijden werkt
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap