Home / Reisorganisaties Blog / Vakantie als je een eigen onderneming hebt

Vakantie als je een eigen onderneming hebt

Vakantie als je een eigen onderneming hebt

Als ondernemer ben je altijd aan het werk. Wanneer je een eigen onderneming hebt zul je niet snel aan vakantie denken. Toch is het mogelijk wanneer je alles geregeld hebt. Als ondernemer heb je ook recht op vakantie zodat je na al het harde werk ook kunt ontspannen. De vakantie kan belangrijk zijn voor je weer op te laden. Je loopt namelijk de kans dat je gaat opbranden wanneer je geen rust neemt. Hoe kun je met een eigen onderneming toch vakantie hebben. In dit artikel zullen we je dat uitleggen zodat je als ondernemer zonder een schuldgevoel en zonder stress kunt genieten van een vakantie.

Vakantie als je een eigen onderneming hebt

Ga op vakantie wanneer het rustig is in je eigen onderneming

Een onderneming kun je niet loslaten zonder een goede voorbereiding. Het bedrijf waarvan je ondernemer bent is je levenswerk. Je bent immers altijd aan het werk. Je wilt 24 uur per dag bereikbaar zijn. Je wilt berichten kunnen beantwoorden en checken. Je denkt dat je niet 2 a 3 weken weg kunt van je eigen onderneming. Je wilt geen opdrachten mislopen. Voor een ondernemer zijn dit alles redenen om niet op vakantie te gaan.

Je kunt als ondernemer op vakantie als je van tevoren het hebt voorbereid. Je wilt immers zonder stress op vakantie en dan wil je alles geregeld hebben. Wil je dan rust in je hoofd kun je het beste je vakantie houden in de tijden wanneer het rustig is in je eigen onderneming. Je komt als ondernemer weer gemotiveerder en vol met energie weer terug in je onderneming na een vakantie.

Als ondernemer plan je de vakantie vooruit

Je kunt als ondernemer jouw vakantie het beste vooruit plannen. Plan dan jouw vakantie zodat de afwezigheid minder lastig wordt voor de klanten. Als je geen kinderen hebt en niet gebonden bent aan schoolvakanties dan is het toch belangrijk dat je in de planning mee rekening houdt. Kijk wanneer het seizoen pieken zijn in jouw branche en houdt dit in je hoofd bij het plannen van je vakantie. 

Doe je dit niet loop je de kans dat je in de vakantie nog geen rust hebt door de telefoontjes die je anders krijgt. Als je wel kinderen hebt dan ben je gebonden aan schoolvakanties. Dat kan een drukke periode voor je zijn om op vakantie te gaan. Je zou dan kunnen kiezen voor korte weekendjes weg met je gezin. In principe spreid je dan jouw vakantiedagen. Je hoeft niet lang weg van je onderneming in deze drukke periode.

Het is een goede oplossing wanneer je kinderen hebt en tijd met ze wil doorbrengen op vakantie. Wanneer de kinderen groter zijn zullen ze dat begrijpen. Jongere kinderen begrijpen dit niet altijd en snappen dan niet wat het inhoudt om een eigen onderneming te hebben en dat vakantie niet altijd gaat. 

Informeer klanten en leveranciers tijdig over je vakantie

Met een goede voorbereiding en een plan zorg je voor een vakantie met rust. Dit kan je ook doen door klanten en leveranciers ruim van tevoren laten weten dat je met vakantie gaat. Je kunt dan de klanten en leveranciers ook doorgeven waar ze terecht kunnen met eventuele vragen maar ook met bestellingen. Je kunt als ondernemer ook de openingstijden aanpassen op je website e.d.

Een goede back-up plan kan helpen voor een zorgeloze vakantie

Soms kan het gebeuren dat tijdens je vakantie een klus komt die je niet wilt laten vallen. Je hebt ook bijvoorbeeld niet de tijd die na je vakantie uit te voeren omdat er een deadline aan vast zit. Dit zou lastig kunnen zijn maar het is niet onmogelijk. Je zou dan kunnen kijken of er ondernemers zijn in jouw buurt die voor je kunnen dienen als back-up tijdens je afwezigheid. Je kunt klanten op deze manier toch een passende oplossing geven wanneer je weg bent. 

Als ondernemers kun je elkaar goed helpen hiermee. Het kan ook een optie zijn wanneer je ziek bent of wanneer er meerdere opdrachtgevers jou willen en ja zeggen op een offerte. Een virtual assistent inschakelen op het moment dat je op vakantie gaat kan een idee zijn. De virtual assistant zou dan de hoofd en bijzaken voor je kunnen scheiden. Je hoeft dan niet steeds bereikbaar te zijn tijdens de vakantie.

Als ondernemer heb je geen betaalde vrije dagen en geen vakantiegeld

Wanneer je een eigen onderneming hebt heb je geen vakantiegeld of vrije dagen die je betaald krijgt. Je zult als ondernemer hier rekening mee moeten houden wanneer je op vakantie gaat. In de vakantieperiode moet je rekening houden met een dalende omzet. Dit geldt zeker voor een eenmanszaak. Een vakantie is voor ontspanning en om tot rust te komen. Als ondernemer kun je het er moeilijk mee hebben omdat je gewend bent door te blijven werken.

Vakantie als je een eigen onderneming hebt

Je kunt bijvoorbeeld voordat je op vakantie gaat nog facturen versturen naar je klanten en je eigen facturen van tevoren betalen. Als ondernemer kun je het beste zorgen voor een kleine buffer voor tijden wanneer er minder inkomen binnen komt. Zet elke maand een bedrag opzij voor de mindere tijden in je eigen onderneming. Dit kan 8% per maand zijn van je omzet. Dit geld kun je gebruiken voor bijvoorbeeld een vakantie of rustige periodes maar ook voor onverwachte betalingen.

Zorg dat je het werk langzaam afbouwt 

Het is een goed idee dat je het werk geleidelijk afbouwt voordat je op vakantie gaat. Zorg dat je de agenda niet op de laatste minuut volpropt met allerlei nieuwe taken. Ga ook niet tot vrijdagavond doorwerken wanneer je de volgende dag vroeg in de auto moet zitten richting het vliegveld. Zorg voor een opgeruimd bureau voor wanneer je weer terugkomt van vakantie. Dat zal prettig werken wanneer je weer start.

Als je een bureau hebt dat nog vol ligt met papieren zul je meteen het gevoel hebben dat je niet weg bent geweest. Een opgeruimd bureau en een goede planningen zorgen voor minder stress. Je kunt genieten van een verdiende, zorgeloze en rustgevende vakantie.

Vakantie als je een eigen onderneming hebt

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

12-09-2023 - Rondreis door Amerika en Canada met een gezin
Een rondreis Amerika met gezin is een droom die uitkomt voor vele huishoudens in Nederland. Het biedt de perfecte gelegenheid om quality time door te brengen met je dierbaren, nieuwe culture
Lees meer

30-06-2021 - De 8 hoogtepunten om te doen in Barcelona
Barcelona is al jaren een van de populairste topbestemmingen van Europa. Dat is ook niet gek, want de Catalaanse hoofdstad is een van's werelds meest veelzijdige steden. Zee en strand? Check. Berg
Lees meer

29-09-2018 - GoMICE: onvergetelijke belevenissen
goMICE, specialist in zakelijke groepsreizen, heeft een enorme ervaring in huis, verdeeld over ruim 40 medewerkers. Aan de basis staan Rob Jansen en Anita van Maanen die al meer dan 10 jaar leidinggev
Lees meer

14-01-2017 - Hoe kunt u eenvoudig online een visum aanvragen?
Gaat u binnenkort op vakantie naar het buitenland, of moet u voor een zakenreis in het buitenland zijn? Voor veel landen buiten Europa dient u in dit geval een visum aan te vragen, waarmee u de douane
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap