Home / Werk Blog / Eigen bedrijf of in loondienst, wat zijn de wezenlijke verschillen?

Eigen bedrijf of in loondienst, wat zijn de wezenlijke verschillen?

Eigen bedrijf of in loondienst, wat zijn de wezenlijke verschillen?

Overweeg je om een eigen bedrijf te beginnen? Wil je liever werken in loondienst? Je bent er zelf nog over aan het nadenken wat het beste is. Werken in een eigen bedrijf betekent dat je een zelfstandige ondernemer bent. Als je werkt in loondienst dan werk je voor een baas. Als zelfstandig ondernemer neem je zelf de beslissingen en in loondienst leg je verantwoording af aan jouw baas. Wil je meer weten over de verschillen? Lees dan verder!

Zelfstandig ondernemen in een eigen bedrijf

Als je een eigen bedrijf hebt dan ben je de baas en neem je alle beslissingen. Je bent voor alles verantwoordelijk wat binnen je bedrijf gebeurt. Je bepaalt eigen tijd en je bepaalt de eigen tarieven. Je zorgt als zelfstandig ondernemer dat er voldoende werk is. Als zelfstandig ondernemer moet je zelf de administratie regelen over het bedrijf dat je runt. Je kunt dan denken aan facturatie, belastingen en het debiteurenbeheer

Eigen bedrijf of in loondienst, wat zijn de wezenlijke verschillen?

Wanneer je werkt als zelfstandig ondernemer ben je niet verzekerd van een vast inkomen. Je bent verplicht alle verzekeringen zelf te regelen zoals aansprakelijkheid, arbeidsongeschiktheid en ziekteverzekering. Een zelfstandig ondernemer heeft nooit een vast salaris. Als je een eigen bedrijf hebt is je salaris afhankelijk van de financiële positie waarin het bedrijf staat. Als het bedrijf goed loopt dan pas kun je salaris zelf ontvangen.

Jouw salaris als zelfstandig ondernemer staat op de laatste plaats. Voordat je een salaris krijgt moeten alle kosten betaald worden zoals de huur van het pand waarin je bedrijf is gevestigd. De salarissen van eventuele medewerkers en de inkopen van de producten of diensten. Gaat het met een bedrijf slecht dan kan het gebeuren dat je als ondernemer een tijd geen salaris hebt.

Een eigen bedrijf heeft ook voordelen. Je bent eigen baas en als het met het bedrijf goed gaat dan heb je ook 100% succes als baas en kun je veel geld eraan overhouden. Dat geld kun je steken in je eigen bedrijf of je betaalt salaris aan jezelf uit. Een ondernemer van een eigen bedrijf heeft geen zekerheid en is verantwoordelijk voor zijn bedrijf. Het maakt niet uit of het met het bedrijf goed of slecht gaat.

Een zelfstandig ondernemer zal bij ziekte zelf iets moeten regelen. Het pensioen moet je zelf regelen als ondernemer door geld opzij te zetten. Voor het pensioen is een zelfstandig ondernemer zelfverantwoordelijk.  Met een eigen bedrijf ben je voor alles zelfverantwoordelijk.

Als zelfstandig ondernemer heb je grote verantwoordelijkheden en moet je op veel dingen letten en zorgen dat het geregeld is. Dat gaat van de administratie tot het vinden van de opdrachten. Om te zorgen dat een bedrijf succes heeft zul je als ondernemer veel moeten doen. Een zelfstandig ondernemer is vooral bezig met netwerken, de kennis op peil houden en het vinden van nieuwe opdrachten.

In een eigen bedrijf heb je geen vast ritme. Soms kan het gebeuren dat door omstandigheden je dag veranderd. Je moet dan meteen kunnen reageren. Als ondernemer heb je dan ook creativiteit nodig. Als zelfstandige heb je de vrijheden om je eigen werk uit te zoeken en ook hoeveel je verdient.

Wat houdt werken in loondienst in?

Als je gaat werken in loondienst hoef je niet alles zelf te regelen. Ga je werken voor een baas dan is er altijd sprake van een arbeidsovereenkomst. De duur en de uren zijn vastgelegd in het arbeidscontract. Je loon staat ook in de arbeidsovereenkomst. Je bent verzekerd van werk. In een arbeidsovereenkomst bouw je vakantiedagen, vakantiegeld en een pensioen op. Er is ook sprake van een sociaal vangnet. Bijvoorbeeld ben je verzekerd voor ziekte en werkloosheid.

In een arbeidsovereenkomst heb je een salaris afgesproken staan die je maandelijks krijgt uitgekeerd. Je weet als werknemer heb je de zekerheid van een inkomen iedere maand. Ongeacht of het goed of slecht gaat met het bedrijf. Als werknemer heb je zekerheid voor je inkomen. Iemand die in loondienst werkt kan ook tijden meemaken van onzekerheid. Dat kan gebeuren wanneer het bedrijf waar je werkt failliet gaat. Je staat dan ineens zonder werk.

Wat houdt werken in loondienst in?

Als je werkt in loondienst dan zijn er wel regelingen. Je kunt bijvoorbeeld aanspraak maken op sociale voorzieningen zoals een ww uitkering wanneer je zonder werk komt te zitten. Als werknemer in loondienst word je bij ziekte doorbetaald. Je hebt als werknemer in loondienst een bepaalde functie die je moet doen. De verantwoordelijkheid is beperkter dan wanneer je een eigen bedrijf hebt. 

Als je een vaste baan hebt dan weet je wat jouw werkzaamheden elke dag zijn. Als je werkt in loondienst kun je niet zomaar ontslagen worden door een werkgever. Je arbeidsovereenkomst geeft je vastigheid zolang deze duurt. Als je werkt in loondienst heb je veel rechten door je arbeidsovereenkomst.

Het verschil werken in loondienst en een eigen bedrijf hebben

Het werken in loondienst zoals bv werken in de kinderopvang en het werken in een eigen bedrijf heeft allebei voor- en nadelen. We zetten alle belangrijke verschillen voor je op een rij.

  • Iemand in loondienst weet vooraf waar die aan toe is. Denk hierbij aan contract, uren en salaris bijvoorbeeld.
  • Een ondernemer heeft die zekerheid niet. (Geen vast salaris bijvoorbeeld)
  • Je weet wat er van je verwacht wordt wanneer je werkt in loondienst en kunt aanspraak maken op sociale regelingen.
  • Een ondernemer moet zelf alles regelen en kan geen aanspraak maken op sociale regelen bij ziekte of arbeidsongeschiktheid.
  • Als je werkt in loondienst werk je voor een baas en als ondernemer ben je eigen baas
  • Als zelfstandig ondernemer heb je veel verantwoordelijkheden. In loondienst heb je beperkende verantwoordelijkheden.
  • Als zelfstandig ondernemer heb je meer vrijheid om een succes te maken van het bedrijf

In loondienst heb je meer zekerheid wanneer je ziek wordt dan als zelfstandig ondernemer. Je wordt namelijk bij ziekte doorbetaald. Dit voordeel heeft een zelfstandig ondernemer niet, deze moet alles zelf regelen.

Je eigen bedrijf betekent dat je alles zelf kunt bepalen. De verdiensten en wanneer en hoeveel je werkt. Iemand in loondienst moet de uren werken die vooraf zijn bepaald.

Eigen bedrijf of in loondienst, wat zijn de wezenlijke verschillen?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

16-05-2023 - Alles over de re-integratie van een zieke werknemer
Ieder bedrijf heeft er weleens mee te maken: verzuim. Er is bijna geen ontkomen aan en toch wil je dit als bedrijf zo goed mogelijk voorkomen. We spreken van verzuim als een werknemer op werk afwezig
Lees meer

24-04-2023 - Thuiswerken; Dit is het aandachtspunt voor werkgevers
Een aantal jaren geleden leek het nog onvoorstelbaar, maar vandaag de dag is het de standaard; een aantal dagen vanuit huis werken. In veel bedrijven is dit inmiddels de norm, variërend van de he
Lees meer

18-04-2023 - Hoe voorkom je fysieke klachten op de werkvloer?
Veel mensen brengen tegenwoordig een groot deel van hun tijd door op kantoor of achter een bureau. Dit kan leiden tot verschillende fysieke klachten, zoals rugpijn, nekpijn en carpaal tunnelsyndroom.&
Lees meer

18-04-2023 - Hoe verhoog je veiligheid op de werkvloer?
Veiligheid op de werkvloer is van cruciaal belang voor zowel werknemers als werkgevers. Werkgevers hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken,
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap