Home / Accountantskantoor Blog / Een eenmanszaak omzetten naar BV

Een eenmanszaak omzetten naar BV

Een eenmanszaak omzetten naar BV

Je wilt van eenmanszaak naar bv gaan. Dat is mogelijk om te veranderen. Het wordt dan een omzetting naar een bv genoemd. Om te beginnen heb je een notaris nodig voor het oprichten van de bv. De eenmanszaak kun je dan stoppen of je zet het voort maar dan moet de notaris dit inbrengen in de nieuwe bv. Er zijn verschillende redenen waarom je een eenmanszaak omzet naar een bv. 

Redenen waarom je van eenmanszaak naar bv gaat

Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je van eenmanszaak naar bv wilt gaan. Een van de redenen is dat het bedrijf gegroeid is en dat je wilt profiteren van belastingvoordelen. Het kan ook goed mogelijk zijn dat je de kans wilt verkleinen dat je bedrijf financieel in de problemen komt. De belangrijkste reden waarom een eenmanszaak wordt omgezet naar een bv is de persoonlijke aansprakelijkheid van een eenmanszaak. 

Een eenmanszaak omzetten naar BV

Hoe groter jouw bedrijf is, hoe groter kunnen de financiële gevolgen zijn wanneer het misgaat. Je kunt van eenmanszaak naar bv op drie verschillende manieren. Ben je benieuwd naar de 3 mogelijkheden? Lees dan verder zodat je alles komt te weten over deze mogelijkheden.

Hoe kun je een eenmanszaak naar een bv omzetten?

Zoals gezegd zijn er drie mogelijkheden om een eenmanszaak om te zetten naar bv. De volgende drie mogelijkheden zorgen ervoor dat je van eenmanszaak naar bv gaat.

  • Ruisende inbreng
  • Geruisloze inbreng
  • De activa-passiva transactie

Hoe werkt de ruisende omzetting?

De ruisende omzetting wordt ook wel ruisende inbreng genoemd. Je richt met een ruisende inbreng een bv op. Je krijgt dan de aandelen van de bv die je opgericht hebt. Jouw bv verkrijgt als tegenprestatie alle schulden en bezittingen die toebehoren bij de eenmanszaak. De eenmanszaak wordt fiscaal gestaakt. Je moet dan inkomstenbelasting betalen over meerwaarde van jouw eenmanszaak. De reserves worden ook afgerekend. (Stille reserves)

Je kunt de afrekening deels voorkomen bij de belastingdienst. Je kunt van de winst die komt uit de afrekening stakings-aftrek halen. Je kunt ook een gedeelte storten in een stakingslijfrente. Het is belangrijk dat je een inbrengomschrijving maakt en dat er een notaris bij betrokken is. Dat is een vereiste en die kun je gemakkelijk via Ligo regelen.

Een ruisende inbreng, wanneer heb je die nodig?

Je hebt een ruisende inbreng nodig op het moment dat je door terugwerkende kracht van je eenmanszaak een bv wilt maken en je het bedrijf binnen 3 jaar wilt verkopen. Je eenmanszaak kun je ruisend 3 maanden omzetten met terugwerkende kracht. Je hebt hiervoor een intentieverklaring nodig die je moet opsturen naar de belastingdienst. Je kunt de belastingdienst laten weten dat je het plan hebt om je eenmanszaak ruisend om te zetten.

Je gaat de intentieverklaring voor 1 april opsturen. Jouw eenmanszaak kan na 1 januari omgezet worden naar bv. Je eenmanszaak mag niet eerder worden omgezet. Dat mag wel op een later tijdstip. Je hebt dan vanaf 1 oktober de kans om jouw bedrijf echt om te zetten naar de nieuwe bv. Er zijn geen beperkingen bij een ruisende inbreng verbonden wanneer je jouw bedrijf wilt verkopen. Wil je na het omzetten toch nog de aandelen verkopen in je bv dan levert dat geen probleem op.

Hoe werkt de geruisloze inbreng?

Een geruisloze inbreng werkt bijna hetzelfde als een ruisende inbreng. Bij een geruisloze inbreng worden ook de bezittingen en eventuele schulden overgenomen door de bv. Je gaat eerst een bv oprichten bij de geruisloze omzetting. Je brengt schulden en bezittingen onder bij de nieuwe bv. Hiervoor moet een akte worden opgesteld met een notaris. Het is een akte van inbreng.

Bij een geruisloze inbreng is de terugwerkende kracht ook mogelijk. De termijn hiervoor duurt 15 maanden. Je dient voor 1 oktober de intentieverklaring te sturen naar jouw belastingdienst. Je hebt de intentieverklaring nodig van het desbetreffende jaar. Je hebt dan tot 1 april het jaar daarop de tijd om je bedrijf om te zetten naar de bv.

Bij een geruisloze omzetting heb je ook langer ervoor tijd. Het bedrijf gaat met een geruisloze omzetting wel verder met de boekwaarden die je al hebt. Dat is een voordeel bij de geruisloze omzetting. Het is dan niet nodig om belasting te betalen over meerwaarde die je van jouw bedrijf hebt. De nieuwe bv wordt dan gestart met een balans die gelijk staat met de eindbalans van jouw eenmanszaak. De geruisloze omzetting kan interessant zijn wanneer je veel meerwaarde hebt van je bedrijf.

Hoe werkt de activa-passiva transactie?

Je kunt ook van eenmanszaak naar bv gaan door de activa-passiva transactie. Het is een van de populairste manier omdat het eenvoudig en snel gaat. Daarbij is het de voordeligste manier. Je bv krijgt de bezittingen en de verplichtingen en rechten van de eenmanszaak. Je begint met het oprichten van je bv door middel van de activa-passiva transactie. Met geld kun je aandelen kopen van jouw bv. 

Hiervoor is niet veel geld nodig. Je laat jouw bv dan de bezittingen kopen van je oude bedrijf. De bezittingen komen dan in de bv weer terecht. De activa-passiva transactie is handig wanneer je geen zaken in de eenmanszaak hebt zitten die waardevol zijn.

Deze methode kun je gebruiken wanneer je snel en gemakkelijk jouw bedrijf wilt omzetten naar de bv. Er moet wel belasting betaald worden over de winst meerwaarde van de eenmanszaak. Je dient deze te betalen aan de belastingdienst.

Wanneer zet je een eenmanszaak om naar bv?

Een goed moment zul je nooit vinden. Het omzetten naar bv is verstandig bij:

  • Als je eenmanszaak een winst heeft rond de € 100.000,- die stabiel is
  • Als je bedrijf zich in markt bevindt die risicovol is
  • Je wilt investeerders aantrekken

De AVG wet

De AVG wet regelt dat bedrijven zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. De AVG wet geldt voor alle zelfstandige ondernemers en bedrijven die persoonsgegevens verwerken. Als je een bedrijf hebt waar het nodig is om klanten te benaderen dan kun je informatie vragen over de AVG wet. Je weet als ondernemer van een bedrijf dan waaraan je moet voldoen.

Een eenmanszaak omzetten naar BV

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

18-04-2023 - Verschillende soorten accountancydiensten
Een accountant is een professional op het gebied van financiën. Je kunt een accountant inhuren om de financiën van je bedrijf te regelen. Een accountant kan op verschillende manieren te werk
Lees meer

20-02-2023 - Verschillende soorten accountancydiensten
Een accountant is een professional op het gebied van financiën. Je kunt een accountant inhuren om de financiën van je bedrijf te regelen. Een accountant kan op verschillende manieren te werk
Lees meer

31-05-2022 - Hoe je als accountant slimmer samenwerkt met je klanten
De boekhouding... Voor de meeste mensen een klus die ze tot het laatste moment uitstellen of aan een accountant overlaten. Wanneer een ondernemer ervoor kiest om zijn administratie uit te besteden aan
Lees meer

29-11-2021 - Wat komt er allemaal bij kijken om accountant te worden
Bedrijven moeten zich aan veel wettelijk vastgestelde regels houden. Welke regels van toepassing zijn, is onder meer afhankelijk van de gekozen bedrijfsvorm en de omvang van het bedrijf. Voor veel bed
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap