Home / Software Blog / Zakelijke toepassingen van AI

Zakelijke toepassingen van AI

Zakelijke toepassingen van AI

De term Artificial Intelligence (AI) is intussen al bijna zeventig jaar oud. De ontwikkeling van toepassingen is echter vooral de eerste decennia niet zo hard gegaan als eerder werd verwacht. Particulier privégebruik van kunstmatige intelligentie heeft eigenlijk vooral sinds eind 2022 veel aandacht gekregen,  =met de introductie van chatbot ChatGPT en designprogramma Dall-E. Zakelijk wordt  vooral door bepaalde grote techbedrijven gebruikt, terwijl er zoveel meer toepassingen zijn.

Zakelijke toepassingen van AI

Veel data blijft nog onbenut

De digitalisering van de maatschappij levert volgens Data en AI consultancybureau ADC een schat aan informatie op. Data = king! Dat veel ondernemingen data verzamelen van hun klanten, dat is geen geheim. Privacywetten zoals AVG kwamen dan ook niet echt als een verrassing. Maar feit is ook dat veel ondernemingen wel data verzamelen, maar hier vervolgens niets mee doen. Zonde! Door datagedreven te gaan werken, benut je echt de waarde ervan. Datagedreven werken kan je onderneming dan ook echt naar een hoger niveau tillen.

Hoe AI nu al waarde toevoegt binnen ondernemingen en organisaties

De afgelopen jaren hebben de zakelijke toepassingen van het gebruik van data en kunstmatige intelligentie een voorzichtig begin gemaakt. Meta gebruikt bijvoorbeeld beeldherkenning voor fototags, en logaritmes om gepersonaliseerde advertenties aan te kunnen bieden. Dit laatste is iets waar ook de Chinese webshopreus Alibaba mede zo groot door is geworden. Data wordt ook gebruikt in de financiële wereld, om risico’s in te schatten en de toekomstige waarde van onroerendgoedinvesteringen of aandelenportefeuilles te voorspellen. Tot slot begin kunstmatige intelligentie ook voet aan de grond te krijgen in de zorg. Bijvoorbeeld om migraine te voorspellen, en op basis van diagnostische gegevens zoals MRI-scans de aanwezigheid van tumoren te kunnen aanwijzen.

De toekomst van AI

Op welke manieren AI in de toekomst allemaal gebruikt zal gaan worden, dan weten we nog niet. Zelfs AI zelf niet. Wel wordt in ieder geval verwacht dat het gebruik van data en AI de komende jaren flink gaat groeien. Door uitgebreider gebruik zal de kwaliteit van de output toenemen (want meer input), en zullen er ongetwijfeld allerlei nieuwe toepassingen bedacht gaan worden.

Grote verwachtingen zijn er in ieder geval als het gaat om de toepassing van kunstmatige intelligentie in de zorg. Digitalisering is hier vanwege privacy veel langzamer gegaan dan in veel andere sectoren, maar er is dan toch eindelijk sprake van. Daarnaast denken ook veel mensen dat de bedrijfsvoering door data-analyse en kunstmatige intelligentie flink gaat veranderen de komende jaren. Er wordt in dit verband gesproken over Industrie 4.0. Bij de zogeheten vierde industriële revolutie zullen productieprocessen grotendeels geautomatiseerd, en daardoor sneller en efficiënter verlopen.

Ook aan de slag met data en AI?

Ben je benieuwd hoe jouw onderneming in de finance, agricultuur, zorg en welzijn of het publieke / maatschappelijke terrein voordeel kan halen uit het verzamelen en analyseren van data en gebruik van AI? Neem dan contact op met ADC (Amsterdam Data Collectief), een Data en AI consultancybureau. Door het gebruik van data en AI op een positieve en verantwoorde manier een plek te geven binnen organisaties dragen ze bij aan het behalen van ambitieuze doelen.

Zakelijke toepassingen van AI

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

15-11-2023 - Hoe offerte software een positief effect kan hebben op je be
Offerte software is een tool die steeds vaker wordt gebruikt door bedrijven om hun offerte proces te stroomlijnen en te verbeteren. Het biedt tal van voordelen en kan een positief effect hebben op het
Lees meer

18-08-2023 - Goede relatie tussen leverancier en klant essentieel bij sof
Het aantal aanbieders van onder meer software as a service (SaaS) nam de afgelopen jaren fors toe. Steeds meer bedrijven kiezen bewust voor een SaaS-oplossing boven software die men op een e
Lees meer

26-06-2023 - Veldhovens softwarebedrijf Infoland lanceert in juli nieuwe
VELDHOVEN – Softwareontwikkelaar Infoland lanceert in juli een nieuwe module binnen het kwaliteits- en risicomanagement platform Zenya: Zenya BOOST. Dit is een logische aanvulling op de modules
Lees meer

24-03-2023 - Hoe kies je de beste kwaliteits- en risicomanagement softwar
Veiliger werken, je tijd efficiënter besteden en het beste in jezelf (en je medewerkers) naar boven halen, het zijn dingen waar iedere ondernemer naar streeft. Met kwaliteits- en risicomanagement
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap