Home / Verf Blog / Kwaliteitscontrole volgens de Lean Six Sigma - Dit is hoe

Kwaliteitscontrole volgens de Lean Six Sigma - Dit is hoe

Kwaliteitscontrole volgens de Lean Six Sigma - Dit is hoe

Komt het aan op bedrijfsstrategieën en verbetermethodieken, dan is er één filosofie die zeer populair is voor het behalen van efficiëntie en kwaliteit: Lean Six Sigma. Dit is een benadering die gestoeld is op het principe van continue verbetering voor organisaties ongeacht hun omvang, met een scherp oog voor detail en kwaliteit. De Lean-aanpak kan bedrijfstechnisch gezien ingezet worden voor uiteenlopende processen in vrijwel alle soorten afdelingen. Maar hoe wordt kwaliteitscontrole eigenlijk uitgevoerd volgens deze aanpak? Hier nemen we enkele basispunten met je door.  

De essentie van Lean Six Sigma 

Voor degenen die er nog niet bekend mee zijn: Lean Six Sigma gebruikt data-gedreven technieken om processen te stroomlijnen en de kwaliteit te verhogen. Het is de kunst en wetenschap van het doen van meer met minder, zonder in te hoeven boeten aan kwaliteit. Het is een krachtige aanpak die wereldwijd word ingezet en gericht is op het verminderen van verspilling, en het maximaliseren van waarde voor de klant. 

De vijf stappen van Lean Six Sigma 

  • Definieer - Het begint allemaal met het duidelijk definiëren van het probleem. Wat probeer je te verbeteren? Deze fase omvat het in kaart brengen van het proces en het identificeren van klantbehoeften.
  • Meet - Vervolgens meet men de huidige prestaties om een baseline te creëren. Dit helpt bij het identificeren van de omvang van het probleem.
  • Analyseer - Nu is het tijd om de data te analyseren en de worteloorzaken van verspillingen of defecten te identificeren. Hierbij worden vaak statistische hulpmiddelen gebruikt.
  • Verbeter - Op basis van de analyse worden verbeteringen geïmplementeerd. Dit kan variëren van proceswijzigingen tot het herontwerpen van producten.
  • Beheers - Tot slot wordt het vernieuwde proces gemonitord om te zorgen dat de verbeteringen blijvend zijn en om verdere optimalisaties mogelijk te maken. 

Continu verbeteren 

Het hart van Lean Six Sigma is de cyclische aard van de methodiek. Verbetering is nooit 'af'. Nadat een cyclus is voltooid, begint het proces opnieuw, telkens weer op zoek naar manieren om processen te verfijnen en de kwaliteit te verhogen. 

Dit is dus geen eenmalige inspanning, maar een voortdurend bedrijfsproces gericht op verbetering, waarbij toewijding, discipline, en een cultuur van continue verbetering centraal staat.  

Benieuwd wat je kunt doen met een Lean aanpak? 

Is het tijd voor Lean? Dan kun je een frisse start maken met een Lean workshop, een interactieve sessie waarin teamleden samenkomen om specifieke problemen te identificeren, oplossingen te bedenken, en verbeteracties te implementeren. Zo wordt het delen van inzichten gemakkelijker, evenals het bevorderen van teamwerk, en het snel toepassen van Lean principes op reële uitdagingen. Bezoek de website van The Lean Six Sigma Company voor meer informatie.

Kwaliteitscontrole volgens de Lean Six Sigma - Dit is hoe

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

22-05-2020 - Gereedschapstips om mee te schilderen
Er bestaat een adviesprijs, maar je hebt ook de prijs van Vercompleet.nl. Online verf kopen was nog nooit zo gemakkelijk. Alle bekende topmerken voor een scherpe prijs bij jou thuis afgeleverd. Gem
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap