Home / Vertalingen Blog / Internationaal ondernemen? Tips

Internationaal ondernemen? Tips

Voor nederlandinbedrijf.nl

Fantastisch! Na jaren noeste arbeid, iedere dubbeltje omdraaien en tegenslagen kan je eindelijk uitbreiden. De grenzen over, naar landen waar jouw product of dienst alle kans van slagen heeft. Gefeliciteerd! Dit alleen is al een hele prestatie. Je durft verder te kijken en nieuwe risico’s op te zoeken. Want laten we wel wezen, het zal weer knokken worden. Maargoed, daar ben je ondernemer voor. Hierbij enkele tips om internationaal te ondernemen.

  1. Taalbarrières zo veel mogelijk ondervangen

Wij Nederlanders denken een aardig woordje Engels te spreken. In de praktijk valt zoiets vaak toch net anders uit. Vooral formele correspondentie of vergaderstukken kunnen een struikelblok vormen. Schakel de hulp in van professionals voor wat taal betreft. Denk aan ‘native speakers’ of vertaalbureaus. Zo ondersteunt het Amstelveense vertaalbureau Concorde sinds jaar en dag bedrijven en particulieren die de grens over gaan. Denk aan het vertalen van sollicitatiecorrespondentie, CV’s en motivatiebrieven. Maar ook aan brochures en flyers. “Een taalfoutje is snel gemaakt maar kan grote gevolgen hebben. Jij zult niet de eerste ondernemer zijn die zich brandt aan zakelijke communicatie in een vreemde taal”. In landen waar minder goed Engels wordt gesproken, is een vertaler sowieso noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan Frankrijk. Hier win je de harten van Fransen door de taal te spreken. Engels doet het daar niet al te goed. Hoewel dit verschilt per industrie.

  1. Schakel ambassades en consulaten in

Veel ondernemers weten niet dat Nederlandse ambassades in den vreemde klaar staan om vragen te beantwoorden. Heb je een vraag over bijvoorbeeld de distributie van medische hulpmiddelen in Frankrijk? Mail de Nederlandse ambassade in Parijs met je vragen en je krijgt hier keurig inhoudelijk antwoord op. Ambassades kunnen helpen met het vinden van partners en met netwerken. Soms zelfs met een beetje juridisch advies. Ook als je vanuit Nederland naar België uitbreidt, kan de Nederlandse ambassade veel hulp bieden. Denk niet dat de afstand er niet toe doet, ook in België werken zaken vaak al anders. Schakel dus hulp in. De ambassade helpt je gratis.

  1. Omarm cultuurverschillen maar wees voorbereid

Natuurlijk zijn er cultuurverschillen. Wees hierop voorbereid. Lees je in. Zo zijn ze in Zuid Europa minder punctueel dan bij ons en wordt er niet direct zaken gedaan. Vaak gaan er borrels en etentjes aan vooraf waarbij je soms zelf mee zult gaan naar familie van mogelijke zakenpartners. In Scandinavië is men erg punctueel en lijkt het zakendoen soms wat kil. Uiteindelijk gaan alle deuren in alle landen open als er geld verdiend wordt. Maar tot die tijd dien je de cultuurverschillen te omarmen en tolerant om te gaan met bepaalde gewoontes.

  1. Win juridisch advies in

Het is van groot belang dat je van te voren weet hoe het land waar je naartoe uitbreidt juridisch in elkaar steekt. Denk bijvoorbeeld aan personeelszaken en aansprakelijkheid. Kan je zomaar mensen aannemen? En wat voor contract moet je dan hanteren? En hoe zit het met aansprakelijkheid en de mogelijke kosten die daaruit voortvloeien. Juridisch advies betaalt zich vaak terug. Een fout kost duizenden euro’s, dollars of yuans terwijl het advies dit wellicht makkelijk had kunnen voorkomen. Veel ondernemers geven aan te laat te zijn gestart met het juridische aspect omdat ze maar ‘gewoon’ begonnen. Pas dus op voor deze valkuil en laat je adviseren. Uiteraard door iemand die de lokale wetgeving kent.

Ondernemen buiten de oorspronkelijke landsgrenzen blijft een enorme uitdaging. Een groot deel faalt, of wat sympathieker gezegd: slaagt niet. Maar je leert er hoe dan ook altijd van. Neem nooit teveel risico en zorg dat de onderneming in Nederland goed gemanaged ‘achter’ blijft. Maak er een succes van!

Internationaal ondernemen? Tips

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

08-03-2018 - Exporteer succesvol naar China met deze 5 geheimen!
Steeds meer landen doen zaken met China. Alleen al vanuit Nederland werd er in 2017 jaar voor 7,35 miljard euro geëxporteerd. Als je als bedrijf geen zaken doet met China loop je behoorlijk wat o
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap