Home / Werk Blog / Hoe maak je gebruik van personeel als je een eenmanszaak hebt?

Hoe maak je gebruik van personeel als je een eenmanszaak hebt?

Hoe maak je gebruik van personeel als je een eenmanszaak hebt?

Als je een eenmanszaak hebt mag je ook personeel aannemen.  De eenmanszaak zegt iets over de rechtsvorm en heeft niets te maken met het aantal personeel dat je zou willen aannemen. De rechtsvorm hoeft niet gewijzigd te worden wanneer je besluit personeel aan te nemen. Het moment is er en je wilt een werknemer inhuren. Het regelen ervan kost tijd want je krijgt met veel dingen te maken. Je kunt dan denken aan CAO, subsidies en de proeftijd bijvoorbeeld. In dit artikel leggen we je uit hoe je dit het beste kunt doen zodat je gebruik kunt maken van personeel. Het is de eerste stap naar een eenmanszaak met personeel.

Meld je aan bij de belastingdienst en de KvK

Voordat je personeel kunt aannemen dien je jezelf te registeren bij de KvK en de belastingdienst. Je start met de belastingdienst om je aan te melden. Je meld je aan als werkgever. Je zult van de belastingdienst dan een loonheffingennummer ontvangen. Dit loonheffingennummer heb je nodig wanneer je loonheffingen moet inhouden bij het salaris van je personeel. Hiervan moet je namelijk aangifte doen.

personeel als je een eenmanszaak

Via een wijzigingsformulier kun je aangeven aan het KvK dat je personeel wilt aannemen. Wanneer een opdrachtgever een uittreksel nodig kan die dat opvragen. De gegevens kloppen dan. Je mag een eenmanszaak met personeel hebben. Hier zit ook geen limiet aan en de rechtsvorm veranderd niet. Als werkgever van een eenmanszaak ben je privé verantwoordelijk voor je bedrijf en schulden. Je bent ook persoonlijk aansprakelijk wanneer je niet de verplichtingen nakomt rondom uitbetalingen van je personeel.

Valt jouw eenmanszaak onder een CAO

In een CAO worden door werkgevers en de werknemersorganisaties afspraken vastgelegd die te maken hebben met lonen en andere arbeidsvoorwaarden. Bij de volgende gevallen dien je een CAO toe te passen:

  • Heb je zelf een CAO afgesloten met vakbonden
  • Ben je lid van een werkgeversorganisatie die een afgesloten CAO heeft
  • Wanneer het ministerie Sociale zaken en werkgelegenheid de CAO algemeen verbindend verklaard heeft voor jouw branche waarin je de eenmanszaak hebt

Je kunt via het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid kijken of jouw bedrijf onder het CAO valt. Sociale zaken en werkgelegenheid heeft een goed overzicht van de geldende CAO’s. De arbeidsvoorwaarden staan in een CAO al vast. Wanneer de CAO en de arbeidsovereenkomst zich tegenspreken dan geldt altijd wat er in het CAO is vastgelegd. Je kunt eventueel aanvullende afspraken maken zoals een prestatiebonus of een reiskostenvergoeding.

Is in jouw branche waarin je werkt geen CAO nodig dan kun je zelf de arbeidsvoorwaarden afspreken met jouw personeel. De arbeidsvoorwaarden zoals het loon en aantal vakantiedagen zijn verbonden met een wettelijk minimum. Aan het wettelijk minimum dien je je aan te houden. 

De arbeidsvoorwaarden die in een CAO staan zijn bindend en zorgen ervoor dat je als werkgever niet in de problemen komt. Voor een werknemer is het ook gemakkelijk want die weet ook waaraan die toe is. Je bent beiden beschermd want de arbeidsvoorwaarden van het CAO gelden altijd.

Leg in een arbeidscontract alle afspraken schriftelijk vast

Als je personeel gaat aannemen is het belangrijk dat je een goed arbeidscontract hebt. In het arbeidscontract worden alle afspraken die je maakt met je personeel vastgelegd. De arbeidsvoorwaarden die belangrijk zijn voor een goed arbeidscontract en die het meest voorkomen zijn:

  • Het salaris
  • De werktijden
  • De vakantie en feestdagen
  • Het vakantiegeld
  • De arbeidsduur
  • De inhoudingen en verrekeningen op het salaris

Spreek een proeftijd af in de arbeidsovereenkomst

Heb je een arbeidsovereenkomst samen gemaakt met je medewerker die langer duurt dan zes maanden dan zou je een proeftijd kunnen afspreken. Je kunt dit zien als een kennismakingsperiode waarin je als werkgever maar ook als werknemer kunt kijken of het samen goed werkt. In een proeftijd kun je namelijk per direct de arbeidsovereenkomst beëindigen. Dit geldt voor de werkgever maar ook voor de werknemer. 

Een proeftijd is niet verplicht. De proeftijd is alleen geldig wanneer je het schriftelijk vastlegt. Wanneer je een tijdelijk contract hebt tot 2 jaar of een arbeidsovereenkomst zonder einddatum dan mag een proeftijd niet langer duren dan een maand. Bij arbeidsovereenkomsten die korter zijn dan zes maanden gelden geen proeftijden. Bij een vast of tijdelijk contract die langer als twee jaar duren mag je een proeftijd aanhouden van 2 maanden. 

Als eenmanszaak mag je ook personeel aannemen uit het buitenland

Als je een eenmanszaak met personeel bent kun je ook personeel aannemen uit het buitenland. Het kan een uitkomst zijn wanneer je geen geschikt personeel kunt vinden in Nederland. Wanneer je personeel aanneemt vanuit het buitenland krijg je wel te maken met een andere regelgeving maar ook met extra verplichtingen. 

Bijvoorbeeld ben je verplicht om eerst personeel te werven in eigen land voordat je gaat aannemen uit het buitenland. In de meeste gevallen krijg je ook te maken met een werkvergunning. Personeel uit het buitenland kan handig zijn wanneer er krapte ontstaat in Nederland. Wees je bewust van de extra verplichtingen en regelgeving en dan is dat geen probleem.

Neem personeel aan via subsidies of regelingen

Je hebt de mogelijkheid om ook personeel aan te nemen via subsidies of regelingen. Voor het aannemen van personeel zijn er diverse subsidies en tegemoetkomingen. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van het loonkostenvoordeel, het lage inkomensvoordeel en loonkostensubsidies. Wanneer je werknemers in dienst neemt die een handicap hebben, werknemers ouder dan 65 jaar of stagiaires dan zou je die subsidies kunnen aanvragen en krijgen.

Als eenmanszaak met personeel kun je ook kiezen voor mensen die een UWV-uitkering hebben. Je zou dan een proefplaatsing kunnen aanbieden van 2 maanden met behoud van zijn uitkering. In deze periode betaal je geen salaris uit aan de werknemer. Wanneer die goed functioneert in jouw eenmanszaak als werknemer dan kun je besluiten om deze een arbeidsovereenkomst aan te bieden. 

Je kunt de proefplaatsing gebruiken om elkaar goed te leren kennen. Als je dan tevreden bent over zijn werk en de werknemer vindt het leuk dan kun je denken aan een arbeidscontract samen.





Hoe maak je gebruik van personeel als je een eenmanszaak hebt?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

19-03-2024 - Wat is Food Recruitment?
Ben je ondernemer en werk je binnen de voedingsindustrie? Wanneer het al jarenlang een grote passie is, kun je vast beamen dat het hard werken is en discipline vergt. Het is dus niet gek dat je wat ex
Lees meer

14-03-2024 - Hoe werkt factoring: Een stap-voor-stap uitleg
Factoring is een financiële praktijk die steeds populairder wordt, vooral onder freelancers en kleine bedrijven. Het biedt een handige manier om cashflow te verbeteren en financiële stabilit
Lees meer

01-03-2024 - Alle voordelen van een technisch beroep
Er zijn tal van redenen om voor een technisch beroep te kiezen. Toch heerst er nog altijd een nijpend personeelstekort in de technische sector. Jongeren kiezen steeds minder vaak voor technische oplei
Lees meer

30-01-2024 - De poort naar professionele kansen in Gelderland
In de dynamische wereld van arbeid en werkgelegenheid is Abeos Uitzendbureau een toonaangevende speler die zich onderscheidt door zijn toewijding aan het verbinden van talent met kansen. Met een uitge
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap