Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Alle bedrijfsvormen uitgelegd

Alle bedrijfsvormen uitgelegd

Alle bedrijfsvormen uitgelegd

Als je een bedrijf hebt of begint heb je een bedrijfsvorm nodig ook wel rechtsvorm genoemd. Als startende ondernemer is het vooral belangrijk dat je gaat nadenken over de diverse opties. Voor bestaande ondernemingen kan het belangrijk zijn om te checken of de huidige bedrijfsvorm nog past bij de onderneming. De keuze van de bedrijfsvorm is afhankelijk van je situatie waarin je zit. In dit artikel leggen we je enkele bedrijfsvormen uit.

De verschillende bedrijfsvormen

Als je een ondernemer bent of begint met het starten van je bedrijf heb je de keuze uit de volgende bedrijfsvormen. Enkele van deze bedrijfsvormen leggen we je uitgebreid uit.

  • Een eenmanszaak
  • Een besloten vennootschap (bv)
  • Een naamloze vennootschap (nv)
  • Een vennootschap onder firma (vof)
  • Een maatschap
  • Een commanditaire vennootschap (cv)
  • Een vereniging
  • Een coöperatie
  • Een stichting

Een eenmanszaak

Veel ondernemers die starten beginnen met een eenmanszaak. De reden hiervan is dat deze snel is opgericht. Je hebt in het begin meer belastingvoordeel bij een eenmanszaak dan bij een bv bijvoorbeeld. Een eenmanszaak heeft als nadeel dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen je privé en je bedrijfsvermogen. Om te beginnen met een eenmanszaak moet je ingeschreven staan bij het handelsregister van de Kvk. Dat is de Kamer van Koophandel. 

Alle bedrijfsvormen uitgelegd

Je bent als ondernemer aansprakelijk voor alle handelingen en financiële zaken van je eenmanszaak. Mochten er schulden ontstaan dan kunnen schuldeisers aanspraak maken op je privébezit omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen privé en bedrijf. Ben je getrouwd dan is ook je partner medeverantwoordelijk voor eventuele schulden. Als je een eenmanszaak hebt betaal je inkomstenbelasting over de winst die je maakt. 

Als je door de belastingdienst wordt gezien als ondernemer heb je recht op belastingvoordelen. Bijvoorbeeld de mkb-winstvrijstelling. Werk je meer dan 1225 uur per kalenderjaar in je bedrijf dan heb je ook recht op een zelfstandigenaftrek. Startende ondernemers kunnen profijt hebben van een startersaftrek.

Als je een eenmanszaak hebt betaal je premies voor de volksverzekeringen. Je hebt dan recht op AOW na je 67e. Je moet sparen of langer werken om genoeg vermogen te hebben. Als je zelf een bedrijf hebt kun je geen beroep doen op de ziektewet, wia of de ww. Het is belangrijk om een arbeidsverzekering af te sluiten als ondernemer wanneer je start met het bedrijf. Een eenmanszaak mag personeel aannemen.

Een besloten vennootschap (bv)

Je kunt een bedrijf beginnen als BV. Het voordeel van een bv als rechtsvorm is dat het een rechtspersoon is. Je bent een zelfstandige drager van alle plichten en rechten. Je bent als ondernemer niet aansprakelijk voor eventuele schulden. De bv is aansprakelijk. Je werkt voor de bv als directeur en handelt dus ook uit naam van de bv. Een bv kun je alleen oprichten maar ook samen met andere mensen.

Het kapitaal wat wordt gemaakt in een bv is verdeeld in aandelen. De aandelen zijn in het bezit van de aandeelhouders. Deze aandelen zijn niet verhandelbaar of vrij overdraagbaar. Daarom heet het een besloten vennootschap. Een notaris is de enige persoon die een bv kan oprichten. Dit gebeurt door middel van een notariële akte. Als aandeelhouder stort je minimaal € 0,01 euro in de bv. Met je bv moet jij je laten inschrijven bij het handelsregister.

Heb je geen inschrijving bij het handelsregister? Dan ben jij persoonlijk aansprakelijk. Als bv ben je voor de schulden niet persoonlijk aansprakelijk. Er zijn echter zaken waarvoor je aansprakelijk bent. Bezit je bijvoorbeeld minstens 5 procent van de aandelen dan kan een bank je privé mee laten tekenen voor leningen. Je wordt alsnog nog aansprakelijk gehouden. 

Je kunt ook aansprakelijk worden gehouden wanneer je te zware contracten aangaat waaraan je vooraf wist dat je hieraan niet kon voldoen. Als je de belastingdienst niet op tijd meldt dat je belastingen en premies niet kunt betalen. Wanneer de bv failliet gaat door een onbehoorlijk bestuur binnen drie jaar. Bijvoorbeeld het niet deponeren van jaarstukken kan een reden zijn.

Als je een grootaandeelhouder bent van een bv dan ben je een werknemer in dienst van de vennootschap. Je hebt dan recht op ww of ziektewet. Alleen wanneer je 50 procent van de stemmen hebt, directe familieleden tweederde bezitten van aandelen bezitten of dat je tegen je wil niet ontslagen kan worden, dan heb je daar geen recht op. 

Je eigen stichting oprichten

De stichting wordt opgericht met een akte van de notaris. Een stichting richt je op wanneer je een bepaald sociaal doel hebt. Je kunt bijvoorbeeld denken aan hulp die je wilt geven aan anderen. Wanneer je hiervoor vermogen beschikbaar hebt kun je een stichting oprichten. In de akte van de notaris verklaar je dat de stichting in het leven wordt geroepen. Je bepaalt zelf de statuten. Een stichting kun je alleen of samen met anderen oprichten. Een bv kan een stichting oprichten. In de statuten komt bijvoorbeeld te staan:

  • Het doel van je stichting
  • Naam van je stichting (stichting moet in de naam staan)
  • De vestigingsplaats
  • De benoeming van bestuurders en hoe ze kunnen ontslagen worden

Je eigen stichting oprichten

Waar het geld naartoe gaat wanneer de stichting stopt

Ook als stichting heb je een plekje nodig bij het handelsregister. Je moet je dus in laten schrijven bij KvK. Iedere stichting heeft een bestuur. Een stichting heeft geen leden. Als stichting kun je een onderneming hebben. Je moet dan de winst van je onderneming besteden aan het doel. 

De bestuurders van een stichting werken voor niemand dus krijgen ook geen loon. Je kunt als stichting een vergoeding ontvangen voor je werkzaamheden. Een stichting mag personeel aannemen wanneer dat nodig is. Als stichting ben je nooit aansprakelijk voor schulden omdat je een rechtspersoon bent. Er zijn echter uitzonderingen waardoor je wel aansprakelijk wordt gehouden.

Dat kan zijn bij wanbestuur, als je niet ingeschreven staat in het KvK, of als je niet voldoet aan de subsidie eisen. Als bestuurder van een stichting ben je niet in loondienst en valt niet onder werknemersverzekeringen. Een stichting die een onderneming heeft betaald een vennootschapsbelasting. Soms moet een stichting wel btw gaan inhouden en afdragen.





Alle bedrijfsvormen uitgelegd

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

28-03-2024 - Duurzaam online kopen en verkopen: zo doe je dat
We kopen vandaag de dag steeds meer online. Niet meer naar de supermarkt maar de boodschappen worden thuisbezorgd. Niet meer sjouwen met zware spullen maar de bezorger die ze netjes voor je op een kar
Lees meer

26-03-2024 - 3 tips om de juiste strategische partner te vinden
Tegenwoordig werken bedrijven veel vaker samen dan vroeger. Vroeger probeerden we alles zelf te doen, maar nu zien we dat meer bedrijven de handen ineenslaan. Ze vormen samenwerkingsverbanden die de s
Lees meer

26-03-2024 - Exit strategie: 4 vragen voor een succesvolle bedrijfsverkoo
Waar werknemers vaak van baan wisselen, worden ondernemers steeds vaker serie-ondernemers. Veel ondernemers denken al snel aan één ding: hun bedrijf verkopen. Met een goed plan in samenw
Lees meer

20-03-2024 - Ziekteverzuim op de werkvloer voorkomen en verminderen doe j
Een hoog ziekteverzuim is nooit goed voor je bedrijf. In de eerste plaats heb je er als bedrijf zelf veel last van. Door ziekteverzuim moeten bepaalde taken namelijk aan andere medewerkers worden gede
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap