Home / Werkkleding Blog / Bescherm jezelf op werk: het belang van geschikte werkkleding

Bescherm jezelf op werk: het belang van geschikte werkkleding

Bescherm jezelf op werk: het belang van geschikte werkkleding

Of je nu in de bouw, de horeca, de zorg of het onderwijs werkt; in iedere branche is het een must om geschikte werkkleding te dragen. Natuurlijk is er in het ene werkveld meer risico op een ongeval dan in het andere, maar je moet er hoe dan ook actief mee bezig zijn om zo veilig te kunnen werken. Het aantal arbeidsongevallen in Nederland is namelijk nog steeds aanzienlijk.

Jezelf beschermen met geschikte werkkleding, zoals snijbestendige handschoenen en schoenen met stalen neuzen, is een van de manieren om er zelf aan bij te dragen dat dit aantal een stuk minder wordt. In dit artikel vertellen we je meer over het belang van geschikte werkkleding en delen we enkele waardevolle tips met je om veilig te werken.

Geschikte werkkleding biedt bescherming tegen fysieke risico’s

In een groot deel van de beroepen worden werknemers iedere dag blootgesteld aan fysieke risico’s zoals vallen, snijwonden, stoten en brandwonden. Veel mensen denken dat dit alleen maar in de bouwsector gebeurt, maar niets blijkt minder waar. Ook in de zorg, de horeca en andere branches is er altijd een kans dat er iets gebeurt. Hoewel de basis van de werkvloer veilig moet worden gemaakt door de werkgever kun je zelf veel voor je eigen veiligheid betekenen door geschikte werkkleding te dragen. Voor de bouwsector is het bijvoorbeeld cruciaal om werkkleding te dragen die bestand is tegen scherpe voorwerpen en vallend puin en andere bouwmaterialen.

Daar heb je bijvoorbeeld snijbestendige handschoenen nodig, komt een veiligheidshelm goed van pas en is een stevige werkbroek een must. Dat zijn echter niet de enige fysieke risico’s die er zijn op de werkvloer. Er zijn bijvoorbeeld ook beroepen waar werknemers bloot worden gesteld aan extreme temperaturen of aan schadelijke chemicaliën en andere stoffen. Je kunt je voorstellen dat men in zo’n geval moet kiezen voor andere geschikte werkkleding. Denk aan thermische kleding en isolerende handschoenen, maar ook aan overalls en andere werkkleding die bestand is tegen chemische stoffen. Kortom: wat voor beschermende kleding je ook draagt op de werkvloer; het grote doel ervan is om je fysiek gezien te beschermen tegen externe risico’s.

Zichtbaarheid en veiligheid is ook van belang bij werkkleding

Het hoofddoel van geschikte werkkleding zoals een helm en snijbestendige handschoenen is dus bescherming. Maar: dat is zeker niet de enige reden om te kiezen voor dergelijke kleding op de werkvloer. Naast bescherming tegen fysieke risico’s spelen veiligheid en zichtbaarheid een belangrijke rol. Dat is met name voor de werknemers die buiten werken, zoals bouwvakkers, hulpdiensten en verkeersregelaars. Zichtbaarheid is in deze gevallen een cruciaal onderdeel van de werkkleding. Zo helpt het dragen van felgekleurde kleding met fluorescerende strepen enorm goed op het gebied van zichtbaarheid. Dat geldt voor verschillende soorten weersomstandigheden.

Daarom moet je dergelijke werkkleding niet alleen dragen wanneer het donker of slecht weer is, maar ook gewoon overdag bij helder weer. Deze eenvoudige maar zeer effectieve maatregelen kan uiteindelijk je leven namelijk redden! Waar je ook nog naar moet kijken, is het onderdeel ‘ergonomie’ wanneer je geschikte werkkleding uitkiest. Het is immers wel zo prettig om werkkleding te dragen die je beschermt en die lekker en comfortabel zit. Dat speelt ook een rol in het kader van veiligheid, omdat de kans op blessures en ongelukken minder groot is wanneer je comfortabele kleding draagt. Denk hierbij niet alleen aan broeken, shirts en jassen, maar ook aan goed zittende handschoenen en goed ventilerende schoenen.

Meer tips voor veilig werken op de werkvloer

Wanneer je zelf (samen met je werkgever) investeert in goede werkkleding heb je al een goede basis wat betreft bescherming te pakken. Daarnaast is er nog een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een veilige werkomgeving wil creëren. Deze tips zijn voornamelijk bedoeld voor werkgevers en ondernemers, maar zijn ook zeker belangrijk voor werknemers:

  • Zorg ervoor dat er regelmatig een grondige risicoanalyse wordt uitgevoerd om zo potentiële gevaren in kaart te brengen. Op basis daarvan kun je preventieve maatregelen nemen om bepaalde risico’s te verminderen.
  • Creëer werkplekken die volledig ergonomisch verantwoord zijn om zo lichamelijke stress en mogelijk ziekteverzuim te voorkomen.
  • Bied een uitgebreide training aan aan werknemers over alle veiligheidsprocedures en het gebruik van bepaalde apparatuur en machines. Zorg er ook altijd voor dat nieuwe werknemers een duidelijke introductie krijgen over veiligheidsmaatregelen en alles dat daarbij komt kijken.
  • Investeer ook in de brandveiligheid van je bedrijf in Nederland (of buiten Nederland). Installeer voldoende blusapparaten op strategische locaties en voer regelmatig brandoefeningen uit.
  • Ontwikkel een plan dat uitgevoerd moet worden in het geval van nood. Zorg er daarbij voor dat werknemers bekend zijn met evacuatieplannen en oefen deze noodprocedures eens in de zoveel tijd.
Bescherm jezelf op werk: het belang van geschikte werkkleding

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

01-05-2024 - De verschillende werkkleding voor verschillende sectoren
Elk beroepsveld kent specifieke eisen waaraan de kleding moet voldoen om werknemers tijdens hun werkzaamheden te ondersteunen. In veel gevallen versterkt gepersonaliseerde werkkleding het bedrijfsimag
Lees meer

31-10-2023 - Een overzicht van verplichte werkschoenen in verschillende b
Je voeten zijn kwetsbaar, vooral als je een risicovolle baan hebt. Daarom is het belangrijk om goede werkschoenen te dragen om letsel te voorkomen. Er zijn allerlei soorten en maten werkschoenen besch
Lees meer

26-02-2022 - Winter werkkleding om elke klus mee kunt klaren
Of het nu zakelijk is of in de privésfeer; overal wordt er regelmatig geklust. Thuis klussen we eveneens veel in de tuin en óók in de winter. Goede werkkleding en schoenen zijn da
Lees meer

23-02-2021 - Welke soorten werkschoenen zijn er?
Het investeren in een goede werkschoen is belangrijk. Werk je in de bouw, techniek of heb je een andere fysieke baan? Dan zijn werkschoenen waarschijnlijk cruciaal voor het uitvoeren van jouw werkzaam
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap