Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Hoe je een VCA Certificering kunt behalen

Hoe je een VCA Certificering kunt behalen

Hoe je een VCA Certificering kunt behalen

VCA is bedoeld voor alle bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Daarbij gaat het niet alleen om de mensen op de werkvloer, maar ook voor bijvoorbeeld managers. Zo is er van top tot werkvloer aandacht voor veiligheid en gezondheid. Hoe kun je deze certificering behalen? En waarom is het zo belangrijk?

Wat is een VCA-certificering?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Wanneer je deze certificering behaalt, laat je zien dat je de juiste kennis hebt op het gebied van veilig en gezond werken. Bedrijven die werken met VCA, kunnen elke dag weer veilig en gezond aan de slag gaan. Mensen met een certificaat mogen zichzelf een deskundige noemen en kunnen worden gezien als een betrouwbare opdrachtnemer.

Je komt in aanmerking voor een VCA-certificaat als je VGM-beheersysteem voldoet aan de eisen van de VCA. Er wordt onder meer gekeken naar risicobeheer, beleid, opleidingen, bewustzijn, projectplannen, voorbereiding op noodsituaties, bedrijfsgezondheidzorg, de inkoop van diensten en de aanschaf en keuring van materialen en arbeidsmiddelen. Daarnaast volgen er regelmatig inspecties en houdt de VCA ook meldingen, registraties en onderzoeken van VGM-incidenten bij.

Is VCA verplicht?

VCA is niet verplicht, maar er zijn steeds meer opdrachtgevers die het in bezit hebben van een certificaat eisen. Dat heeft te maken met de regels die de Arbowet bedrijven oplegt. Wettelijk gezien mag je werken zonder VCA, maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet. Werkgevers kunnen werkenden verplichten een VCA te behalen. Bedrijven die met VCA werken, zijn bijvoorbeeld bedrijven in de petrochemie, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en de steigerbouw.

Een VCA zorgt ervoor dat je een hoop gedoe kunt voorkomen. Het is bedoeld om het aantal bedrijfsongelukken te verlagen, maar het helpt ook om minder aansprakelijkheidsclaims te krijgen. De veiligheidsladder kan hier ook bij helpen. Bovendien herkennen vakmensen vakmanschap, en met een VCA weet je zeker dat dit vakmanschap er is. ‘Even iets doen’ is er niet bij, weten mensen met een certificaat. Nadenken over wat een klus betekent in de zin van veiligheid en gezondheid, hoort altijd de eerste stap te zijn.

Examen VCA doen

Wanneer je je VCA wilt behalen, kun je dat doen bij een instelling. Dit doe je in een fysieke omgeving, dus niet online. De reden daarvoor is de betrouwbaarheid van de examens. Het examen duurt zo’n 60 tot 75 minuten, afhankelijk van het type certificaat. Het bestaat uit 40 tot 70 meerkeuzevragen. Je hoort na afloop van het examen meteen of je geslaagd bent. Om VCA te behalen moet je een opleiding doen. Dit kan een B-VCA, VOL-VCA of VIL-VCU-opleiding zijn. Dit zijn goede voorbereidingen op het komende examen. Je kunt je examen alleen doen bij een erkend examencentrum. Online vind je een lijst van deze centra.

Hoe je een VCA Certificering kunt behalen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

02-06-2023 - De voordelen van product- en prijsetiketten
Het is natuurlijk logisch dat je duidelijke en informatieve product- en prijsetiketten moet hebben als je een bedrijf runt dat producten verkoopt. Deze kleine, maar krachtige marketingtools hebben tal
Lees meer

31-05-2023 - Ouderschapsverlof voor DGAs
Ouderschapsverlof is een essentieel recht dat werknemers in staat stelt om tijd te besteden aan de zorg voor hun kinderen. Het biedt ouders de mogelijkheid om werk en gezin in evenwicht te brengen en
Lees meer

30-05-2023 - 4 redenen om als bedrijf te investeren in lockerkasten
Als bedrijf kun je in allerlei voorzieningen voor werknemers investeren, maar dat heeft niet altijd de hoogste prioriteit. Hoewel het een goede service naar je medewerkers is, is ook niet alles altijd
Lees meer

30-05-2023 - Handige apps voor de ondernemer
Je telefoon staat er waarschijnlijk bomvol mee; apps. Van social media tot het nieuws, overal is tegenwoordig wel een app voor. Het is vaak ook een lastig dilemma wanneer je je telefoon aan het opscho
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap