Home / Zakelijke dienstverlening Blog / Hoe je een VCA Certificering kunt behalen

Hoe je een VCA Certificering kunt behalen

Hoe je een VCA Certificering kunt behalen

VCA is bedoeld voor alle bedrijven die risicovolle werkzaamheden uitvoeren. Daarbij gaat het niet alleen om de mensen op de werkvloer, maar ook voor bijvoorbeeld managers. Zo is er van top tot werkvloer aandacht voor veiligheid en gezondheid. Hoe kun je deze certificering behalen? En waarom is het zo belangrijk?

Wat is een VCA-certificering?

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. Wanneer je deze certificering behaalt, laat je zien dat je de juiste kennis hebt op het gebied van veilig en gezond werken. Bedrijven die werken met VCA, kunnen elke dag weer veilig en gezond aan de slag gaan. Mensen met een certificaat mogen zichzelf een deskundige noemen en kunnen worden gezien als een betrouwbare opdrachtnemer.

Je komt in aanmerking voor een VCA-certificaat als je VGM-beheersysteem voldoet aan de eisen van de VCA. Er wordt onder meer gekeken naar risicobeheer, beleid, opleidingen, bewustzijn, projectplannen, voorbereiding op noodsituaties, bedrijfsgezondheidzorg, de inkoop van diensten en de aanschaf en keuring van materialen en arbeidsmiddelen. Daarnaast volgen er regelmatig inspecties en houdt de VCA ook meldingen, registraties en onderzoeken van VGM-incidenten bij.

Is VCA verplicht?

VCA is niet verplicht, maar er zijn steeds meer opdrachtgevers die het in bezit hebben van een certificaat eisen. Dat heeft te maken met de regels die de Arbowet bedrijven oplegt. Wettelijk gezien mag je werken zonder VCA, maar in de praktijk gebeurt dat vaak niet. Werkgevers kunnen werkenden verplichten een VCA te behalen. Bedrijven die met VCA werken, zijn bijvoorbeeld bedrijven in de petrochemie, werktuigbouwkunde, elektrotechniek en de steigerbouw.

Een VCA zorgt ervoor dat je een hoop gedoe kunt voorkomen. Het is bedoeld om het aantal bedrijfsongelukken te verlagen, maar het helpt ook om minder aansprakelijkheidsclaims te krijgen. De veiligheidsladder kan hier ook bij helpen. Bovendien herkennen vakmensen vakmanschap, en met een VCA weet je zeker dat dit vakmanschap er is. ‘Even iets doen’ is er niet bij, weten mensen met een certificaat. Nadenken over wat een klus betekent in de zin van veiligheid en gezondheid, hoort altijd de eerste stap te zijn.

Examen VCA doen

Wanneer je je VCA wilt behalen, kun je dat doen bij een instelling. Dit doe je in een fysieke omgeving, dus niet online. De reden daarvoor is de betrouwbaarheid van de examens. Het examen duurt zo’n 60 tot 75 minuten, afhankelijk van het type certificaat. Het bestaat uit 40 tot 70 meerkeuzevragen. Je hoort na afloop van het examen meteen of je geslaagd bent. Om VCA te behalen moet je een opleiding doen. Dit kan een B-VCA, VOL-VCA of VIL-VCU-opleiding zijn. Dit zijn goede voorbereidingen op het komende examen. Je kunt je examen alleen doen bij een erkend examencentrum. Online vind je een lijst van deze centra.





Hoe je een VCA Certificering kunt behalen

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

22-04-2024 - Deze vijf apps zijn onmisbaar op de werkvloer
In de moderne wereld van het werk is efficiëntie essentieel. Gelukkig biedt de iPhone een scala aan krachtige apps die je kunnen helpen om je werk te coördineren, taken te beheren en product
Lees meer

19-04-2024 - Bedrijfsprocessen optimaliseren met OrangeSpot
Bedrijfsprocessen vormen de ruggengraat van elke organisatie, maar zonder regelmatige evaluatie en aanpassing kunnen ze inefficiënt worden en groei gaan belemmeren. In dit blog gaan we dieper in
Lees meer

28-03-2024 - Duurzaam online kopen en verkopen: zo doe je dat
We kopen vandaag de dag steeds meer online. Niet meer naar de supermarkt maar de boodschappen worden thuisbezorgd. Niet meer sjouwen met zware spullen maar de bezorger die ze netjes voor je op een kar
Lees meer

26-03-2024 - 3 tips om de juiste strategische partner te vinden
Tegenwoordig werken bedrijven veel vaker samen dan vroeger. Vroeger probeerden we alles zelf te doen, maar nu zien we dat meer bedrijven de handen ineenslaan. Ze vormen samenwerkingsverbanden die de s
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap