Home / Zonnepanelen Blog / Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Zonnepanelen kun je nu overal in Nederland aanschaffen en ze zijn alom verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. In elk dorp of elke stad zijn ze leverbaar. Je hebt zonnepanelen Rotterdam, maar ook in de rest van het land krijgen zonnepanelen steeds meer aandacht. Veel huishoudens investeren in zonnepanelen, omdat je door middel van zonnepanelen veel geld kan besparen. Het is erg slim om te investeren in zonnepanelen, want dan verkrijg je elektriciteit van een gratis energiebron: de zon. Maar hoe snel heb je die investering eigenlijk terugverdiend? Er zijn verschillende factoren van invloed op je terugverdientijd. Lees er hier meer over!

terugverdientijd van zonnepanelen

De prijs en de grootte van de panelen

In eerste instantie zijn de kosten die je maakt bij de aanschaf van zonnepanelen en de installatie bepalend voor je terugverdientijd. Het ligt er dus aan voor welke bedrag je de zonnepanelen hebt gekocht en geïnstalleerd. Koop je zonnepanelen Zoetermeer voor een voordelige prijs, dan kan dit de terugverdientijd verkleinen. Kleine panelen zijn een stuk goedkoper, maar leveren minder elektriciteit op. De initiële kosten die je maakt bij het kopen van zonnepanelen kunnen hoog zijn, maar het hoeft niet lang te duren voordat je deze hebt terugverdiend, vooral niet als de zonnepanelen groot zijn. Vervolgens moet je natuurlijk ook denken aan de kosten voor de installatie en zaken als een omvormer en bekabeling.

De prijs per kWh

Op een kantoor waar constant computers, verwarming of airco’s worden gebruikt, zullen de zonnepanelen eerder worden terugverdiend dan in een huis waar het stroomverbruik heel laag is. Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden om te verduurzamen op kantoor, maar zonnepanelen zijn er in ieder geval een van. Op een kantoor kun je de zonnepanelen zakelijk aanschaffen. Dit heeft ook weer financiële voordelen waarmee de terugverdientijd wordt verkleind. Bij een huis met weinig stroomverbruik kan de terugverdientijd dus wat langer zijn. Maar als je meer elektriciteit opwekt dan dat jij of je huishouden verbruikt, krijg je een terugleververgoeding. Hoe hoog deze vergoeding is per kWh, is ook afhankelijk van de energieleverancier. 

De plaats en het weer

Op het dak van carports doen zonnepanelen het erg goed. Het dak krijgt namelijk de hele dag volle zon, mits het weer goed is. Op deze manier worden de zonnepanelen optimaal gebruikt. Dit is niet altijd het geval wanneer er zonnepanelen op schuine daken van huizen liggen. De zon draait immers en andere huizen kunnen een schaduw werpen op de plek van de zonnepanelen. De tijd waarin je zonnepanelen hebt terugverdiend is dus afhankelijk van waar je ze plaatst. Ook de weersomstandigheden spelen een grote rol. Deze factor noemt men ook wel zonuren. Hoe hoger het aantal zonuren, des te sneller je de panelen terugverdiend hebt, want dit levert je meer stroom op. Wil je je woning of bedrijf verduurzamen? Zonnepanelen zijn dan zeker een goed idee.

Slijtage en ouderdom

Uit wetenschappelijk onderzoek van de TU Eindhoven is gebleken dat zonnepanelen langzaam slijten en het rendement van panelen dus achteruit gaat met de jaren. De levensduur wordt geschat op zo een 25 jaar, maar hier is nog geen zekerheid over. De snelheid waarmee een paneel slijt en de manier waarop stroomopwekking achteruit gaat, is sterk afhankelijk van de kwaliteit van het paneel. Bij kwalitatief goede zonnepanelen kan het rendement met maar 0,5% per jaar achteruit gaan, maar bij een paneel van lage kwaliteit kan dit aardig oplopen. Om het simpel te houden kun je de kosten delen door de besparingen per jaar om erachter te komen wat de terugverdientijd van zonnepanelen is.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

20-03-2023 - Manieren om je bedrijf te verduurzamen
Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp geworden in de zakelijke wereld, en bedrijven over de hele wereld zijn op zoek naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het verduurzamen van
Lees meer

06-03-2023 - Zonnepanelen met een laag budget
Je hebt vast wel eens van zonnepanelen gehoord, die het leven van veel mensen veranderen. Zonnepanelen hebben ontzettend veel voordelen en ze spelen mee in de strijd tegen klimaatopwarming. Zonne
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap