Home / Groothandel / Groothandel Ede / Fairway Group B.V. | BIOnyx.nl / BIOnyx genomineerd voor Green Innovation Award 2014

BIOnyx genomineerd voor Green Innovation Award 2014

100% biologisch middel voor schoon & chemievrij sportveld

100% biologisch middel voor schoon & chemievrij sportveld

Het middel is al ruim tien jaar bekend in Duitsland, maar op de Nederlandse markt had nog niemand er iets mee gedaan. Arnout Noteboom uit Ede trok de stoute schoenen aan, besloot het op de Nederlandse markt te introduceren en richtte afgelopen april zijn bedrijf BIOnyx op. ?Ik ben van mening dat chemievrij onderhoud op alle sportvelden in Nederland zou moeten worden ingevoerd. Liever gisteren nog dan morgen?, vertelt hij enthousiast.

Veel milieuproblemen van deze tijd vragen om duurzame oplossingen en innovatieve bedrijven die concrete oplossingen bieden zoals BIOnyx, zijn dan ook een geschenk uit de hemel. Voordat hij BIOnyx oprichtte zat Arnout Noteboom in de carwash-industrie, waar hij te maken had met wasmiddelen voor de auto-industrie. Maar dingen lopen zoals ze lopen en op een goede dag kwam hij in aanraking met producenten van kleinschalig biologische producten. Deze producten triggerden hem om eens grondig te gaan verkennen wat er zoal op dit gebied verkrijgbaar was op de Nederlandse markt.
Noteboom: ?Dat was dus weinig tot niets. Toen kwam ik er pas achter dat wij dagelijks miljoenen liters water met chemicaliën in de natuur gooien! Dit kan echt niet, dit moet een halt worden toegeroepen.?

Op basis van enzymen

BIOnyx - een samentrekking van het mineraal Onyx en de afkorting van biologisch - is een groothandel en importeur voor de Benelux van 100% biologische schoonmaak- en reinigingsmiddelen. Het bedrijf staat voor biologisch afbreekbare, natuurlijke producten gebaseerd op de werking van enzymen, zonder chemische conserveringsmiddelen of bestanddelen.
Voor sportvelden heeft Noteboom de BIOnyx Kunstgrasreiniger op de markt gebracht. Dit is een sterk geconcentreerd 100% biologisch reinigingsmiddel, speciaal ontwikkeld op basis van geselecteerde enzymen.
?Dat is op zich niets revolutionairs?, legt Noteboom uit. ?Er zijn immers heel veel soorten enzymen. Maar net zoals een chefkok in de keuken een snufje van dit en een snufje van dat in het eten doet, bepaalt de combinatie uiteindelijk of zijn gerecht lekkerder is dan dat van de buurman. Dus de crux zit erin dat je een zekere verhouding van bepaalde enzymen bij elkaar hebt om de juiste werking te verkrijgen op de juiste ondergrond. Voor een natuurstenen ondergrond heb je weer heel andere soorten enzymen nodig dan voor een kunstgrasveld of voor glas.?

Optimaliseren van speeleigenschappen

BIOnyx Kunstgrasreiniger is milieubewust, duurzaam en geschikt voor alle soorten kunstgrasvelden, zoals hockey- of voetbalvelden, tennis, atletiek-, korfbal-, of rugbyvelden.
Noteboom: ?Het middel is effectief en zuinig in gebruik, biologisch en afbreekbaar en absoluut veilig voor mens, dier en milieu. BIOnyx is eenvoudig aan te brengen via de sproeiarm op een tractor, maar kan ook uitstekend met een doseerpomp via de sproei- en beregeningssystemen worde aangebracht. Je hoeft verder niets te doen, het product doet de rest. Dat is efficiënt en kostenbesparend.?
Maar zoals veel biologische producten is deze kunstgrasreiniger waarschijnlijk ook duurder dan de gangbare?
?Nee, juist niet. Hij is absoluut niet duurder dan bestaande middelen. Dus dat is dubbel meegenomen.?
Het reinigingsmiddel wordt nog meer goede eigenschappen toegedicht. Door BIOnyx Kunstgrasreiniger te gebruiken, worden de algen inclusief de biofilm en de vuilresten biologisch afgebroken, zodat het water weer zijn weg kan vinden.
?Dat geldt ook voor voetbalvelden die last hebben van hydrofoob, wat wordt veroorzaakt door de gemalen autobanden. Hydrofobe stoffen zijn stoffen die waterafstotend zijn, of niet of zeer slecht met water te mengen zijn. Deze stoffen zorgen er samen met vuilresten voor dat de microgaatjes die het water moeten doorlaten, verstopt raken.
Door het sproeien kunnen er bij gravelbanen ijzer, mangaan, vuilresten, bacteriën en atmosferische vervuiling achterblijven op de toplaag, waardoor deze wordt afgesloten en algenvorming of mosaanslag ontstaat.
De enzymen in de kunstgrasreiniger doen dan hun werk met als resultaat een schone toplaag. Ook de waterdoorlaatbaarheid zal weer optimaal zijn, waardoor de levensduur van de gravel wordt verlengd.

Preventief tegen algengroei

BIOnyx Kunstgrasreiniger bestaat uit niet-ionogene oppervlakteactieve stoffen, amfotere oppervlakteactieve stoffen en enzymen en voorkomt algengroei en daardoor gladheid bij groot- en periodiek onderhoud, vroegtijdige vervanging van delen van kunstgrasvelden, extra kosten door problemen achteraf met waterdoorlaatbaarheid en inzetbaarheid van speciaal ontwikkelde vacuümzuiger die de algenresten en ander organisch vuil afvoert. Ook kunnen ze worden ingezet voor het preventief bestrijden van algen en mosgroei.
Noteboom: ?Algencellen hechten zich graag in het vochtige kunstgras, ze vermenigvuldigen zich razendsnel en veel hockey water-, en semiwatervelden kunnen binnen twee jaar na aanleg last krijgen van algen. Traditionele producten, waarvan de meeste op basis van chloorverbindingen, doden slechts de algen, waarbij ook nog eens alle biologische leven vernietigd wordt. De schoonmaakresten verdwijnen dan in de natuur met vaak nog actieve detergenten en niet-afbreekbaar (biologisch) afval. Met als gevolg dat alle flora en fauna afsterft. ?Drogere?velden als atletiek- en tennisbanen zijn minder nat, dus is de kans op algenvervuiling ook minder. Dit soort velden hoef je daarom alleen periodiek te reinigen.?

Duurzaam samenwerken

?De tijd is nu echt rijp voor biologische reinigingsmiddelen?, vindt Noteboom. ?Steeds meer bedriijven zetten maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog op de agenda. Je ziet ook dat gemeenten en overheden hier steeds meer prioriteit aan gaan geven. Het kan mij niet snel genoeg gaan om dit maximaal onder de aandacht te brengen. Eigenlijk zouden alle sportvelden in Nederland op den duur chemievrij onderhouden moeten worden. Nu is het nog zo, dat 99,99 procent van de sportvelden met chemische middelen worden gereinigd.
Gelukkig zijn er veel instanties, (onderhoud)bedrijven en sportverenigingen geïnteresseerd. Momenteel vinden er dan ook volop gesprekken plaats om te kijken hoe we elkaar kunnen helpen.
Ik geloof sterk in duurzaam samenwerken en dat ik een duiding kan geven in een duurzaamheidsbeleid, of dat nu voor een vereniging of voor een bedrijf is, dat maakt in principe niet uit?, aldus Noteboom.




BIOnyx genomineerd voor Green Innovation Award 2014

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerd nieuws in de regio

21-08-2014 - Heb jij al zonnepanelen op je dak?
Heb jij al zonnepanelen op je dak? Hoogstwaarschijnlijk wel. Dan is de kans groot dat je dit hebt afgekeken van je buren. Daarnaast is de kans ook groot dat andere buren door jou ook aan de zonne-ener

21-08-2014 - Groene aanslag. Een hardnekkig en veelvoorkomend probleem, m
Een hardnekkig en veelvoorkomend probleem, maar hoe kom je er vanaf? Een veel gehoorde ergernis is groene aanslag op terrastegels of groen mos tussen de klinkers van de stoep of oprit.. Juist als d

30-08-2011 -
Volg De Splinter ook via Hyves, Twitter, Facebook, Linkedin.

15-03-2011 - Nieuwe levering vuren
Afgelopen donderdag weer mooie timmerpanelen binnen gekregen zeer goede kwaliteit en zeker een zeer goede M2 prijs informeer naar de groothandels prijzen.




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap