Home / Makelaar / Makelaar Delwijnen / Makelaardij de Wit / Verbouwen en buren:

Verbouwen en buren:

Een onmogelijke combinatie?

Bij een verbouwing ontkomt u er bijna niet aan dat de buren hier hinder van ondervinden. Natuurlijk houdt u de relatie met uw buren graag goed. Het is daarom goed te weten dat er regels zijn voor verbouwende buren.

Ladderrecht
Een verbouwing in en om het huis neemt niet alleen tijd, maar ook ruimte in beslag. Ruimte die u wellicht niet altijd voldoende heeft op uw eigen erf. Het zogenoemde ladderrecht stelt u in staat het erf van uw buren te gebruiken. Het ladderrecht geldt alleen binnen de volgende voorwaarden:
1. U heeft uw buren tijdig op de hoogte gesteld van het feit dat u hun erf moet gebruiken.
2. Er is geen andere mogelijkheid uw woning te verbouwen of onderhouden, dan door het betreden van het erf van uw buren.
3. U vergoedt eventuele schade van hun erf, veroorzaakt door de verbouwing.

Uw buren mogen dit ladderrecht alleen weigeren of uitstellen wanneer zij daar hele gewichtige redenen voor hebben.

Waarborgen privacy
Uw woning kan op vele manieren worden uitgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan gebruik van het garagedak als dakterras of uitbreiding van uw zolder door middel van een dakkapel. Een balkon op het zuiden heeft u altijd gewild of een extra raam in de badkamer voor de ventilatie. Dat mag allemaal niet zomaar. Aan het plaatsen van bijvoorbeeld een raam, dakkapel of balkon zijn regels verbonden die de privacy van uw buren moet waarborgen.
? Ramen en bouwwerken als balkons en dakterrassen mogen niet binnen twee meter van de erfgrens komen, als deze direct (loodrecht) uitzicht hebben op het perceel van uw buren. Dit mag wel als uw buren toestemming hebben gegeven. Leg de toestemming in dit geval wel heel goed vast, bij voorkeur in een notari?le akte.
? Ondoorzichtige, vaststaande vensters als lichtinvalpunt zijn wel toegestaan.

Ga eens met uw buren om tafel voordat u plannen maakt. Dit voorkomt eventuele wrijving achteraf.

Aansprakelijkheid
Uw buren hebben de mogelijkheid een bouwexploit aan te vragen. Schrik hier niet van. Het is voor uw buren een extra zekerheid wanneer schade aan de woning ontstaat door uw verbouwing. Met een bouwexploit dringen uw buren bij uw aannemer aan voorzorgsmaatregelen te nemen bij de verbouwing. Daarnaast wordt om een nulmeting gevraagd. De nulmeting bestaat uit het vooraf vaststellen van de bouwkundige conditie van hun woning. Dit doen zij zodat ze dan kunnen bewijzen dat de schade door uw verbouwing is ontstaan. Met dit bouwexploit stellen zij bij voorbaat uw aannemer aansprakelijk voor eventuele schade aan de woning door de verbouwing.

Bezwaar
Houd er rekening mee dat sommige verbouwingen aan en om de woning een bouwvergunning nodig hebben. Wanneer u de bouwvergunning in uw bezit heeft, hebben uw buren nog zes weken de tijd bezwaar te maken tegen deze verbouwing. Deze termijn van zes weken begint te lopen vanaf het moment dat de bouwvergunning aan u is toegekend. Wanneer de verbouwing in strijd is met het bestemmingsplan, het bouwbesluit, de gemeentelijke bouwverordening of de welstandseisen, maakt een bezwaarschrift van uw buren de meeste kans.

Voorkomen is beter dan genezen, dat geldt ook zeker in dit geval. Zorg dat u de verbouwing goed voorbereidt, de juiste vergunningen heeft en uw buren betrekt in uw plannen. Vraag bij uw gemeente om meer informatie omtrent uw verbouwingsplannen.





Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

Gerelateerd nieuws in de regio

16-09-2013 - Open huis, mis het niet!
Bent u op zoek naar een nieuwe woning? Op zaterdag 5 oktober heeft u de mogelijkheid om u te orienteren op de huizenmarkt! Tijdens de VBO Open Huizen Route kunt u zonder afspraak woningen bezichtigen.

12-08-2013 - Liesbeth de Wit beantwoordt de vraag van de maand
Voor de financiering van mijn nieuwe woning heb ik een taxatierapport nodig. Kan mijn aankoopmakelaar dit verzorgen? Liesbeth, Nee, dat kan niet. De makelaar/taxateur die de taxatie voor de financi

17-06-2013 - Goedkoop is duokoop
U herkent het vast wel. U heeft h￿huis van uw dromen gezien en al helemaal ingericht. Het enige probleem is dat u de financiering nooit rond kunt krijgen, aangezien het ver boven uw budget ligt

27-05-2013 - Let the sun shine!
Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Waarom gebruiken we deze bron dan niet massaal voor het opwekken van energie? Voordat overgegaan wordt tot de aanscha




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap