Home / Gezondheidszorg Blog / Afvallen terwijl je druk bent

Afvallen terwijl je druk bent

Afvallen terwijl je druk bent

Ben je ondernemer of heb je een drukke baan dan ben je niet de enige die niet altijd de tijd heeft om een gezonde maaltijd te bereiden. Na een drukke werkdag vertrouw je op je vaste routines om zo snel mogelijk een maaltijd op tafel te zetten. Je loopt in de supermarkt rechtstreeks naar de kant-en-klaarmaaltijden en na 7 minuten in de magnetron heb je te eten. Of je ploft op de bank neer en je besteld iets lekkers. Gemak dient immers de mens.

Als je zo jaar in en jaar uit leeft dan zullen er langzaam maar zeker wat kilootjes bijkomen. En om dit overgewicht weer kwijt te raken is niet zo eenvoudig. Dit komt omdat je door drukte snel terugvalt op oude gewoontes. De gewoontes die er op de eerste plaats voor zorgde dat je overgewicht kreeg. In dit artikel zullen we bekijken hoe je ondanks de drukte van je carrière toch gezond kunt eten en zodoende kunt afvallen.

Afvallen terwijl je druk bent

Afvallen

Afvallen gaat niet vanzelf. Strikt genomen zal je minder calorieën moeten eten dan je lichaam verbrand. Je zou daarom terug kunnen vallen op zoiets basaal als het tellen van calorieën. Aan het tellen van calorieën kleven echter een aantal nadelen. Op de eerste plaats ben je daar veel te druk voor waardoor het weinig kans van slagen heeft. Een ander probleem bij het tellen van calorieën is dat de ene calorie niet de andere is. Dit heeft te maken met het effect van verschillende calorieën op het lichaam.

De calorieën die we eten krijgen we via de 3 macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Als we koolhydraten eten dan stijgt onze bloedsuikerspiegel. Hoe meer koolhydraten hoe meer de bloedsuikers stijgen. En hoe sneller de koolhydraten worden afgebroken hoe hoger de piek in de bloedsuikers. Om deze energie - die in de vorm van glucose door de bloedbaan wordt getransporteerd – te kunnen gebruiken moeten de cellen de glucose opnemen. Onze cellen zijn echter gesloten. Om de deurtjes van de cellen op te zetten maakt het lichaam insuline aan. Dit zet de cellen tijdelijk open zodat deze de glucose kunnen opnemen. Zodra de glucose opgenomen is daalt de bloedsuikerspiegel weer.

Als je gaat afvallen dan wil je echter niet teveel insuline in je systeem hebben. Het hormoon insuline is namelijk verantwoordelijk voor de opslag en het vasthouden van vet. Door niet teveel koolhydraten voorkom je dat de insulinewaarden hoog worden en je vet gaat vasthouden. Door de insulinewaarden laag te houden schep je de voorwaarden om vet te kunnen gaan verbranden, waar het natuurlijk allemaal om te doen is als je af wilt vallen.

Door het eten van vetten beïnvloed je de bloedglucose niet. Je lichaam zal dan ook geen insuline aanmaken als je vetten hebt gegeten. Vette voedingsmiddelen zorgen wel voor een gevoel van verzadiging. Dit is iets wat je juist wilt als je gaat afvallen. Als je verzadigd bent dan zal je niet snel in de verleiding komen om tussendoortjes te gaan eten of te gaan lopen snacken.

Het eten van eiwitten zorgt voor een kleine response op de bloedsuikers en aanmaak van insuline. Omdat deze response maar klein is en eiwitten ook goed verzadigen passen eiwitten binnen een dieet om af te vallen.

De verschillende manieren waarop ons lichaam reageert op verschillende macronutriënten verklaart het succes van de koolhydraatarme diëten. Bij deze dieetvormen ga je nog maar weinig koolhydraten en meer vetten en eiwitten. Om deze reden heeft het ouderwets tellen van calorieën dan ook niet veel nut. Je hebt er meer aan om een aantal koolhydraatbronnen te vervangen door voedingsmiddelen die rijk zijn aan vetten en eiwitten.

Het belang van een dieet schema 

Afvallen doe je door een dieet vol te houden. Op verschillende punten gaat het bij veel mensen vaak mis. Een belangrijke reden om vroegtijdig te stoppen met een dieet is vanwege de hongergevoelens. Hongergevoelens zijn het gevolg van een verkeerde dieet keuze. Zo is het vetarme dieet een dieetvorm waarbij je veel honger zult hebben. Door het ontbreken van vet in je dieet zal je veel honger hebben en omdat je in plaats van vetten koolhydraten moet eten krijg je te maken met een verhoogde insuline productie wat het verbranden van lichaamsvet nog verder bemoeilijkt.

Dieetvormen die goed vol te houden zijn, zijn de dieetvormen die laag in koolhydraten zijn. Dit kan het koolhydraatarme dieet zijn maar ook vormen zoals het ketogeen dieet, het paleo dieet, met Pioppi dieet of het eiwitdieet.

Een andere reden om vroegtijdig te stoppen met een dieet is omdat deze niet op een praktische manier in te passen is in het dag- en werkschema. Dit is een probleem wat bij veel dieetvormen speelt. Een goede voorbereiding is dan op zijn plaats. Dit verhoogt je kansen op een geslaagd dieet waarbij je je streefgewicht zult behalen. Met een dieet schema begin je goed voorbereid aan een dieet.

Een dieet schema vertelt je precies wat je als ontbijt, lunch en avondeten mag eten. Ook de eventuele tussendoortjes staan op het dieet schema aangegeven. De betere dieet schema’s zijn voorzien van een boodschappenlijstje. Met dit boodschappenlijstje kan je in het weekend alvast de boodschappen voor de komende week in huis halen. Van het werk thuis gekomen hoef je niet meer naar de supermarkt en kan je direct je maaltijd gaan bereiden. Het dieet schema zal een samenvatting zijn van de gerechten waarbij verwezen wordt naar de recepten die je nodig hebt om de maaltijden te bereiden. Bepaalde maaltijden zal je van tevoren kunnen bereiden en andere op de dag zelf. Met het dieet schema hoef je in ieder geval nooit meer na te denken over wat je moet eten zodat je hier geen tijd aan kwijt bent. Door in 1x keer voor de gehele week boodschappen te doen kom je ook niet meer in de verleiding om ongezonde dingen in huis te gaan halen als je uitgehongerd de supermarkt binnenkomt.

Afvallen terwijl je druk bent

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

28-08-2023 - Burn-Out Behandeling: Voorkomen, Herkennen en Genezen
Inleiding Iedereen ervaart weleens stress in het leven, maar soms kan deze stress uitmonden in een ernstiger probleem: burn-out. Een burn-out kan je fysiek en mentaal uitputten, waardoor het belang
Lees meer

08-06-2023 - Is koud douchen gezond?
Is koud douchen gezond? Koud douchen is de afgelopen tijd wereldwijd razend populair geworden door ons Nederlands trots Wim hof!. Bij de meeste mensen komen de haren al overeind als ze denken aan koud
Lees meer

17-04-2023 - Hoe kies je de juiste pre-workout supplementen voor jouw doe
Ben je nieuw in de sportschool of ben je juist al langer professioneel bezig met krachttraining? Dan zullen sport supplementen je vast niet ontgaan zijn. Er zijn verschillende pre-workout supplementen
Lees meer

12-04-2023 - Een kantoorbaan combineren met een gezonde levensstijl
Veel mensen brengen het grootste deel van hun dag door op het werk of op kantoor, waar ze langdurig zitten en weinig bewegen. Dit kan leiden tot een ongezonde levensstijl die op de lange termijn slech
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap