Home / Hypotheek Blog / Een hypotheek afsluiten voor een verbouwing

Een hypotheek afsluiten voor een verbouwing

Een hypotheek afsluiten voor een verbouwing

Wanneer je huis aan het verouderen is of je geïnspireerd bent geraakt door de televisieprogramma’s die huizen verbouwen, kan je misschien de neiging krijgen om te beginnen aan je eigen verbouwing. Sommige mensen willen bijvoorbeeld een veranda in de achtertuin zetten terwijl anderen de hele bovenverdieping willen renoveren. In sommige situaties kan een verbouwing erg veel geld gaan kosten. Niet iedereen heeft een spaarpotje speciaal gemaakt voor het verbouwen van je huis. Anderen willen liever hun spaargeld achter de hand houden. Daarom is het misschien verstandig om een verbouwingshypotheek af te sluiten zodat je toch de verbouwing kan financieren.

Wat is een verbouwingshypotheek en hoe sluit je er een af?

Een verbouwingshypotheek is eigenlijk gewoon een normale hypotheek. Een speciale hypotheek voor verbouwingen bestaat namelijk niet. Mensen noemen het een verbouwingshypotheek omdat je een lening afsluit speciaal voor de verbouwing van je woning. Hierbij moet je denken aan duurdere ingrepen zoals bijvoorbeeld het plaatsen van een badkamer, een keuken of zelfs een warmtepompsysteem. Het afsluiten van dit soort hypotheek is vaak niet de beste optie. Het beste is om gebruik te maken van financieel advies bij een notaris om te voorkomen dat je onnodig geld betaalt over je verbouwingslening. 

Je kan ook je huidige hypotheek verhogen. Dit is alleen mogelijk als je een extra bedrag hebt gereserveerd bij het afsluiten van de hypotheek. Dit bedrag is nog niet ingezet voor het kopen van de woning en staat daarom nog vrij. Heb je dit niet gedaan, dan is het alsnog mogelijk om je hypotheek te verhogen. Hiervoor moet je echter naar de notaris en kan de rekening aardig oplopen. Daarnaast moet je ook nog toestemming krijgen van de hypotheekverstrekker. In sommige gevallen mag het gereserveerde bedrag namelijk niet eens gebruikt worden voor het financieren van de verbouwing. De waarde van je woning en je inkomen spelen mee bij deze beoordeling. 

Een persoonlijke lening afsluiten kan ook zonder hypotheek. Een persoonlijke lening is een goed alternatief aangezien er geen financieel advies bij nodig is en er dus ook geen notaris nodig is. De aflostermijn voor een persoonlijke lening is echter een stuk korter tegenover de hypotheek, namelijk maar 10 jaar. De maandlasten liggen daardoor hoger. 

Kijk naar je financiële situatie

Het belangrijkste waar je naar moet kijken bij het verhogen van je hypotheek, het afsluiten van een hypotheek of het afsluiten van een persoonlijke lening zijn de maandlasten. Per maand krijg je natuurlijk een bepaald bedrag als loon. Als je een hypotheek afsluit, moet je per maand ook een vast bedrag betalen om je hypotheek of lening af te lossen. Kijk daarom altijd goed naar het maandelijkse bedrag dat erbij op komt en of je deze kan betalen om te voorkomen dat je financieel in de problemen komt. 

Financieel advies van een notaris helpt hier goed bij. Een notaris geeft namelijk financieel advies. Wanneer je een hypotheek af wil sluiten maar niet zo goed weet of je het kan veroorloven met je maandelijkse lasten kan de notaris helpen en advies geven zodat jij de juiste beslissing kan maken. 

Natuurlijk is het ook mogelijk om per maand een bedrag opzij te zetten voor de verbouwing. Wanneer het niet direct nodig is om te verbouwen, kan je een apart spaarpotje maken. Natuurlijk kan het wel even duren voordat je het geld hebt voor een verbouwing, maar hoef je geen lening af te sluiten. 

Bronnen:

https://www.becam.nl/blog/verbouwing-financieren-hypotheek-of-persoonlijke-lening/

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/koopwoning/content/wat-aftrekken-met-verbouwingslening

Een hypotheek afsluiten voor een verbouwing

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

27-02-2024 - Hoe kun je in 2024 het beste een zakelijke hypotheek aanvrag
In het snel veranderende landschap van zakelijke financiering is het verkrijgen van een zakelijke hypotheek essentieel voor bedrijven die willen groeien, uitbreiden of nieuwe kansen willen benutten. M
Lees meer

01-06-2023 - Kom ik in aanmerking voor een hypotheek als zzper?
Je vaste baan opgeven en starten als zzp’er. Dat is een hele spannende beslissing. Het is er toch ook eentje die steeds vaker wordt gemaakt. Nederland telt meer en meer zzp’ers. Het aantal
Lees meer

07-02-2022 - Zo zit dat, een zakelijke hypotheek afsluiten
Een zakelijke hypotheek is een lening voor het bedrijf voor het verbouwen of het kopen van een bedrijfspand. Hoe werkt een zakelijke hypotheek voor ondernemers? Wij leggen het je graag uit! Verschi
Lees meer

19-02-2020 - Hypotheekrente
Een hypotheek is een lening die u afsluit wanneer u een huis koopt en er niet genoeg geld voor heeft om het in één keer af te lossen. Dit betekent wel dat de bank waar u de hypothee
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap