Home / Hypotheek Blog / Zo zit dat, een zakelijke hypotheek afsluiten

Zo zit dat, een zakelijke hypotheek afsluiten

Zo zit dat, een zakelijke hypotheek afsluiten

Een zakelijke hypotheek is een lening voor het bedrijf voor het verbouwen of het kopen van een bedrijfspand. Hoe werkt een zakelijke hypotheek voor ondernemers? Wij leggen het je graag uit!

Verschil reguliere hypotheek

Velen vragen zich af wat de verschillen zijn tussen een particuliere hypotheek en een zakelijke hypotheek. De principes zijn in principe veelal hetzelfde, zo is er bijvoorbeeld in beide gevallen de mogelijkheid voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Het verschil zit hem echter vooral in de rente. Voor ondernemers geldt namelijk een aanvullende risico rente op een zakelijke hypotheek. Dit komt omdat er bij ondernemingen meer risico verbonden is aan het verstrekken van een hypotheek. De financiële situatie van bedrijven zijn algemeen gezien veel dynamischer dan het inkomen van een particulier. De hoogte van de aanvullende risico rente is afhankelijk van de risicocategorie waarin je bedrijf valt. Hier gaan we later verder op in.

Zakelijke hypotheek, wat is er mogelijk voor mij?

Met een zakelijke hypotheek is het uiterst belangrijk te weten wat kan en wat niet kan, ook volgens Blikopnieuws. Net zoals met iedere lening is het niet mogelijk dat iedereen ook hetzelfde bedrag kan lenen. Er zijn factoren van invloed. Wat bij ondernemers vooral heel belangrijk is, is de financiële gezondheid van het bedrijf, hoe lang je al op de markt bent en je ervaring als ondernemer.

Wees je ervan bewust dat wanneer je een startende ondernemer bent met weinig ervaring en veel schulden wegens het opzetten van je bedrijf, dat je dan wellicht weinig kan lenen. Je kunt je bij de hypotheekverstrekker informeren welke risicocategorie op jou van toepassing is. De risicocategorieën verschillen per hypotheekverstrekker. Dit zijn categorieën waarin ondernemers worden geplaatst die van invloed zijn op de risico rente. Des te lager de categorie is waarin je valt, des te meer kans je hebt op een hogere lening.

Ook belangrijk is om te weten is dat bij zo goed als alle hypotheekverstrekkers 30% eigen inbreng vereist is. De hypotheekverstrekker verstrekt meestal rond de 70% maximaal van de marktwaarde van het pand.

Hoe gaat het afsluiten van de hypotheek in zijn werk?

Heb je een pand op het oog of een verbouwingsplan klaar? Dan kun je kijken naar het afsluiten van een zakelijke hypotheek. Allereerst moet je op zoek naar een gepaste hypotheekverstrekker. Deze kun je eventueel online vergelijken. Je kunt een hypotheekverstrekker benaderen en vervolgens ga je in gesprek. Het is belangrijk financiële documenten paraat te hebben zoals cash-flow documenten, de winst- en verliescijfers en andere financiële documenten die helpen de situatie van je bedrijf in kaart te brengen.

Wat er mogelijk is verschilt per hypotheekverstrekker. Het is vooral belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te leveren om de hypotheekverstrekker de overtuigen dat je een goedlopend bedrijf hebt en dat je een van de betere op de markt bent.

Hoe kun je het beste een zakelijke hypotheek berekenen?

Je moet je mogelijkheden dus goed kennen. Het is daarom verstandig om van te voren alvast een berekening te maken van wat er wel en niet kan. Zo weet je al ongeveer hoe je de gesprekken met de hypotheekverstrekker moet benaderen, en of je eventueel meer bewijs kunt aanleveren over de financiële situatie van je bedrijf ter bevordering van de onderhandelingen.

Een zakelijke hypotheek kun je het best en meest nauwkeurig berekenen bij Financieringsgilde, hier kun je tevens aanvullende en nauwkeurige informatie vinden over een zakelijke hypotheek.

Zo zit dat, een zakelijke hypotheek afsluiten

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

27-02-2024 - Hoe kun je in 2024 het beste een zakelijke hypotheek aanvrag
In het snel veranderende landschap van zakelijke financiering is het verkrijgen van een zakelijke hypotheek essentieel voor bedrijven die willen groeien, uitbreiden of nieuwe kansen willen benutten. M
Lees meer

01-06-2023 - Kom ik in aanmerking voor een hypotheek als zzper?
Je vaste baan opgeven en starten als zzp’er. Dat is een hele spannende beslissing. Het is er toch ook eentje die steeds vaker wordt gemaakt. Nederland telt meer en meer zzp’ers. Het aantal
Lees meer

30-05-2023 - Een hypotheek afsluiten voor een verbouwing
Wanneer je huis aan het verouderen is of je geïnspireerd bent geraakt door de televisieprogramma’s die huizen verbouwen, kan je misschien de neiging krijgen om te beginnen aan je eigen verb
Lees meer

19-02-2020 - Hypotheekrente
Een hypotheek is een lening die u afsluit wanneer u een huis koopt en er niet genoeg geld voor heeft om het in één keer af te lossen. Dit betekent wel dat de bank waar u de hypothee
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap