Home / Hypotheek Blog / Hypotheekrente

Hypotheekrente

Hypotheekrente

Een hypotheek is een lening die u afsluit wanneer u een huis koopt en er niet genoeg geld voor heeft om het in één keer af te lossen. Dit betekent wel dat de bank waar u de hypotheek bij af sluit uw huis als onderpand mag gebruiken. Zoals op elke lening gaat er een rente over het bedrag dat u leent heen. Voordat u een hypotheek af sluit is het dus wel handig om te weten welke bank de laagste rente heeft. 

Laagste rente

Vaak zijn sites waarop je de rentes van de hypotheken kunt zien afhankelijk van een bank. Hypotheekrente.nl is een onafhankelijke vergelijkingssite voor hypotheken. Elk uur wordt er op deze site de rentes bijgewerkt.

Hypotheek oversluiten

Als u al bij een bank zit en u de rente over de desbetreffende hypotheek helemaal niks vind, kunt u uw hypotheek oversluiten. Dit houdt in dat u uw hypotheek in één keer af lost en de rest van de hypotheek af sluit bij een andere bank. 

Hypotheekrente

Voordat u het besluit maakt om uw hypotheek over te sluiten, moet u wel zeker weten dat het wel voordelig voor u is. Daarom heb ik hier een lijstje voor u gemaakt met situaties waarin het voordelig kan zijn om uw hypotheek over te sluiten.

  • Veranderde situatie: het kan zijn dat in de tussentijd dat u een hypotheek heeft afgesloten uw situatie is veranderd, bijvoorbeeld dat u een nieuwe baan, een gezin of een erfenis heeft gekregen.
  • Lagere maandlasten: sinds de rentes van de hypotheken steeds lager worden, is het vaak ook een stuk voordeliger om uw hypotheek over te sluiten. Door de lage rente gaan uw maandelijkse lasten vaak ook naar beneden.
  • Verbouwing: als u uw huis wilt verbouwen en u daar geld voor wilt lenen kan het ook voordelig zijn om uw hypotheek over te sluiten en er nog wat extra geld bij te lenen. 
  • Overwaarde: als uw huis een overwaarde heeft, kan u vaak een hypotheek afsluiten met een lagere rente.
  • Afgelopen rentevaste periode: wanneer uw rentevast periode afloopt, kunt u oversluiten zonder boete. Dit maakt dat dit een stuk voordeliger is.

Nadelig afsluiten

In veel gevallen kan het voordelig zijn om uw hypotheek over te sluiten, maar in sommige gevallen kan het helemaal niet voordelig uit pakken. Daarom heb ik hier een lijstje voor u gemaakt met dingen waar u rekening mee moet houden als u uw hypotheek wilt oversluiten.

  • Woningwaarde: de waarde van uw woning moet wel hoger zijn dan de waarde van uw hypotheek. Zodra uw woningwaarde onder de waarde van uw hypotheek staat, heeft u weinig kans dat de geldverstrekker toestemming geeft.
  • Opnieuw betalen: zodra u uw hypotheek oversluit moet u wel opnieuw de kosten van het advies, de bemiddeling, de taxateur en de notaris betalen
  • Hypotheekvorm: de hypotheekvorm die u heeft afgesloten en het aantal lenigen bepaalt of het oversluiten gunstig is. Hier kunt u uw hypotheekadviseur voor inschakelen om u over te adviseren.
Hypotheekrente

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

27-02-2024 - Hoe kun je in 2024 het beste een zakelijke hypotheek aanvrag
In het snel veranderende landschap van zakelijke financiering is het verkrijgen van een zakelijke hypotheek essentieel voor bedrijven die willen groeien, uitbreiden of nieuwe kansen willen benutten. M
Lees meer

01-06-2023 - Kom ik in aanmerking voor een hypotheek als zzper?
Je vaste baan opgeven en starten als zzp’er. Dat is een hele spannende beslissing. Het is er toch ook eentje die steeds vaker wordt gemaakt. Nederland telt meer en meer zzp’ers. Het aantal
Lees meer

30-05-2023 - Een hypotheek afsluiten voor een verbouwing
Wanneer je huis aan het verouderen is of je geïnspireerd bent geraakt door de televisieprogramma’s die huizen verbouwen, kan je misschien de neiging krijgen om te beginnen aan je eigen verb
Lees meer

07-02-2022 - Zo zit dat, een zakelijke hypotheek afsluiten
Een zakelijke hypotheek is een lening voor het bedrijf voor het verbouwen of het kopen van een bedrijfspand. Hoe werkt een zakelijke hypotheek voor ondernemers? Wij leggen het je graag uit! Verschi
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap