Home / Hypotheek Blog / Kom ik in aanmerking voor een hypotheek als zzper?

Kom ik in aanmerking voor een hypotheek als zzper?

Kom ik in aanmerking voor een hypotheek als zzper?

Je vaste baan opgeven en starten als zzp’er. Dat is een hele spannende beslissing. Het is er toch ook eentje die steeds vaker wordt gemaakt. Nederland telt meer en meer zzp’ers. Het aantal blijft groeien. Maar hoewel het zelfstandig ondernemerschap veel voordelen biedt, zitten er ook risico’s aan verbonden. Hierdoor was het lange tijd bijvoorbeeld ook heel moeilijk om als zzp’er een hypotheek af te sluiten. De banken vonden het risico vaak te groot. Inmiddels is dit gelukkig iets makkelijker. Als ondernemer een hypotheek afsluiten, betekent nog altijd dat er met veel dingen rekening gehouden moet worden. Want wanneer kom je precies in aanmerking? Alles wat je moet weten, lees je in dit artikel. 

Meer partijen richten zich op zzp’ers

De afgelopen jaren is er een serieuze kentering op de hypotheekmarkt geconstateerd. Zo zijn meer partijen zich specifiek gaan richten op zzp’ers. Goed voorbeeld is bijvoorbeeld Van Lanschot. Zij zijn volledig gericht op ondernemers en kunnen daardoor veel beter maatwerk leveren en de lijnen kort houden. Bovendien durven ze ook meer risico’s te nemen en verder te kijken dan andere banken. Dergelijke partijen kunnen er dus toe leiden dat je ook als zzp’er jouw droomwoning kunt kopen. Het zelfstandig ondernemerschap hoeft dit dus niet meer in de weg te staan. Dat maakt dat een heel groot nadeel van zzp’er zijn verdwenen is. 

Kanttekeningen 

Toch betekent dit niet dat je als zzp’er altijd in aanmerking komt voor een hypotheek. Er blijft uiteraard een risico voor de hypotheekverstrekker bestaan. Besef goed dat de inkomsten van een zzp’er doorgaans niet stabiel zijn. Het fluctueert. De ene maand heb je wellicht heel veel inkomsten, terwijl het de andere maand juist tegenvalt. Het is belangrijk voor de bank om te weten dat je elke maand zonder problemen kunt betalen. Daarom willen ze toch enigszins stabiliteit zien en het liefst gedurende een langere periode. 


Veel banken stellen daarom de eis dat je financiële stukken van minimaal drie jaar kunt leveren. Dat betekent dus ook dat je als beginnend zzp’er meestal niet in aanmerking kan komen voor een hypotheek. Je moet eerst kunnen bewijzen dat je enkele jaren een stabiel inkomen hebt gehad. 


Toch is hier ook een verandering in te zien. Zo bieden steeds meer hypotheekverstrekkers nu ook al de mogelijkheid om na slechts één jaar ondernemerschap een aanvraag in te dienen. Dat biedt natuurlijk veel meer mogelijkheden. Bekijk daarom goed welke aanbieders er precies zijn en wat hun eisen zijn. Zo weet je zeker bij wie een aanvraag mogelijk is en bij wie je dit al bij voorbaat niet hoeft te proberen. 

Bereid de aanvraag goed voor 

Als je al een droomwoning op het oog hebt, wil je natuurlijk voorkomen dat je straks een ellenlange procedure moet doorlopen. Straks is jouw favoriete woning al van de markt verdwenen.Daarom is het goed om de aanvraag van tevoren voor te bereiden. Onderzoek precies wat je nodig hebt, zodat er zo min mogelijk vertraging ontstaat.

Kom ik in aanmerking voor een hypotheek als zzper?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

27-02-2024 - Hoe kun je in 2024 het beste een zakelijke hypotheek aanvrag
In het snel veranderende landschap van zakelijke financiering is het verkrijgen van een zakelijke hypotheek essentieel voor bedrijven die willen groeien, uitbreiden of nieuwe kansen willen benutten. M
Lees meer

30-05-2023 - Een hypotheek afsluiten voor een verbouwing
Wanneer je huis aan het verouderen is of je geïnspireerd bent geraakt door de televisieprogramma’s die huizen verbouwen, kan je misschien de neiging krijgen om te beginnen aan je eigen verb
Lees meer

07-02-2022 - Zo zit dat, een zakelijke hypotheek afsluiten
Een zakelijke hypotheek is een lening voor het bedrijf voor het verbouwen of het kopen van een bedrijfspand. Hoe werkt een zakelijke hypotheek voor ondernemers? Wij leggen het je graag uit! Verschi
Lees meer

19-02-2020 - Hypotheekrente
Een hypotheek is een lening die u afsluit wanneer u een huis koopt en er niet genoeg geld voor heeft om het in één keer af te lossen. Dit betekent wel dat de bank waar u de hypothee
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap