Home / Hypotheek Blog / Waar moet je op letten bij het kopen van een huis

Waar moet je op letten bij het kopen van een huis

Je hebt besloten dat je een huis wil kopen. Natuurlijk wil je een goede investering doen, ofwel een woning kopen voor een eerlijke prijs, waar je vervolgens vele jaren met veel plezier in kunt wonen. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je de juiste aankoop doet? Dat lees je in dit artikel.

Op deze pagina beschrijven we enkele zaken waar je op moet letten bij het kopen van een huis. Houd deze zaken in je achterhoofd bij de bezichtiging en je weet zeker dat je kritisch naar het huis in kwestie kijkt. Dit vergroot de kans op een goede investering.

De staat van het huis

Wat is de algemene staat van het huis? Het is prima om een opknappertje te kopen, maar houd er dan wel rekening mee dat je nog flink moet verbouwen. Als je eigenlijk geen zin hebt in een verbouwing, is het van groot belang een huis te kopen dat in geweldige staat verkeert.

De afwerking van het huis

Je kijkt niet alleen naar de algemene staat van het huis, maar checkt ook de details van de woning. Hoe is het huis afgewerkt? Zitten er bijvoorbeeld plinten op de vloer? En zijn de kabels van de lampen netjes weggewerkt? Hoe zitten de tegeltjes in de badkamer op de vloer en op de wand? En is de douche netjes afgekit?

Vind je het niet erg om nog het een en ander te moeten klussen in je nieuwe huis, dan hoeft de afwerking niet perfect te zijn. Wel onderhandel je in dit geval over de prijs van het huis. Je wil namelijk niet te veel betalen voor een huis met een slechte afwerking.

De kosten van het huis

Je kunt altijd onderhandelen over de kosten van een huis. Echter, het is wel goed om de kosten van het huis eens verder onder de loep te nemen. Wordt er een eerlijke prijs voor het huis gevraagd? Zo niet, wat zou jij voor het huis betalen?

Tip: kijk eens of er andere woningen in de buurt te koop staan of net verkocht zijn. Check de prijzen van deze huizen en leg deze naast de prijs van het huis dat je bekeken hebt. Is de prijs van jouw huis realistisch of is deze veel te hoog?

De omgeving van het huis

Het is erg belangrijk om de omgeving van het huis dat je wellicht wil kopen, eens goed onder de loep te nemen. In wat voor buurt staat het huis? Wat zijn de sterke punten en de zwakke punten van deze buurt? Hoe zijn de buren? Ligt het huis aan een drukke weg? Is er een school in de buurt? Waar is de dichtstbijzijnde supermarkt? Neem de omgeving goed onder de loep en je weet zeker dat je een huis in een goede buurt koopt.

Tip: check het bestemmingsplan van de buurt waar je mogelijk een huis wil kopen. Wellicht wordt hier in de nabije toekomst flink gebouwd. Dit kan zomaar veranderen hoe jij tegen de omgeving van het huis aan kijkt.

Het energielabel van het huis

Tot slot is het verstandig om te controleren welk energielabel het huis heeft. Heeft het huis een hoog energielabel, dan weet je dat het om een zuinige woning gaat. Een huis met laag energielabel brengt standaard hogere energiekosten met zich mee. Ook moet je nog veel investeren in dit huis, als je het energielabel wil verbeteren. Meer weten? Bekijk deze link voor meer informatie over het energielabel van een woning.


Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

07-02-2022 - Zo zit dat, een zakelijke hypotheek afsluiten
Een zakelijke hypotheek is een lening voor het bedrijf voor het verbouwen of het kopen van een bedrijfspand. Hoe werkt een zakelijke hypotheek voor ondernemers? Wij leggen het je graag uit! Verschi
Lees meer

19-02-2020 - Hypotheekrente
Een hypotheek is een lening die u afsluit wanneer u een huis koopt en er niet genoeg geld voor heeft om het in één keer af te lossen. Dit betekent wel dat de bank waar u de hypothee
Lees meer

10-12-2018 - Profiteren van de lage rente door oversluiten
De rente staat historisch laag. Door uw bestaande hypotheek of lening over te sluiten kunt u hiervan profiteren. Lees onze tips. Het principe van oversluiten is eigenlijk heel eenvoudig. U sluit ee
Lees meer

25-04-2017 - Hypotheekrentevast.nl
Actuele hypotheekrente overzicht top 10 laagste tarieven https://www.hypotheekrentevast.nl Hypotheekrentes eenvoudig vergelijken. Actuele hypotheekrente tarieven van alle hypotheekverstrekkers in Ne
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap