Home / Hypotheek Blog / Profiteren van de lage rente door oversluiten

Profiteren van de lage rente door oversluiten

Profiteren van de lage rente door oversluiten

De rente staat historisch laag. Door uw bestaande hypotheek of lening over te sluiten kunt u hiervan profiteren. Lees onze tips.

Het principe van oversluiten is eigenlijk heel eenvoudig. U sluit een nieuwe hypotheek (of lening) tegen een lagere rente en daarmee lost u het oude product in 1 keer volledig af. Dit is de theorie, nu de praktijk.

Bij de hypotheek krijgt u te maken met de zogenaamde boeterente. Dit is een vergoeding die uw bank vraagt voor het openbreken van het huidige hypotheekcontract. Uiteraard moet de besparing van een lagere hypotheekrente opwegen tegen deze kosten. Deze kosten zijn overigens eenmalig fiscaal aftrekbaar.

De nieuwe hypotheek moet vervolgens voldoen aan de nu geldende hypotheeknormen. Dit betekent onder andere dat u niet meer kunt lenen dan uw woning waard is. Een aflossingsvrije hypotheek kunt u onder voorwaarden meenemen bij oversluiten.  

Wilt u een spaarhypotheek oversluiten, dan is dat vaak niet voordelig. Omdat bij deze hypotheekvorm de hypotheekrente is gekoppeld aan de spaarrente, spaart u mogelijk te weinig voor de aflossing van uw hypotheek.

Oversluiten biedt de mogelijkheid om uw hypotheek opnieuw samen te stellen. Wilt u bijvoorbeeld meer zekerheid inbouwen, dan kunt u (deels) kiezen voor lineaire of annuïtaire aflosvorm. Of voeg NHG toe voor meer zekerheid en een rentekorting.

Zoals u ziet zijn de mogelijkheden bij oversluiten eindeloos. De website www.hypotheek-rentetarieven.nl is een goed startpunt om de mogelijkheden van oversluiten te onderzoeken.

Overigens is de hypotheek niet de enige lening die u kunt oversluiten. Ook met een consumptief krediet kunt u kiezen voor een nieuwe lagere rente. Sluit eenvoudig een nieuwe lening waarmee u uw oude lening aflost. Bij een doorlopend krediet oversluiten betaalt u geen boete. Bij een persoonlijke lening wordt in enkele gevallen een boete gerekend, maar ook dan loont oversluiten in veel gevallen.

Oversluiten is extra interessant als u 1 of meerdere dure kredieten heeft, zoals rood stand, credit cards en postorderkredieten. Verzamel deze dure leningen en sluit ze over naar 1 lening met een lagere rente. Dit is altijd boetevrij! Bekijk het actuele aanbod voor geld lenen.

 





Profiteren van de lage rente door oversluiten

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

27-02-2024 - Hoe kun je in 2024 het beste een zakelijke hypotheek aanvrag
In het snel veranderende landschap van zakelijke financiering is het verkrijgen van een zakelijke hypotheek essentieel voor bedrijven die willen groeien, uitbreiden of nieuwe kansen willen benutten. M
Lees meer

01-06-2023 - Kom ik in aanmerking voor een hypotheek als zzper?
Je vaste baan opgeven en starten als zzp’er. Dat is een hele spannende beslissing. Het is er toch ook eentje die steeds vaker wordt gemaakt. Nederland telt meer en meer zzp’ers. Het aantal
Lees meer

30-05-2023 - Een hypotheek afsluiten voor een verbouwing
Wanneer je huis aan het verouderen is of je geïnspireerd bent geraakt door de televisieprogramma’s die huizen verbouwen, kan je misschien de neiging krijgen om te beginnen aan je eigen verb
Lees meer

07-02-2022 - Zo zit dat, een zakelijke hypotheek afsluiten
Een zakelijke hypotheek is een lening voor het bedrijf voor het verbouwen of het kopen van een bedrijfspand. Hoe werkt een zakelijke hypotheek voor ondernemers? Wij leggen het je graag uit! Verschi
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap