Home / Hypotheek Blog / Profiteren van de lage rente door oversluiten

Profiteren van de lage rente door oversluiten

Profiteren van de lage rente door oversluiten

De rente staat historisch laag. Door uw bestaande hypotheek of lening over te sluiten kunt u hiervan profiteren. Lees onze tips.

Het principe van oversluiten is eigenlijk heel eenvoudig. U sluit een nieuwe hypotheek (of lening) tegen een lagere rente en daarmee lost u het oude product in 1 keer volledig af. Dit is de theorie, nu de praktijk.

Bij de hypotheek krijgt u te maken met de zogenaamde boeterente. Dit is een vergoeding die uw bank vraagt voor het openbreken van het huidige hypotheekcontract. Uiteraard moet de besparing van een lagere hypotheekrente opwegen tegen deze kosten. Deze kosten zijn overigens eenmalig fiscaal aftrekbaar.

De nieuwe hypotheek moet vervolgens voldoen aan de nu geldende hypotheeknormen. Dit betekent onder andere dat u niet meer kunt lenen dan uw woning waard is. Een aflossingsvrije hypotheek kunt u onder voorwaarden meenemen bij oversluiten.  

Wilt u een spaarhypotheek oversluiten, dan is dat vaak niet voordelig. Omdat bij deze hypotheekvorm de hypotheekrente is gekoppeld aan de spaarrente, spaart u mogelijk te weinig voor de aflossing van uw hypotheek.

Oversluiten biedt de mogelijkheid om uw hypotheek opnieuw samen te stellen. Wilt u bijvoorbeeld meer zekerheid inbouwen, dan kunt u (deels) kiezen voor lineaire of annuïtaire aflosvorm. Of voeg NHG toe voor meer zekerheid en een rentekorting.

Zoals u ziet zijn de mogelijkheden bij oversluiten eindeloos. De website www.hypotheek-rentetarieven.nl is een goed startpunt om de mogelijkheden van oversluiten te onderzoeken.

Overigens is de hypotheek niet de enige lening die u kunt oversluiten. Ook met een consumptief krediet kunt u kiezen voor een nieuwe lagere rente. Sluit eenvoudig een nieuwe lening waarmee u uw oude lening aflost. Bij een doorlopend krediet oversluiten betaalt u geen boete. Bij een persoonlijke lening wordt in enkele gevallen een boete gerekend, maar ook dan loont oversluiten in veel gevallen.

Oversluiten is extra interessant als u 1 of meerdere dure kredieten heeft, zoals rood stand, credit cards en postorderkredieten. Verzamel deze dure leningen en sluit ze over naar 1 lening met een lagere rente. Dit is altijd boetevrij! Bekijk het actuele aanbod voor geld lenen.

 

Profiteren van de lage rente door oversluiten

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

07-02-2022 - Zo zit dat, een zakelijke hypotheek afsluiten
Een zakelijke hypotheek is een lening voor het bedrijf voor het verbouwen of het kopen van een bedrijfspand. Hoe werkt een zakelijke hypotheek voor ondernemers? Wij leggen het je graag uit! Verschi
Lees meer

19-02-2020 - Hypotheekrente
Een hypotheek is een lening die u afsluit wanneer u een huis koopt en er niet genoeg geld voor heeft om het in één keer af te lossen. Dit betekent wel dat de bank waar u de hypothee
Lees meer

11-10-2018 - Waar moet je op letten bij het kopen van een huis
Je hebt besloten dat je een huis wil kopen. Natuurlijk wil je een goede investering doen, ofwel een woning kopen voor een eerlijke prijs, waar je vervolgens vele jaren met veel plezier in kunt wonen.
Lees meer

25-04-2017 - Hypotheekrentevast.nl
Actuele hypotheekrente overzicht top 10 laagste tarieven https://www.hypotheekrentevast.nl Hypotheekrentes eenvoudig vergelijken. Actuele hypotheekrente tarieven van alle hypotheekverstrekkers in Ne
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap