Home / Kantoormeubelen Blog / Hoe stel je een ergonomische bureaustoel correct in?

Hoe stel je een ergonomische bureaustoel correct in?

Hoe stel je een ergonomische bureaustoel correct in?

In deze tijd waarin veel mensen lange uren achter hun bureau doorbrengen, is het essentieel om aandacht te besteden aan de ergonomie van je werkplek. Voor gamers die langdurig achter hun computer zitten geldt dit natuurlijk ook. Een van de belangrijkste elementen van een ergonomische werkplek is de ergonomische bureaustoel, oftewel een bureaustoel die je in kunt stellen op je eigen lichaam om een correcte zithouding te bereiken. Het correct instellen van je bureaustoel kan niet alleen rug-, nek- en schouderklachten helpen voorkomen, maar ook je algehele comfort en productiviteit verbeteren. Maar hoe stel je een ergonomische bureaustoel correct in? In dit artikel bespreken we dat stap voor stap.

Hoe stel je een ergonomische bureaustoel correct in?

De hoogte van de zitting

De eerste stap is het aanpassen van de hoogte van de zitting van de bureaustoel. De bedoeling is dat je deze op een hoogte zit waarbij je met je voeten plat op de grond kunt rusten, terwijl je je knieën gebogen hebt in een hoek van ongeveer 90 graden. Op deze manier zorg je voor een goede ondersteuning van je benen en bevorder je een gezonde bloedcirculatie.

De rugleuning instellen

Vervolgens is het zaak om de rugleuning van de bureaustoel in te stellen, zodat deze je onderrug goed ondersteunt. In de leuning zit een deel voor lumbale ondersteuning. Dit deel moet komen te zitten in het het gebied van je onderrug waar de natuurlijke kromming zit. Door de ondersteuning hier, kun je rugpijn voorkomen en een goede zithouding aanhouden. Om echter het gevoel te hebben dat je ook comfortabel en ontspannen zit, is het mogelijk ook nog nodig om de hoek van de rugleuning aan te passen zodat deze een hoek van ongeveer 100 tot 110 graden vormt ten opzichte van de zitting.

Hoe stel je een ergonomische bureaustoel correct in?

De zitdiepte

In veel gevallen kun je de zitting van een ergonomische bureaustoel naar voren en naar achteren verplaatsen. Zo kun je de zitdiepte aanpassen. Dit gebruik je ten dele om ervoor te zorgen dat je ver genoeg naar achteren zit dat je rug ondersteund wordt, maar ook om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is tussen de voorkant van de zitting en de achterkant van je knieën. Dit moet ongeveer een vuistdikte zijn. Zo zorg je voor een optimale bloedcirculatie en voorkomt je druk op je dijen.

De hoogte van de hoofdsteun

Niet alle bureaustoelen hebben er een, maar als je bureaustoel is uitgerust met een hoofdsteun, stel deze dan zo in dat deze je hoofd en nek comfortabel ondersteunt zonder dat je hoofd naar voren wordt geduwd. Het is de bedoeling dat de bovenkant van de hoofdsteun zich ter hoogte van je achterhoofd bevindt.

De armsteunen instellen

Heb je armsteunen, stel deze dan zo in dat je armen ontspannen kunnen rusten zonder dat je schouders omhoog moeten worden getrokken. Een handige truc hiervoor is om je hand op je sleutelbeen te leggen en je arm te laten rusten. De armsteun moet dan komen waar hij net je elleboog raakt. De armsteunen moeten zich tevens op dezelfde hoogte bevinden als het bureaublad.

Het correct instellen van je ergonomische bureaustoel is een belangrijke stap om een goede houding te bevorderen en lichamelijke klachten te voorkomen. Daarnaast is een juiste afstand tot het beeldscherm van belang voor het comfort van je ogen en je nek. 

Hoe stel je een ergonomische bureaustoel correct in?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

19-01-2024 - 5 tips voor het verlichten van het kantoorpand!
Kantoren hebben vaak een bepaald stereotype: vierkante hokjes waar mensen achter hun computer zitten te werken, in blauw TL-licht en totaal geen gezelligheid. Maar niets is minder waar! Tegenwoordig z
Lees meer

28-11-2023 - Goedkoop een kantoor inrichten: 5 tips!
Wil je je kantoor mooi en sfeervol inrichten zonder een fortuin uit te geven? Dat kan echt! Een gezellige en aantrekkelijke kantooromgeving kan wonderen doen. Het kan de productiviteit van je team ver
Lees meer

08-06-2023 - Netjes administratie bewaren
De administratie kan veel ruimte innemen in je (thuis)kantoor. Een goed systeem is onmisbaar, zodat je de juiste gegevens in een handomdraai kunt vinden mocht dit nodig zijn. Ook zorgt een nette admin
Lees meer

08-06-2023 - Bureau kopen waar je prettig aan kunt werken
Of je nu op zoek bent naar een bureau voor op kantoor of voor een thuiswerkplek op zolder: jij moet hier prettig aan kunnen werken. Bureaus zijn er in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Hoe groo
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap