Home / Kantoormeubelen Blog / Vier tips om ergonomisch met een computer te werken

Vier tips om ergonomisch met een computer te werken

Vier tips om ergonomisch met een computer te werken

Steeds vaker belanden Nederlanders achter een computerscherm. De digitalisering heeft het Nederlandse bedrijfsleven dan ook eenvoudig gevonden. De fysiek zware omstandigheden laten zij achter zich. Toch is het voortdurend werken met een computer ook niet zonder risico. Oog-, nek- en polsklachten zijn bijvoorbeeld niet ongewoon. Gelukkig kan je zelf het een en ander doen om ergonomisch met een computer te werken. Wij geven je alvast vier tips mee.

Wissel staand en zittend werken af

Zit je dag in dag uit achter jouw bureau? Dan dien je zo nu en dan van houding te wisselen. Doe je dat niet, dan kan dit resulteren in allerlei klachten en stijfheid, ten gevolge van een slechtere doorbloeding. Daarom kun je staand en zittend werken maar beter afwisselen. Een zit-sta bureau is hiervoor een ideale oplossing. Zorg er uiteraard voor dat ook jouw bureaustoel mee van hoogte wordt versteld. Kies bijvoorbeeld voor de combinatie van een swopper bureaustoel en een Muvman stahulp: zo zit en sta je comfortabel.

Neem een correcte zithouding aan

We hebben nogal eens de neiging om achterover te zakken. Toch is dat heel slecht voor de onderrug. Door een correcte zithouding aan te nemen, ondersteun je de onderrug en voorkom je klachten. Zorg daarom in de eerste plaats dat je op de juiste hoogte zit. Vervolgens moeten je voeten ontspannen op de grond rusten en moeten je knieën in een hoek van 90 graden staan. Vergeet niet om ook te letten op de hoek van je ellebogen: stel de armleuning van je bureaustoel zo in dat de hoek van je ellebogen ook 90 graden is.

Kies voor ergonomische randapparatuur

Niet alleen jouw bureaustoel moet ergonomisch aangepast zijn. Ook voor de randapparatuur is dat het geval. Kies daarom voor ergonomische randapparatuur. Denk bijvoorbeeld aan ergonomische toetsenborden die jouw handen en polsen zo min mogelijk belasten. Liefst is zo’n ergonomisch toetsenbord horizontaal of verticaal verstelbaar. Maar ook ergonomische muizen en een in hoogte verstelbare monitor zijn noodzakelijk. Kom je met een laptop naar het werk? Zorg dan voor een in de hoogte verstelbare standaard. En misschien wil jouw werkgever daaraan bijdragen. Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet rust er immers ook op hen een zorgplicht.

Neem klachten weg

Het is belangrijk om meteen te reageren bij beginnende klachten. Soms volstaat het om even enkele minuutjes de benen te strekken, maar andere keren nemen de klachten niet zo eenvoudig af. Dan is het belangrijk om langs te gaan bij jouw huisarts en eventueel een ergonoom te raadplegen. De ergonoom zal immers ergonomische accessoires en hulpmiddelen aanreiken. Het gaat bijvoorbeeld om een speciale voetsteun om voetklachten te verhelpen. Daarnaast krijg je tips en advies mee met betrekking tot jouw zithouding en andere maatregelen die je kan treffen.

Want vergeet niet: ergonomische toestellen mogen dan wel helpen, maar op het einde van de rit ben jij de eindverantwoordelijke. Zorg dat je de toestellen correct gebruikt, neem een goede zithouding aan en laat af en toe gewoon even jouw toetsenbord en muis staan. Even naar de keuken wandelen kan al volstaan om de bloedsomloop te bevorderen en de druk op jouw pezen en spieren te verminderen.

Vier tips om ergonomisch met een computer te werken

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

26-02-2024 - Hoe stel je een ergonomische bureaustoel correct in?
In deze tijd waarin veel mensen lange uren achter hun bureau doorbrengen, is het essentieel om aandacht te besteden aan de ergonomie van je werkplek. Voor gamers die langdurig achter hun computer zitt
Lees meer

19-01-2024 - 5 tips voor het verlichten van het kantoorpand!
Kantoren hebben vaak een bepaald stereotype: vierkante hokjes waar mensen achter hun computer zitten te werken, in blauw TL-licht en totaal geen gezelligheid. Maar niets is minder waar! Tegenwoordig z
Lees meer

28-11-2023 - Goedkoop een kantoor inrichten: 5 tips!
Wil je je kantoor mooi en sfeervol inrichten zonder een fortuin uit te geven? Dat kan echt! Een gezellige en aantrekkelijke kantooromgeving kan wonderen doen. Het kan de productiviteit van je team ver
Lees meer

08-06-2023 - Netjes administratie bewaren
De administratie kan veel ruimte innemen in je (thuis)kantoor. Een goed systeem is onmisbaar, zodat je de juiste gegevens in een handomdraai kunt vinden mocht dit nodig zijn. Ook zorgt een nette admin
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap