De kosten van kleding: waarom sommige kledingstukken zo duur zijn
De kosten van kleding: waarom sommige kledingstukken zo duur zijn
In de wereld van kleding kunnen prijzen enorm ver uit elkaar liggen. Voor een broek betaal je in de ene winkel 15 euro, terwijl op een andere plek een broek wel 1000 euro kan kosten. Dit is natuurlijk afhankelijk van het merk. Sommige merken, zoals Pure white, hebben betaalbare, mooie kleding. Daarentegen zijn er ook merken die voor de gewone mens onbetaalbaar zijn. Waarop de prijs van kleding gebaseerd is? Lees er hier meer over!
Merkkleding en exclusiviteit
Niet alle merkkleding hoeft heel erg duur te zijn. Zo is Black Bananas een merk dat voor veel mensen nog toegankelijk is. Merken als Gucci en Chanel zijn dat echter niet. De hoge prijs van merkkleding heeft veel redenen. Een merk als Gucci heeft de status van een hoogstaand merk, juist vanwege de exclusiviteit, die onder andere wordt bereikt met de prijskaartjes. Niet iedereen kan de kleding betalen, waarmee het exclusief wordt en een rijke, hoge status krijgt. Een andere factor hierin is natuurlijk de kwaliteit. Je kunt vaak wel merken aan dure kleding dat de stofjes lekkerder voelen, de naden mooier zijn geplaatst en de kledingstukken steviger zijn. Ook is de prijs natuurlijk hoger wanneer een modeontwerper veel investeert in de productie en het ontwerpproces, zoals bij dure kledingmerken vaak het geval is.
Duurzaam en eerlijk
Het zijn niet enkel de welbekende dure kledingmerken die eruit springen met hun prijskaartjes. Ook kleding van onbekende merken kan duur zijn. Een factor hierin is de duurzaamheid en eerlijkheid van het kledingmerk. De duurzaamheid van kleding kan onwijs belangrijk zijn voor bijvoorbeeld goede bedrijfskleding, want dan kan de kleding langer meegaan. De stoffen zijn van hogere kwaliteit, kosten meer om aan te schaffen en wordt daarmee ook een stukje duurder. De eerlijkheid van een merk is afhankelijk van de arbeidsomstandigheden van de werknemers. Hoe meer zij verdienen, des te eerlijker het kledingmerk. Dit heeft natuurlijk invloed op het prijskaartje van een kledingstuk.
Hogere kosten in Nederland
Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gebleken dat de prijzen van kleding over het algemeen omhoog zijn gegaan. Vorig jaar stegen de kledingprijzen bijvoorbeeld al met 8%. Dit komt door inflatie, de hogere energieprijzen en hogere minimumlonen die in Nederland zijn doorgevoerd. De prijzen van kledingstukken liggen in dus een stuk hoger dan vorig jaar. Zo kunnen winkels en kledingmerken ondanks de inflatie nog dezelfde winstmarges binnenhalen. Er zijn tenslotte allerlei manieren voor merken en winkels om de kosten laag te houden.
Met de hand of in een fabriek
Een voor de hand liggende factor in de prijsbepaling van een kledingstuk is natuurlijk de arbeidskracht die nodig is geweest in het proces. Veel arbeidskracht betekent niet meteen een duur kledingstuk. Veel kleding wordt namelijk in lageloonlanden geproduceerd. Wel is het zo dat kleding dat volledig met de hand wordt gemaakt een hogere prijs heeft. Sommige kledingstukken zijn dus duur, omdat ze bijvoorbeeld compleet met de hand zijn gehaakt. Zelfgemaakte producten verkopen kan moeilijk zijn, omdat je meer vraagt voor een kledingstuk dan een gewone winkel, maar ook hier zijn allerlei marketingstrategieën voor.
Reacties
Geef als eerste jouw mening.
De webshop Getdrezzed erkend het belang van goede kwaliteit, voor duurzaamheid in kleding. Wanneer de kwaliteit goed is, zal een kledingstuk immers langer meegaan. En hoef je minder snel opnieuw kledi
Lees meer
20-02-2023 - De kosten van kleding: waarom sommige kledingstukken zo duur
In de wereld van kleding kunnen prijzen enorm ver uit elkaar liggen. Voor een broek betaal je in de ene winkel 15 euro, terwijl op een andere plek een broek wel 1000 euro kan kosten. Dit is natuurlijk
Lees meer
01-11-2021 - Stijlvolle seniorenkleding bij LANCO Mode
Voor jongeren is het zeer gemakkelijk om kleding aan te schaffen. Er zijn veel verschillende kledingwinkels en daarnaast is er online een nog groter aanbod. Maar helaas zijn er weinig winkels die stij
Lees meer
14-03-2018 - Tips om je zakelijk te kleden voor een sollicitatiegesprek
Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan heb je maar één kans om een goede eerste indruk te maken. Om een goede eerste indruk te maken is een verzorgde look ontzettend belangrijk.
Lees meer
Auteur
Bram