Home / Ongediertebestrijding Blog / Bestrijden eikenprocessierups: hoe doe je dat?

Bestrijden eikenprocessierups: hoe doe je dat?

Bestrijden eikenprocessierups: hoe doe je dat?

De eikenprocessierups lijkt een klein en onschuldig diertje, maar kan toch voor vervelende klachten zorgen als je als mens ermee in aanraking komt. Denk hierbij aan keelklachten, irritatie op de huid en aan de ogen. Omdat de brandhaartjes in de huid blijven plakken, is het ook lastig om hiervan af te komen. 

Een expert in de bestrijding van de processierups kan je helpen met de voorlichting en preventie, maar ook met de bestrijding van de eikenprocessierups. In dit artikel lees je meer over de verschillende methoden. 

Gevolgen van aanraking met eikenprocessierups

De eikenprocessierups kan bij aanraking met de brandharen een aantal gezondheidsproblemen veroorzaken. De brandharen van de rups bevatten namelijk een stof genaamd thèbaïne, die bij mensen en dieren een allergische reactie kan opwekken. Dit kan leiden tot verschillende klachten, zoals:

  • Huiduitslag: De huid kan rood worden en er kunnen kleine, rode bultjes ontstaan die erg kunnen jeuken. Ook kan er sprake zijn van blaren en zwellingen.

  • Jeuk: De brandharen kunnen bij aanraking in de huid dringen en zo jeuk veroorzaken.

  • Irritatie aan de ogen: De brandharen kunnen in de ogen terechtkomen en daar irritatie en roodheid veroorzaken.

  • Irritatie aan de luchtwegen: Als de brandharen worden ingeademd, kunnen ze irritatie aan de luchtwegen en ademhalingsproblemen veroorzaken, zoals hoesten, kortademigheid en benauwdheid.

Als je in aanraking komt met de brandharen van de eikenprocessierups, neem dan altijd contact met de huisarts. Was de kleding apart, zodat het ook niet in aanraking komt met andere kledingstukken. 

Eikenprocessierups preventief bestrijden

Er zijn verschillende methodes om preventief en natuurlijk de processierups te bestrijden. Een aantal mogelijk maatregelen zijn:

  1. De aanplanting van minder gevoelige eikensoorten: deze bomen passen ook in je eikenbos, maar dit zijn wel soorten waarop de rups zich minder snel ontwikkelt. Zo beperk je ook de overlast van de eikenprocessierups. Door deze soort bij te planten, kan je de overlast beperken. 
  2. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen: dit zijn bijvoorbeeld middelen, zoals extracten van knoflook of natuurlijke bacteriën. Deze middelen kunnen ervoor zorgen dat de rups zich niet hecht aan de bomen.
  3. Het tijdig verwijderen van de nesten van de eikenprocessierups kan voorkomen dat de rupsen zich verder verspreiden. Het is wel belangrijk om dit op een verantwoorde manier te (laten) doen, zodat jijzelf en andere mensen en dieren niet in contact komen met de rupsen.
  4. Inzetten van natuurlijke vijanden: dit zijn aaltjes, vogels of andere insecten. Door deze vijanden aan te leggen, wordt de populatie van de eikenprocessierups verminderd.

Waarom je huidige aanpak niet werkt

Ben je zelf al aan de slag gegaan met de bestrijding van de eikenprocessierups en heeft dit nog niet gewerkt? Het kan zijn dat je de methoden gebruikt die natuurlijke vijanden van de rups uitschakelt of dat je middelen gebruikt die het ecologische evenwicht verstoren. Is dit juist niet wat je wil? Vraag dan een offerte aan bij een specialistisch bedrijf en ga in gesprek.





Bestrijden eikenprocessierups: hoe doe je dat?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

16-03-2018 - Wespennest op zolder? Zo kom je er vanaf!
Het kan zomaar gebeuren dat je een wespennest op zolder ontdekt. De dieren kunnen door kleine kieren naar binnen vliegen en het klimaat op zolder kan erg aantrekkelijk voor ze zijn. Maar hoe krijg je
Lees meer

23-03-2017 - Een anti muggen lamp kopen; en alles wat je erover wilt wete
Wanneer ook jij geteisterd wordt door muggen komt het niet als een verassing wanneer je de beslissing maakt om ook een anti muggen lamp te kopen. Zo’n dergelijke lamp kan namelijk een echt versc
Lees meer

31-05-2016 - De wesp de baas
Bij aanvang van het wespenseizoen, ergens halverwege de zomer tot het invallen van de herfst, kan het genot van een terrasje pakken ernstig verstoord raken. Wespen kunnen het de terras-ganger praktisc
Lees meer




Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap