Home / Personeelsbeleid Blog / Wat maakt mensen succesvol?

Wat maakt mensen succesvol?

Een gelukkige match heeft niets met geluk te maken.

Als W&S-bureau hebben wij de afgelopen 24 jaar duizenden mensen aan de volgende stap in hun carrière geholpen. Uiteraard zijn niet alle bemiddelingen even succesvol gebleken. Omdat wij de geplaatste kandidaten volgen en ook achteraf evalueren hoe de kandidaat heeft gefunctioneerd, zijn wij wel steeds beter in staat om vooraf te voorspellen hoe groot de kans op succes is van de te bemiddelen kandidaat in een specifieke functie.

Door het achteraf evalueren van de bemiddelde kandidaten, hebben wij ook een duidelijk beeld van wat een kandidaat succesvol zal maken in een bepaalde functie. Er zijn 4 kenmerken die iedere succesvolle kandidaat in combinatie met de vacature laat zien. Als de match voldoet aan deze 4 kenmerken is succes daadwerkelijk gegarandeerd.

1. Aanleg 

Zonder aanleg die aansluit op (vooral) de harde functie-eisen zal een kandidaat nooit succesvol kunnen zijn.

2. Passie

Als wij met een succesvolle kandidaat spreken over de functie-inhoud en het vak dat hij of zij zal gaan invullen, gaan de ogen van de kandidaat glinsteren en wordt hij/zij enthousiast. Passie voor het vak is absoluut een kenmerk dat wij bij alle succesvolle kandidaten terug zien.

3. Drijfveren

Het gedrag dat wij vertonen, wordt bepaald door de prikkels die wij ontvangen (omgeving) en onze normen/waarden en drijfveren. Deze drijfveren zijn als eerste in kaart gebracht door professor Clarence Graves (een directe collega van de bekendere Maslow). Graves benoemde een aantal drijfveren en gaf deze een bepaalde kleur. Deze drijfveren zijn een belangrijke factor in het begrijpen en zelfs voorspellen van gedrag. Ieder mens heeft een eigen drijfveren-profiel (kleurenprofiel).

Vanuit de drijfveren die een kandidaat heeft, zal hij in een bepaalde omgeving, als vanzelf bepaald gedrag (willen) vertonen. Een kandidaat is pas echt succesvol als dit gedrag overeenkomt met het door de opdrachtgever gewenste gedrag van deze kandidaat in de functie. Indien het gewenste gedrag niet overeenkomt met het gedrag vanuit de drijfveren, zal een kandidaat de functie wellicht wel kunnen invullen, maar niet zonder dat het hem of haar veel energie kost. Een succesvolle kandidaat vertoont gewenst gedrag dat hem nog energie oplevert ook. Zo'n kandidaat is voor zijn/haar gevoel ook niet echt aan het werk en zal fluitend naar het werk gaan.

5. Kansen

De geboden kans (functie, organisatie, cultuur) komt bij succesvolle mensen altijd overeen met de drijfveren van deze mensen.

6. Conclusie 

Alleen aanleg en ervaring is geen garantie op succes. Dit is wel vaak de basis waarop organisaties hun nieuwe medewerkers selecteren. Neem in de selectie van de kandidaat ook de drijfveren mee. Dit kan door de hele procedure uit handen te geven aan een professionele partij die ook de drijfveren in een test zichtbaar kan maken. U kunt ook de selectie zelf doen, waarbij u voor positieve kandidaten een drijfveren-analyse inkoopt. Een kleine investering, waarmee u dure missmatches voorkomt.

Wat maakt mensen succesvol?Wat maakt mensen succesvol?

Reacties

Naam:
Email:
Bericht:

Geef als eerste jouw mening.

24-08-2021 - Hoe organiseer je jouw backoffice?
Het hebben van een goede backoffice is erg belangrijk voor een bedrijf. Als je het woord 'backoffice' hoort, denk je misschien aan een fysiek kantoor, maar dat is niet precies wat hiermee bedo
Lees meer

02-06-2021 - Personeelsplanning en verlofregistratie voor ondernemers
Wanneer je een eigen onderneming hebt met personeel dan kom je er niet onderuit om een personeelsplanning te maken. Het is niet handig wanneer je bijvoorbeeld een restaurant hebt en je personeel staat
Lees meer

06-07-2020 - Duurzaam omgaan... met je personeel
Rond de eeuwwisseling is de technologie in een stroomversnelling geraakt die we soms amper kunnen bijhouden. Het internet biedt bedrijven de mogelijkheid om sneller en efficiënter te werken en
Lees meer

03-03-2020 - Hoe kan ik verkopers op provisiebasis inhuren?
Leren hoe je verkopers op provisiebasis kunt inhuren blijkt een van de moeilijkste uitdagingen te zijn. Toch is het niet onmogelijk. Hieronder zetten we een aantal best recruitment practices voor je o
Lees meer
Privacy | Cookies | Algemene voorwaarden | Veelgestelde vragen | Referenties | Adverteren | links | Sitemap